Publicitat
Política · 11 de Gener de 2019. 15:54h.

Moncloa prepara "una oferta prou atractiva" per Catalunya

La ministra d'Economia afirma que el Govern espanyol complirà amb l'Estatut

Moncloa prepara "una oferta prou atractiva" per Catalunya

Pedro Sánchez ha aprovat aquest divendres al Consell de Ministres l'avantprojecte de llei de pressupostos, malgrat que no té garantit el suport parlamentari per tirar els comptes endavant. El govern espanyol presentarà els comptes al Congrés dels diputats el proper dilluns.

Sobre la inversió a Catalunya, la ministra d'Hisenda, Nadia Calviño, ha assegurat que complirà amb l'Estatut i que serà dilluns quan es coneixerà el detall. També ha destacat que "espera que sigui una proposta prou atractiva" per aconseguir el suport d'ERC i PDeCAT.

Miquel Iceta va avançar a principis de setmana que la idea és incrementar la inversió a Catalunya perquè correspongui al pes real de l'economia catalana en el conjunt de l'Estat. En el sentit estricte, això voldria dir que un 19,2% de tota la inversió pressupostada s'hauria de fer aquí; en projectes, per exemple, com la connexió d'autovia i autopista a l'altura de Castellbisbal. D'aquesta manera, es compliria el que marcava la disposició tercera de l'Estatut.

Almenys d'esperit, perquè només va estar vigent set anys, fins al 2013, i únicament es va complir un cop. A més, a la pràctica, la inversió pressupostada mai s'acaba executant del tot. El setembre passat, el conseller d'Economia i la ministra d'Hisenda van pactar que una part d'aquest deute històric s'aniria retornant gradualment. Aquest 2019, serien uns 350 milions d'euros, que inclouen partides addicionals per als Mossos d'Esquadra.

A aquests diners, s'hi afegiran els que toquin per l'actualització del finançament autonòmic. Com que es preveu més recaptació, totes les comunitats autònomes han de rebre, proporcionalment, més diners. En el cas català, la xifra estaria al voltant dels 1.000 milions d'euros.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#5 Neferu, Barcelona, 11/01/2019 - 20:23

¡Madre mía con la de infraestructuras de que disfrutamos en Catalunya y aún nos van a dar más, mientras en otras zonas de España trenes de la edad del hierro dejan tirados a los viajeros en medio de la nada por averías!! Para estas zonas tan olvidadas tal vez la solución sería cargarse la Constitución y declararse una república, como Cataluny

#4 Socialistas PERDIDOS EN EL ESPACIO . CAT, Barcelona, 11/01/2019 - 18:26

NO ENTENEU RES DE RES
Ni amb aquesta oferta atractiva NI CEN VEGADES MES

ESTEU PERDUTS, DARRERE ELS INDEPES
Mentres els vostres VOTANTS senten vergonya aliena, NO TENIU RES A FER
amb concesions solament demostreu DEVILITAT

i els indepes NO velen concesions, volen INDEPENDENCIA
CLAR I CATALA

#3 Tabarnés puro, Barcino, 11/01/2019 - 17:54

Venga, a hacerles el caldo gordo y a engordar a los separatistas.
Luego se extrañarán de que la gente vote a VOX.

#2 Marta2, Cornella, 11/01/2019 - 17:05

Gelat de postre cada dia ?

Va, que ja n'estem farts de les mentides d'uns i altres.

#1 Cris, Barcelona , 11/01/2019 - 16:15

Y luego hablan del pacto con Vox. Lo de Sánchez con el independentismo no tiene desperdicio. Espero que le salga tan caro, como en Andalucía.

#1.1 Jordi BR, L'H, 11/01/2019 - 18:06

El que no tiene desperdicio? Que des del 2006 no se cumpla el Estatut refrendado por las Cortes? No se lo he oído decir a Arrimadas y eso que parecía preocupada por el cumplimiento del Estatut. Lo que pasa es que esta a señora no le importa un pimiento

#1.2 Los jueves milagro, Can Sixty, 11/01/2019 - 19:11

Ni estatuts ni procès, ni bacallà a la llauna, aquesta colla de drópuls es van creure les ensarronades de ZP, ara segurament s'empassen les mentides de l'equip de Sanchez el magnànimo i finalment ni cinq de calaix. Pero no hi fa res, tot seguirà igual pel que fa a les momes i quan toqui, doncs apa, els iaios i iaies a sacsejar pancartes.

#1.3 Chris, Lleida, 11/01/2019 - 20:28

Un Estatut cuyas cláusulas conflictivas con la CE fueron reprovadas posteriormente, que se podían contar con los dedos de las manos,porque de montar chapuzas rápidamente y sin revisar,el socialismo es rey.Las demás cláusulas se mantuvieron hasta día de hoy.Dudo que sepas siquiera las que se tumbaron y las que se mantuvieron.

#1.4 Neferu, Barcelona, 11/01/2019 - 20:30

¿ Tan importante es que no se cumplan dos artículos de ese Estatut? Hay zonas en España y en Londres, por ejemplo, que ya quisieran tener las infraestructuras de que disfrutamos aquí. Tal ves esas zonas se espabilen y viendo el rédito que está obteniendo Catalunya, decidan imitarla. En las próximas Sanchez se irá de Moncloa