Publicitat
Política · 29 de Juliol de 2009. 13:15h.

Montilla diu a ERC que "l'Estatut és el camí"

El president afirma que "Catalunya vol estar i seguir a Espanya"

Montilla diu a ERC que "l'Estatut és el camí"

Montilla, al fòrum Europa

El president de la Generalitat, José Montilla, ha participat en el Fórum Europa celebrat a Madrid, per a parlar de l'acord de finançament. El dirigent català ha alertat que malgrat el pacte, el deseafecte català no ha desaparegut totalment, ha criticat al PP per alimentar la catalanofobia, ha defensat a Esquerra dels atacs rebuts per alguns mitjans de comunicació i ha assegurat que els catalans volen seguir formant part d'Espanya.

Montilla ha denunciat "la catalanofobia més primària" d'alguns sectors. "Dos anys després d'haver-me referit per primera vegada al risc que arrelés un sentiment de desafecte o desafecció entre els ciutadans de Catalunya, crec que segueixen obertes i pendents algunes de les raons que van motivar aquella reflexió", ha alertat.

Montilla, que considera que "les Comunitats Autònomes són més Estat que mai", ha agraït a Zapatero "l'impuls" que ha donat al pacte i ha recordat que amb el PP aquest no hagués estat possible. En aquest sentit, ha denunciat "un ambient polític de recel i prevenció injustificats cap a Catalunya, animat sovint i de manera irresponsable pel principal partit de l'oposició a Espanya".

El president, que ha reconegut que "m'agradaria creure que aquest clima polític hostil disminuirà", ha recordat que "aquells que avui critiquen ferotgement el pacte passaran a reclamar-ho per a si mateixos immediatament per a no ser menys que Catalunya, i en poc temps, ho defensaran com una cosa irrenunciable. Com ha succeït tantes vegades des de l'inici de la Transició".

El cap de l'Executiu català ha remarcat que "nosaltres creiem en l'autogovern i ho assumim amb totes les seves conseqüències" i ha lamentat "els creixents obstacles" per a dur-ho a terme. "Ha generat una reacció adversa d'una intensitat inusitada per part d'importants sectors de la política i els mitjans de comunicació de la resta d'Espanya. Un clima que ha deteriorat excessivament les relacions entre Catalunya i el conjunt de pobles d'Espanya".

A criteri de Montilla, "l'Estatut és la solució i el camí". També ha afirmat que "si poguéssim eliminar l'argument 'Catalunya' de la política espanyola dels últims cinc anys, es produiria un clamorós silenci que provocaria vertigen entre la classe política".

També ha defensat a Esquerra, ja que "com president de la Generalitat de Catalunya haig d'advertir i exigir respecte per a les formacions polítiques, per a totes les formacions polítiques de Catalunya. Quan defensen les seves posicions, defensen idees que cal respectar com a demòcrates, però sobretot defensen electors, que són els meus conciutadans". 

"Crec que representar, gairebé caricaturizar a les forces polítiques catalanes com gairebé depredadores o xantatgistes és absolutament injust i desproporcionat per a una comunitat que si per alguna cosa pot destacar-se és per la seva solidaritat amb la resta d'Espanya. Presentar Catalunya com xantatgista quan defensa els seus interessos, quan negocia, quan acorda és fals, és interessat i desvia l'atenció d'aquells que sense pudor converteixen la negociació política en un pur mercat", ha denunciat.

Montilla ha conclòs que "m'agradaria que les meves paraules d'avui haguessin servit perquè es quedin amb la idea que Catalunya vol estar i seguir a Espanya, aportant, construint, liderant en la mesura de les seves possibilitats". Per una altra part, ha considerat que "Espanya pot i hauria d'aprofitar-se de les solucions que des de Catalunya explorem des de fa temps. El model català d'acords estratègics en economia, per exemple, pot humilment, ser d'utilitat".

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#17 V I L A G E L I U [http://www.facebook.com/vilageliu], Égara, 30/07/2009 - 11:52

Sr Montilla:

El camí el trien els caminants.

#16 Pepeillo, Barcelona, 30/07/2009 - 01:21

Fran al Montilla li queda un any i no hi ha res a fer.Massa desgast estrategic a fotre a ERC i ICV i aixo fara que no sumin. Per cert ara cadascu comença a tirar per camins diferents i més xou a cada cantonada. Trist però és així una gran cagarada. Salut

#15 Rosa, Barcelona, 29/07/2009 - 23:13

No, senyor president. Catalunya està farta d'Espanya i no hi volem ni "conllevancias", ni "encajes", ni puntes de punyetes. Nosaltres sols. No sé si ho puc expressar més clar.

#14 Pablito, Barcelona, 29/07/2009 - 20:40

Anticipen aquestes declaracions el preludi de la separació de camins pronosticada entre ERC d'una banda i els seus socis de l'altra?

#13 víctor, Barcelona, 29/07/2009 - 19:32

Les mentides de Montilla: http://www.youtube.com/watch?v=NrXBPmgP6Cg