Publicitat
Política · 27 d'Agost de 2010. 15:26h.

"Montilla multa pel castellà com el franquisme multava pel catala"

Rivera encoratja a la Defensora del Pueblo a recórrer el Codi de Consum

"Montilla multa pel castellà com el franquisme multava pel catala"

Albert Rivera, al seu despatx del Parlament

El president de Ciutadans (C’s) i candidat a la presidència de la Generalitat, Albert Rivera, acompanyat per la representant de C’s a Madrid, María Victoria Longares, ha lliurat un escrit a la Defensora del Pueblo, instant-la a portar al Tribunal Constitucional el recentment aprovat Codi de Consum a Catalunya en considerar-ho “inconstitucional”. C’s espera que la Defensora porti la llei al Constitucional: “En coherència amb la doctrina del Defensor del Pueblo en el seu recurs a l'Estatut i la pròpia sentència del Tribunal Constitucional aquesta llei haurà de ser derogada”.
 
El president de C’s, que ha mostrat davant els mitjans de comunicació una notícia de La Vanguardia de 1939 en la qual el règim multava a un comerciant amb deu mil pessetes per no utilitzar el castellà, critica: “Montilla multa als ciutadans per no retolar en català com el franquisme multava per no retolar en castellà. Aquesta política lingüística és nefasta perquè l'única cosa que Montilla aconsegueix amb això és que s'associï el català a la imposició”.
 
Rivera destaca que amb la sentència de l'Estatut existeix una diferenciació entre l'àmbit privat i el públic: “Els poders públics estan obligats a atendre als ciutadans en català i en castellà i a C’s estem d'acord però en l'àmbit privat no es pot establir la imposició de fer-ho en català atès que regeix la llibertat d'empresa”. Per això, el president de C’s ha posat l'exemple d'un dels comerciants que s'ha dirigit a C’s i que ha estat multat per no retolar en català tant l'exterior del seu establiment com els cartells que figuren a l'interior: “És ridícul perseguir als comerciants per posar zanahoria en lloc de pastanaga, no es pot entrar en la vida privada de les persones, com consta en la sentència de l'Estatut, nosaltres defensem el foment de la llengua i la convivència mai la imposició i la prohibició”.
 
Per Rivera, “Montilla i Mas votant a favor del Codi de Consum i aplicant-ho des del dilluns estan demostrant la seva insubmissió enfront de la sentència del TC” i alerta:  “A C’s no donarem suport mai a cap govern, ni pactarem amb cap partit que no estigui disposat a derogar aquestes imposicions”. I assegura: “Anem a lliurar una batalla política i judicial perquè es compleixin les lleis a Catalunya i ara acudint a la Defensora del Pueblo esperem que es deroguin les que considerem que són les multes de la vergonya”.
 
El president de C’s ha destacat que la primera conseqüència de la sentència de l'Estatut és que “els ciutadans podem tornar a dirigir-nos al Defensor del Poble, la sentència ens ha retornat aquest dret que l'Estatut ens havia tret”. Albert Rivera també ha manifestat que, a Catalunya, “la constitució i la sentència de l'Estatut estan vigents i el govern de Montilla no pot seguir saltant-se les normes”. En aquest sentit exigeix “bilingüisme a l'administració i respecte màxim a l'àmbit privat en el qual existeix la llibertat d'empresa”.

Publicitat
Publicitat

86 Comentaris

Publicitat
#86 Joan, Bcn, 31/08/2010 - 09:42

Ciutada Cat: No entiendo bien tu comentario. Quiere decir que Cat debe ser monolingue? Que no existe la pluralidad? Que los cast-parlantes - 50% de catalanes - debemos conformarnos con menos derechos o ser deportados? Esto es lo que nos espera con la inde

#85 JOan, Bcn, 31/08/2010 - 09:36

Becari: pues puede que si. Pero esto justifica el recorte de derechos a ciudadanos Catalanes en el ambito de sus relaciones privadas?

#84 Batiente, Valles Oriental, 31/08/2010 - 08:27

Albertito eres un ignorante, Franco no multaba por poner un rotulo en catalán, creo que eso no estaba legislado, aparte no había huevos en pleno franquismo de poner rotulos en catalán.
No seas demagogo, no emules a los nacionalistas con víctimismo.

#83 Ciutadà català, Catalunya Lliure, 31/08/2010 - 01:16

Joan de Bcn, maco, aquesta és la part catalana d'Espanya, per a la preferència del castellà tens la Espanya castellana, així que ja saps que toca...

#82 becari, Cat, 30/08/2010 - 23:41

Joan: un diputat "espanyol"catalano parlant no pot parlar en català al parlament del "seu" pais(madrid) , no és això discriminació?