Publicitat
Política · 23 de Desembre de 2008. 10:08h.

Montilla parla en romaní

El President aposta per "marcar polítiques d’actuació transversals a favor del poble gitano”

Montilla parla en romaní

José Montilla

El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, s’ha reunit amb una vintena d’entitats gitanes, en un "acte sense precedents al Palau de la Generalitat". "I és que és la primera vegada que un president català ofereix una recepció d’aquestes característiques a les entitats més representatives d’aquest col·lectiu", recorda el comunicat del Govern.
 
El president, que ha iniciat i conclòs el seu discurs amb unes paraules en la llengua romaní, expressió de la cultura i la identitat gitanes, ha aprofitat la trobada per "estendre la mà" a aquestes entitats per tal de seguir treballant “sobre la base del diàleg igualitari” en el nou Pla Integral del poble gitano 2009-2013.

El cap de l’Executiu ha destacat els bons resultats del Pla integral del poble gitano 2005-2008, que conté un conjunt de 91 actuacions –en educació, treball, cultura, dones i habitatge- destinades, directa o indirectament, a la població gitana de Catalunya; i que compta amb la implicació dels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, 23 associacions gitanes, sindicats i entitats de municipis.
 
El president Montilla ha tingut paraules de record per a les víctimes del tràgic accident de fa uns dies al barri de Ca N’Espinós de Gavà, i ha tornat a expressar el condol de la Generalitat a les famílies afectades, alhora que ha reconegut i agraït les mostres de solidaritat de la ciutadania, així com l’esforç dels treballadors i treballadores dels cossos de seguretat, del personal sanitari, dels mediadors i promotors escolars que, amb el suport incondicional extraordinari de l’Ajuntament de Gavà, van assistir als familiars de les víctimes de la tragèdia.
 
El president ha dit que l’objectiu del nou pla és el de “marcar polítiques d’actuació transversals i integrals a favor del poble gitano”, per tal d’“equiparar-lo socioculturalment i econòmicament amb la societat de la qual forma part”. A més, el pla pretén “sensibilitzar i donar a conèixer al conjunt de la població catalana, la cultura gitana com a part integrant del bagatge i patrimoni cultural del nostre país” i “integrar la perspectiva de gènere per donar resposta a les necessitats específiques de les dones gitanes”.
 
En aquest sentit, el president ha celebrat el paper dels joves i de les dones gitanes “com a motor d’impuls i transformació” i els ha convidat a seguir actius “en la tasca divulgadora de la cultura a través del romaní i de manifestacions d’expressió cultural d’aquest poble”.
 
El cap del Govern s’ha mostrat convençut que el futur pla integral serà una “eina útil i pràctica per al diàleg i el treball entre els diferents agents socials i institucionals”. El president s’ha compromès a seguir treballat, ell i tot el Govern, per tal que “els ciutadans gitanos de Catalunya puguin preservar i veure respectades la seva cultura i la seva identitat”.

Publicitat
Publicitat

29 Comentaris

Publicitat
#29 Saprissa, Sants, 24/12/2008 - 12:00

pel de Lleida,aqui a Hostafranchs,barri de Barcelona,tb parlen català els gitanos

#28 Johan, Sants, 24/12/2008 - 09:21

per moltes coses kfacis no em faras malve els nadals ni la vida..ETS EL PITJOR PRESIDENT DE LA GENERALITAT QUE MAI HEM TINGUT-SENSE ESTUDIS-SENSE RES..EM FAS FAS...buajjjjj nomes veure la teva face o escoltar la teva veu?magafen ganes danar al WC,ets un 0

#27 Manel Cargol, Iznajar, 23/12/2008 - 21:47

El romani es l'idioma matern del president Montilla. En te el nivell C.

#26 Ignatius, Barcelona, 23/12/2008 - 20:41

Doncs mira, Albert, visc a un guetto de l'àrea metropolitana anomenat Gràcia, no sé si algun cop n'has sentit parlar al teu poble. Aquí hi ha una comunitat gitana força nombrosa, parlen català i a més estan perfectament integrats.

#25 Albert, Lleida, 23/12/2008 - 19:43

Ignatius avui no t'has pres la medicació.. Que els gitanos estàn integrats i parlen català? No se a quin ghetto de l'àrea metropolitana vius peró a la meva ciutat els gitanos són tots espanyols, i la comunitat més racista i etnicista que existeix.