Publicitat
Política · 2 de Març de 2009. 20:50h.

Montilla pateix per la immersió lingüística

Tem que la sentència del Constitucional pugui afectar "el nostre model lingüístic"

Montilla pateix per la immersió lingüística

José Montilla, en una imatge d'arxiu

El president de la Generalitat, José Montilla, ha parlat aquest dilluns de la preocupació que suscita a Catalunya la possibilitat que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut “pugui afectar el nostre model lingüístic, atenent parcialment o totalment els recursos presentats en contra”. Sobre això, ha dit que “és el meu deure com a president de la Generalitat recordar que una hipotètica desautorització constitucional del model lingüístic que ha funcionat durant 25 anys, seria també una desqualificació del model de convivència que la societat catalana s’ha donat a si mateixa, de manera pràcticament unànime”.

El cap del Govern ha fet aquesta reflexió a la sala Prat de la Riba de la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, on ha pronunciat la conferència “Balanç de la política lingüística 1983-2008”.
 
Montilla ha subratllat que “el primer deure de totes les institucions és preservar la convivència i que, per tant, no poden prestar-se a jocs perillosos o cedir davant d’interessos partidaris que facin córrer un cert risc de fractura social”. I en aquesta línia ha afegit: “Amb la convivència civil, amb la llengua, no s’hi pot jugar”.
 
En aquest context, el president ha recordat que “el nostre país ha evitat la guerra de les llengües”, i que precisament per això “no acceptarà de cap manera que se li imposi, des de fora, una confrontació lingüística, malgrat que ho intenten, de forma obstinada, determinats mitjans de comunicació i determinades forces polítiques des de fa mesos”.
 
No obstant, s’ha mostrat confiat que “el sentit institucional” acabarà prevalent “sobre les baixes passions polítiques, de manera que aquesta preocupació d’ara acabi sent un núvol passatger”. I ha dit també confiar en que “el criteri dels magistrats del Tribunal Constitucional serà especialment curós”.
 
En la seva conferència, el president ha repassat l’evolució de la política lingüística del darrer quart de segle a Catalunya, que “ha jugat un paper cabdal” en “aquesta empresa col·lectiva de consolidació del català”. El cap del Govern ha destacat el paper que han jugat la immersió lingüística a l’escola, de la qual ha dit que “ha estat providencial per al manteniment de la cohesió social”, i els mitjans de comunicació audiovisuals en català.
 
Per al president, “cal convertir la llengua catalana en un referent d’identitat i de prestigi, que representa una bona eina per al progrés econòmic i social, que facilita la comunicació quotidiana, que és eina i símbol de cultura, que és necessària per relacionar-se amb l’administració i que identifica, en el seu conjunt, el país”.
 
En el terreny social, el president sosté que “on ens juguem en bona mesura el futur de la llengua catalana” és “en la nostra capacitat d’aconseguir que els nouvinguts adoptin el català”. Sobre això, ha recordat que el Govern, a través del Consorci de Normalització Lingüística, organitza cursos per a un total de 11.000 persones, alhora que en el marc del programa de voluntariat ha promogut la creació de 9.000 parelles lingüístiques.
 
Ha argumentat també que “el català ha de ser la llengua dels adolescents i els joves”, i que per això cal que sigui una llengua “més atractiva que obligada”. Això s’aconseguirà, ha apuntat el president, “fent un esforç per aconseguir que la llengua catalana entri també en els registres propis dels usos lingüístics dels més joves”.
 
Finalment, en l’àmbit institucional, el president ha declarat que el Govern continuarà “afirmant i exigint el ple reconeixement de la nostra llengua per part de l’Estat espanyol i, més enllà, de la Unió Europea”.

Publicitat
Publicitat

44 Comentaris

Publicitat
#44 felp, gava, 23/08/2009 - 22:50

fora castellano parlats d´catalunya,a catalunya unicament catala,no al bilinguisme.visca Montilla,es un traidor al seu poble pero per nosaltres es un grant president.

#43 Gabri, SJD, 03/03/2009 - 12:08

La culpa és de nosaltres els catalanoparlants perquè sempre canviem de llengua. Justament els que som acusats de discriminar el castellà som els que demostrem parlar les dues llengües. Ara, els altres (generalitzant molt, és clar), monolingües totals.

#42 luis, barcelona, 03/03/2009 - 11:43

en MANRESA segun su diario regio7, se ha comprobado que buena parte de los escolares de procedencia arabe se defienden en arabe, frances, castellano, ingles y catalan.
¿Quien es es mas rico: ellos o los que no saben nada mas que el catalan?

#41 José Miguel, El Prat de Llobregat, 03/03/2009 - 11:18

Hug.Contesto a tu pregunta.Algunas personas en Cataluña consideramos q el castellano es parte de la cultura de buena parte de su población.Por eso pensamos q la exclusión actual es una equivocación.Ese es el problema

#40 No al racismo lingüistico, Barcelona, 03/03/2009 - 11:07

Arnau de Manresa . es un claro ejemplo de racista , menosprecia a 400 millones de personas por que utilizan el CASTELLANO . esa lengua que el tanto odia y que hablan la gran mayoria de sus vecinos, familiares y amigos . Tanto odio no es bueno .