Publicitat
Política · 13 de Maig de 2010. 20:07h.

Montilla s'empassa les polítiques socials

El president deia que eren "una prioritat" un dia abans de les retallades de Zapatero

Montilla s'empassa les polítiques socials

Dimarts, Montilla defensava la necessitat de no retallar les polítiques socials. Dimecres, va haver anunciar els retalls

"Efectivament que hi haurà un esforç per reduir el dèficit perquè ho hem de fer tots plegats. La proporció en què ho hem de fer, a quins projectes o programes afectarà, tindrem temps per discutir-ho. En qualsevol cas, per nosaltres i per mi hi ha unes prioritats i les polítiques socials és una d'elles". Aquestes paraules van ser pronunciades pel president Montilla aquest dimarts, i dos dies després, ha hagut de fer marxa enrere.

Després de l'anunci per Zapatero del pla d'austeritat per a tot l'Estat, la Generalitat ha hagut d'anar anunciant mesures en la mateixa línia, que afecten de ple les polítiques socials que dimarts Montilla va qualificar de "prioritat". De fet, el mateix dimecres Montilla ja havia canviat de posició respecte a dimarts, i va expressar el seu suport al pla d'austeritat del Govern espanyol, anunciant un pla de retall preparat pel Govern.

Així, la Generalitat rebaixarà el sou dels funcionaris en la mateixa línia que el Govern espanyol, és a dir, una mitjana del 5% el 2010, amb congelació el 2011. La reducció salarial per als alts càrrecs serà aproximadament del 15%.

També es veurà afectat el capítol d'inversions en obra pública, i una de les possibilitats que s'analitza és congelar les licitacions de la línia 9 del metro, que s'havien de convocar aquest any.

I els impostos pujaran a Catalunya. En concret, l'impost de transmissions patrimonials (ITP), que grava la compravenda d'habitatges de segona mà. El tipus general d'aquest tribut passarà del 7% al 8%.

Així mateix, està prevista la pujada de l'impost sobre actes jurídics documentats, que s'aplica, per exemple, a la constitució d'hipoteques. La pujada es produirà probablement en paral·lel a l'augment del tipus general de l'impost sobre el valor afegit (IVA), que passarà del 16% al 18% al juliol.

A més, cal tenir en compte l'aplicació a Catalunya de les mesures anunciades per al conjunt de l'Estat, al marge de la rebaixa del sou dels funcionaris.

Zapatero va anunciar que el 2011 no hi haurà revalorització de les pensions segons la inflació, tot i que s'exclouen d'aquesta mesura les pensions no contributives i les mínimes. Queda també suprimit el règim transitori per a la jubilació parcial.

D'altra banda, s'elimina la prestació per naixement de 2.500 euros a partir de l'1 de gener, i s'aplicaran diverses mesures de revisió del preu dels medicaments.

La llei de dependència, una de les lleis estrella de Zapatero, és així mateix afectada, perquè es suprimeix per a nous sol·licitants la retroactivitat del pagament per dependència al dia de la presentació, excepte si la tramitació supera el límit de sis mesos.

Les administracions autonòmiques i locals hauran de contribuir al pla d'austeritat amb una retallada conjunt de 1.200 milions d'euros, i la inversió estatal en obra pública quedarà retallada en 6.045 milions.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Magda, Barcelona, 14/05/2010 - 16:43

Hi ha unes prioritats i les polítiques socials en són una.