Publicitat
Política · 27 de Setembre de 2013. 12:17h.

Montilla també opta per la tercera via

L'expresident creu que una consulta de 'sí' o 'no' pot "dividir" Catalunya

Montilla també opta per la tercera via

José Montilla

L’expresident de la Generalitat José Montilla ha afirmat que “un determinat tipus de consulta pot dividir la societat, evidentment. O no, depèn”. "Primer s’ha de veure si la consulta és fa. Si la consulta té un si o un no, un blanc o un negre. Si té la possibilitat que hi hagi tres respostes... evidentment en funció de la pregunta que es faci, de com s’arribi", ha dit.

Montilla ha recordat que “el referèndum de la OTAN d’alguna manera va produir una certa fractura”. “El problema és quan aquestes fractures són sobre qüestions irreversibles”, ha sentenciat. "No és el mateix -ha explicat- una consulta pactada o acordada que una consulta no pactada que té un impacte diferent sobre la població".

“Repeteixo que això és fer una mica política-ficció perquè depèn de com es formuli la pregunta, de com és faci, si és una pregunta o tres preguntes” ,ha insistit l’expresident de la Generalitat durant un col·loqui del Fórum Europa Tribuna Catalunya.

També ha deixat clar que "les consultes són possibles, jo crec que sí” tot i que ha recordat que “afirmar que la democràcia està per damunt de la legislació és una contradicció summament perillosa: No hi ha democràcia sense respecte del marc legal.”

L’expresident ha afirmat que el Partit Popular "hauria de demanar excuses i reconèixer el mal que ha fet, no només a l’autogovern català, sinó a la seva tan anhelada unitat de la pàtria" i que ha provocat "ferides profundes" entre Catalunya i Espanya.

"Crec que es van equivocar i han contribuït a generar un gravíssim problema que ara hem de solucionar", ha assegurat Montilla.

El socialista ha insistit en que "la sentència sobre l’Estatut, més enllà dels seus efectes jurídics, ha estat viscuda a Catalunya com una humiliació. Com una gota que feia vessar el got de la paciència de molts" i ha expressat que "el més greu és que ha generat una greu crisi de confiança".
 
Montilla ha manifestat que "els qui en aquell moment van protagonitzar un esforç de desprestigi de les institucions catalanes, van fer de la catalanofòbia una estratègia electoral", fent referencia al PP.

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#19 Pope, BCN, 29/09/2013 - 19:24

Calla Montilla," fuiste la puntilla". Aquest pobre home és un dels grans responsables de la ruïna de Catalunya junt amb tot el tripartit. Montilla ves a dormitejar al Senat i si parlessis anglès millor de secretari del cònsul de Búfalo, com més lluny millor. Pobre PSC!!!

#18 Oriol2, BCN, 29/09/2013 - 09:24

El que no entenc és quin sentit té una "tercera opció". Legal o no, els catalans podem decidir entre seguir com estem, i la independència. Però, quina és la tercera opció? Espanya federal? És evident que això no es pot votar només a Catalunya.

#17 Oriol2, BCN, 29/09/2013 - 09:22

Jo penso que, en aquesta línia, no haurien d'haver fet el Referèndum de la Constitució, ni el de l'OTAN, perquè les opinions estaven dividides. Ei, i per què fem eleccions? No ens divideixen també?

#16 Maurici, Riudoms, 27/09/2013 - 17:53

Aixo es no confiar amb la maduresa del poble catala, si tenim que dir que el Montilla va estar molt gris en el seu moment i totalment manat per tant que no vingui a dir el que i com. Hem de tenir molt clar PP i Psoe per Catalunya son pet i merda

#14 BEJOTA, BCN, 27/09/2013 - 17:27

SR. MONTILLA: LA ÚNICA HERIDA ES LA QUE HA PADECIDO EL RESTO DE ESPAÑA. EN EL MERCADO COMÚN VO VALEN LOS PRIVILEGIOS A LOS QUE CATALUÑA ESTÁ ACOSTUMBRADA.O SEA:TODO Y MÁS PARA CAT. Y, LO DEMÁS A EMIGRAR.