Publicitat
Política · 14 de Febrer de 2011. 20:51h.

Montilla troba una "frivolitat" debatre la independència

"S’instal·la amb dosi preocupant d’ingenuïtat o irresponsabilitat", afirma l'expresident

Montilla troba una "frivolitat" debatre la independència

José Montilla, en una imatge d'arxiu

L'expresident de la Generalitat, José Montilla, ha afirmat que "no és admissible" que el Parlament debati sobre la independència. Així ho ha explicat en una carta que ha enviat als militants del PSC, en la qual també explica que "ni les retallades i l'austeritat arriben ara amb CiU -van començar fa tres anys-, ni a l'actual govern li manca marge d'actuació".

"Aquests dies, el debat sobre la viabilitat i la conveniència de la transició catalana cap a la independència torna a planar sobre l’actualitat política i parlamentària. El debat s’instal·la amb dosi preocupant d’ingenuïtat, frivolitat o irresponsabilitat. L’opció independentista és legítima i és representativa de les aspiracions nacionals de molts ciutadans i ciutadanes. Diverses opcions polítiques, i un nombre significatiu d’institucions socials, així com líders socials i mediàtics defensen aquesta opció per a Catalunya. Aquest no és el problema. Ni de bon tros", explica Montilla.

"Però si Catalunya vol ser –i ho ha de ser- respectada, cal que respecti també tres principis. El primer el de la legalitat. No és admissible, i no hauria de ser admès, que el nostre Parlament accepti debatre en el Ple una Proposició de Llei que se situa fora de la Constitució i l’Estatut vigents. No li tinc por a les idees, i molt menys als debats democràtics, però no ens podem fer trampes a nosaltres mateixos, generant expectatives falses, debats estèrils o impulsant procediments inadequats o equivocats per plantejar temes ben seriosos. Prou frivolitats", afegeix.

"Tampoc és admissible defensar la independència com la solució als problemes derivats de la crisi, del dèficit públic, o de les finances públiques. El segon principi per a ser respectats és la serietat. La frivolitat amb què alguns dirigents polítics utilitzen la independència com a bandera per simplificar, fins a l’esquematisme més groller i primari, el debat sobre els problemes econòmics del nostre país només és atribuïble a la falta de rigor, o –em temo- a la utilització instrumental de les aspiracions nacionals per evitar parlar dels temes de cara i com cal. Els reptes econòmics de Catalunya es resoldran amb més interdependència, interconnexió i internacionalització de la nostra economia. Renunciar a liderar, canviar i influir a Espanya donant-li l’esquena és una gran ingenuïtat", afirma.

"I el tercer principi és el de la responsabilitat. Catalunya necessita projectes polítics capaços de sumar, integrar i avançar. Catalunya, com a nació i com a societat, va més enllà que la seva independència. És més, plantejar-la irresponsablement com un fet que cal imposar o arrencar pot, paradoxalment, empobrir el sentiment nacional –en polaritzar-lo- dividint la societat. Catalunya ha de fer-se forta mitjantçant el seu Estatut, la unitat de les forces polítiques catalanes, la cohesió social i de la vinculació estreta i vinculant entre progrés i ambició nacional", conclou.

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#16 Confuci, Vic, 15/02/2011 - 17:14

És un problema d'incultura. L'home no en té ni idea de la història d'aquest país i per això no sap que s'ha de debatre ni per què.

#15 DEFENSAD, VIC, 15/02/2011 - 13:41

La única base jurídica que es necessita per assolir la INDEPENDÈNCIA de CATALUNYAi es la voluntad majoritària dels ciutadans del nostre País.

#14 joan, manresa, 15/02/2011 - 11:28

El Casal,11,15h.--Una frivollitat..?Osti,Osti...la colla de la taula veu i no creu...Miri,la frivollitat es lo que va ser Vosté,President de Catalunya,només comparable amb la frivollitat de dir els revoltats islamics parlen de justicia i democracia..Cuatre anys de Govern per plorar.Pren nota ERC

#13 Carina, Bcn, 15/02/2011 - 11:17

No sembla molt lògic que l'ex-president es queixi ara d'aquesta iniciativa (realment estèril i sense base jurídica) quan ha estat alimentant i engreixant durant anys a l'independentisme juntament amb el seu partit, el PSC.

#12 DEFENSAD, VIC, 15/02/2011 - 10:39

Sr. Montilla RETIREU-VOS i viviu en pau amb la milionària i immerescuda renda que el poble de Catalunya, tant generosament, us ha assignat.
El poble de Catalunya, us agradi ó no, te el dret de decidir i aquest dret ni vos ni ningú. del vostre País veí, el podrà anihilar