Publicitat
Política · 8 de Juny de 2009. 17:54h.

Mor el president de Gabon a la clínica Quirón

Omar Bongo ha mort a les 14.00 hores, segons fonts pròximes al seu entorn

Mor el president de Gabon a la clínica Quirón

Gabón acusa la premsa francesa

El president del Gabon, Omar Bongo, ha mort a les 14.00 hores a la clínica Quirón de Barcelona, segons han confirmat fonts pròximes al seu entorn. Omar Bongo va ingressar al maig a la clínica per sotmetre's a una revisió mèdica exhaustiva, segons fonts oficials. El Govern gabonès va anunciar en un comunicat que el president suspenia momentàniament les seves activitats fins a nova ordre per la mort de la seva dona el 14 de març. El comunicat es va difondre a la televisió pública.

Des d'aleshores, els principals mitjans gabonesos (GabonNews, InfoPlus Gabon i RTG1) van mantenir un silenci gairebé absolut sobre el president i les úniques informacions procedien de mitjans de comunicació d'altres països africans.

El primer ministre de la República del Gabon, Jean Eyeghe Ndong, ha desmentit en roda de premsa a les 10.30 hores les informacions periodístiques que confirmaven la mort del president, encara que tres hores després altres fonts sí constataven que havia mort.

En la seva compareixença davant dels mitjans, Ndong ha explicat que aquest mateix matí ha visitat Bongo al costat del president de l'Assemblea Nacional, el ministre d'Afers Estrangers, el cap de gabinet del president de la República i alts representants de la família, i ha constatat que "el president està amb vida", després de reunir-se amb l'equip mèdic que el tractava. Ha recordat que Bongo va ingressar a la clínica per a una revisió mèdica completa i ha agraït al personal mèdic el tracte donat al president.

Ha lamentat que la nit d'ahir els mitjans de comunicació francesos difonguessin la mort del president del Gabon, interrompent momentàniament la seva programació, cosa que "va sorprendre enormement el poble gabonès i les més altes autoritats de la República".

El Hadj Omar Bongo Ondimba ha estat el mandatari més longeu del continent i el president amb més anys al poder del món (només el superen alguns monarques, com el rei de Tailàndia o la reina del Regne Unit). Anomenat afectuosament 'Pare', el 1967 va accedir a la presidència després de la mort del primer president des de la independència de França el 1960, Léon M'Ba.

El 1968 va instaurar un sistema de partit únic que va continuar fins al 1990, quan el Govern va cedir a les protestes populars i a la pressió internacional, però la seva formació, el Partit Democràtic Gabonès (PDG), ha guanyat àmpliament des d'aleshores totes les eleccions, les quals, segons l'oposició, s'han caracteritzat per un frau massiu.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat