Publicitat
Política · 26 de Maig de 2015. 09:20h.

Municipis ingovernables

Les eleccions deixen ajuntaments fragmentats a Badalona, Sabadell, Mataró i Reus, entre d'altres

Municipis ingovernables

Ferran Falcó, amb Artur Mas, en una foto d'arxiu

Les eleccions municipals d’aquest diumenge han deixat alguns ajuntaments de Catalunya completament fragmentats i el repartiment de regidors que s’ha produït fa difícil la governabilitat d’alguns municipis durant els propers quatre anys. 

Aquest és el cas de Sabadell, on el PSC va ser la força més votada a la cocapital del Vallès Occidental però va perdre fins a vuit regidors i es va quedar amb cinc; només un més que Unitat pel Canvi a Sabadell, CiU, ERC i la Crida per Sabadell, els partits que, amb Ciutadans, que entra al consistori per primer cop amb tres edils. Guanyem Sabadell-Sí se puede va aconseguir dos regidors i els electors van castigar el PP, que passa de tres a un regidor. Sabadell ha quedat amb un consistori molt fragmentat, el que obre la porta a possibles pactes per fer fora el PSC del govern després de 16 anys a l’alcaldia. Caldria, però, la suma de 14 regidors i, per tant, l’acord de més de tres forces.

La llista de Xavier García Albiol es va tornar a situar com la més votada a Badalona. Amb 10 regidors, en perd tan sols un. No obstant això, l’amenaça d’un pacte d’esquerres pot fer-li perdre l’alcaldia. Badalona en Comú obté la segona posició amb cinc regidors i el PSC la tercera, amb quatre, mentre que Esquerra, que no tenia representació a l’Ajuntament, hi entra amb tres regidors i se situa davant de CiU, que perd la meitat i es queda amb dos, els mateixos que obté ICV. Ciutandan entra al consistori amb un.

Mataró, la capital del Maresme, amb nou candidatures representades, ostenta el lideratge en termes de fragmentació: és la ciutat catalana d'envergadura amb més grups al consistori i compliquen la governabilitat de la ciutat. L’alcaldable del PSC, David Bote, atesa la fragmentació del vot, podria ser el pròxim alcalde com la força més votada, amb sis regidors -8 el 2007-. A CiU, l’abandonament de l’alcalde com a candidat, Joan Mora, li ha passat factura al seu successor, Joaquim Fernández que, malgrat la línia, només obté cinc regidors -en perd tres-.

La fragmentació d’opcions polítiques permet que ERC de Francesc Teixidó que el 2007 no va obtenir representació es recuperi amb quatre regidors. Entra amb quatre regidors Volem -marca blanca de Podem- i Ciutadans amb tres. El PP cau fins a la cinquena plaça i es queda amb dos regidors dels cinc que tenia fins ara. ICV perd un regidor i passa a ser la força electoral menys votada de la capital del Maresme.

El nou Ajuntament de Terrassa, per la seva banda, tindrà representació d’edils de set partits. El PSC, que governa a la ciutat des de l’inici de la democràcia, ha revalidat la seva victòria, amb nou regidors (dos menys que el 2011). L’alcalde en funcions i alcaldable socialista, Jordi Ballart, haurà de fer algun pacte postelectoral amb Terrassa En Comú, que ha obtingut sis edils, o amb ERC, que torna a entrar en el consistori amb quatre regidors. CiU ha patit un daltabaix: ahir va passar de nou a tres, mentre que la CUP entra en el govern local amb una representant.

A Reus el cas Innova ha passat factura: encara que CiU es com la força més votada malgrat que Carles Pellicer perd tres regidors i es queda amb set. Per contra, puja espectacularment la CUP, que va portar el de presumpta corrupció política als tribunals. Aquest partit, amb David Vidal al capdavant, passa d’un representant a sis, esdevenint la segona força municipal. Ciutadans per primera vegada amb quatre regidors i PSC queda relegat a 4. ERC, PP i Ara Reus en tenen dos.

Torredembarra tindrà representació de vuit forces polítices al consistori. ERC, la llista més votada a les eleccions municipals, començarà una ronda de contactes amb la resta de formacions polítiques per intentar tancar un pacte de govern. Els republicans han duplicat resultats amb Eduard Rovira i han obtingut quatre regidors, seguits de C's que ha irromput amb tres regidors. El PSC ha mantingut els dos escons que tenia i CiU, malgrat la configuració d'una llista renovada per desmarcar-se del cas de presumpta corrupció al municipi, s'ha enfonsat i ha passat de sis a dos regidors. L'Alternativa Baix Gaià ha obtingut 2 regidors, i la CUP, PP i Avui Democràcia-Ara, amb un escó cadascun.

Un altre cas és el del Vendrell, on el socialista Martí Carnicer va guanyar les eleccions tot i perdre tres dels set regidors que tenia. Al consistori hi han entrat representants de vuit de les nou llistes que aspiraven a l’alcaldia i això, en números absoluts, es tradueix en un empat tècnic entre CiU, Plataforma per Catalunya i Ciutadans, amb tres regidors cadascun. Darrere seu, ERC ha doblat representants amb dos regidors, els mateixos que noves forces com Si se puede o Som Poble (CUP) i el PP, que ja tenia dos edils.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Carlos Gomez, Bcn, 26/05/2015 - 13:20

Ingobernables o no, son la representacio de la pluralitat de la societat catalana que alguna gent intenta barroera i miserablement negar.
Una societat plural sempre es mes democratica i la seva riquessa la fa mes dificil de manipular.
Per aixo la idilica Itaca es un territori inhospit.

#2 jordic, bcn, 26/05/2015 - 09:41

Les eleccions municipals del 24 de maig de 2015 han deixat un panorama molt interessant, complexa i amb possibilitats a Catalunya i a Espanya. El sobiranisme ha guanyat.

http://jordicolomines.blogspot.com.es/2015/05/les-eleccions-municipals-del-24-de-maig.html

#1 Pablito, Barcelona, 26/05/2015 - 09:36

La fórmula ya funciona en otras ciudades del mundo democrático. Gobierna el partido más votado aunque no tenga mayoría obligado a obtener acuerdos puntuales en asuntos que comunes a toda la ciudad.
Un error grande es como hasta ahora; si tú me apoyas durante cuatro años te doy el cargo tal y tal.