El passat 18 de febrer de 2017 es va celebrar a Barcelona la manifestació “Volem acollir”, la qual va ser retransmesa per TV3 i va comptar amb el suport dels llavors membres del Govern de la Generalitat. Gairebé dos anys després de la marxa, el Govern admet que hi ha “situació d’emergència social” arran de l’arribada de menors estrangers no acompanyats (Menas), però no hi ha constància que cap família hagi sol·licitat acollir-los.
El Departament de Treball, Afers Socials i Família ha al·legat que “no hi ha cap menor estranger no acompanyat en família aliena”, perquè es tracta d’un programa sobre el qual “s’està treballant”, però que encara “no està madur”. Tanmateix, el conseller Chakir El Homrani va proposar en comissió parlamentària el passat 26 de setembre que “estem repensant l’acollida en família extensa i aliena”. “Hem d’obrir diverses vies d’atenció i d’atenció integral a aquests menors”, va manifestar.
En la mateixa línia es va expressar la directora de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Georgina Oliva, qui va assegurar que “sempre estaran millor en una llar que en un centre”. Dos mesos després d’ambdues peticions, la conselleria només té constància que vint menors es troben en família extensa, és a dir, en llars on ja hi ha algun familiar indirecte del jove.
L’ara diputat d’ERC, Ruben Wagensberg, que va impulsar el moviment “Volem acollir” i assegurava que “som molts i estem preparats” per rebre refugiats, no ha demanat que les famílies acollin menas davant el col·lapse viscut els darrers dies a les comissaries. Tanmateix, Wagensberg sí que ha comentat al seu compte de twitter la caravana d’hondurenys que es dirigeixen als Estats Units o ha aprofitat la xarxa social per difondre la seva estada a Ciutat de Mèxic o Amsterdam.