Publicitat
Política · 27 de Març de 2015. 11:52h.

Ningú vol reformar els consells comarcals

La llei porta al Parlament des del juliol del 2013

Ningú vol reformar els consells comarcals

Un moment del ple que va aprovar la tramitació parlamentària de la llei

La llei catalana de governs locals està aturada al Parlament després de més d’un any i mig de començar la seva tramitació a la cambra catalana. El juliol del 2013 entrava al Parlament la normativa que havia de servir per establir un nou marc de relacions entre les administracions locals i un sistema de funcionament dels ajuntaments absolutament diferent en molts aspectes. 

El Govern la va presentar com una de les grans apostes de la legislatura i es van fer nombrosos contactes amb el món local i els experts, i finalment es va tirar endavant la proposta, que es debatia per primer cop a la cambra el novembre d'aquell any, amb la resolució de més de 500 esmenes presentades pels grups. Esmenes a la totalitat per aturar-la en el cas de l'oposició, menys d'ERC. 

La vicepresidenta Joana Ortega va presentar aleshores el projecte de llei i el va qualificar  de "norma imprescindible" i va afegir que el Govern ”no es pot permetre el luxe de no desenvolupar-la, perquè no fer-ho implica assumir la reforma estatal, que no és vàlida per al món local català".

Posteriorment van començar les compareixences d'experts per intentar millorar diversos aspectes, però a partir de llavors, no hi ha hagut novetat. La llei està ara a debat en comissió, però poca cosa s'ha fet més enllà de converses entre els grups polítics, i no hi ha cap mena de calendari concretat per tirar-la endavant.

El PSC qüestiona la llei perquè considera que és un atac contra l'autonomia municipal i que alguns ciutadans es quedin sense determinats serveis perquè els estàndards de qualitat no es poden fixar sobre la base de criteris econòmics. Altres com ara la CUP i ICV també han fet la mateixa crítica: la de pèrdua d'autonomia en favor dels consells comarcals.

Precisament, la conversió dels consells comarcals en un òrgan de gestió presidit per un consell d'alcaldes i no per representants triats pels partits és una altre dels obstacles que s’han de salvar perquè la llei es desencalli. Tot i això, els vots de CiU i ERC serien suficients per aprovar la llei,

El diputat del PSC, Celestino Corbacho va preguntar a la vicepresidenta per aquesta llei en el darrer ple al Parlament: “Han passat dos anys, em podria dir quan pensa enviar la llei de finançament local al Parlament?”. Ortega va respondre que “des del 31 de juliol del 2013 que vostès la tenen per discutir" i va afegir “el Govern ha fet els deures, qui no els ha fet són vostès”.

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#14 josep miquel, calella, 30/03/2015 - 15:59

Estic a favor de la supresió dels consells comarcals, com C¨s. Son una barrera burocràtica mes entre els ajuntaments i el govern, o millor entre els ciutadans emprenedors i la realitat Si vols posar un negoci que calgui pasar pel C C, abans d´obrir quasi ja estàs arruinat..

#13 R, Martin Serrano, Ahora en Calaceite, 28/03/2015 - 08:40

aunque gastemos mucho en cosmetica, estética y productos de higiene corporal además de ropa de diversas marcas o sin marcas, se nos ve a la legua según el empleo que desempeñamos que estamos muertecicos de miedo (cagadit@s) y la hipocresia en vez de algo excepcional se torna normal en nosotros.

#13.1 A veure , si penses , 28/03/2015 - 18:55

Qualsevol llicenciat o doctorat pot fer de paleta. Ara no tots els que fan de paleta poden fer la feina d ' un llicenciat. Si no saps veure aquesta petit detall em sembla que en realitat et van regalar la titulació. O sigui no serveixes per res. Tant a Catalunya com a la resta d ' Espanya

#12 R, Msrtin Serrano, Ahora en Calaceite, 28/03/2015 - 08:39

paletas con conocimientos de licenciados ilustrados y licenciados ilustrados (por su fanatismo cegador) con conocimientos de paletas. Et, que lo importante no es el Betis, Galizia o el bable, es tener cash para vivir del 1 al 30 y los paletas se han ganado bien la vida. En cambio hay licenciados que

#11 R, Martib Serrano, Ahora en Calaceite, 28/03/2015 - 08:37

hagan mirar cuando no puedan acceder a determinado servicio que debería ser público y que en el resto de España con independencia de siglas no se paga. O bien la cartera de servicios de las Administraciones de aquí comparada con la de fuera a nivel de CC.AA. o Corporaciones Locales. Siempre habrá

#10 R. Martín Serrano, Ahora en Calaceite, 28/03/2015 - 08:35

Cuando cínicamente se diga que desde otros sitios fuera de Cat nos roban cabe preguntarse: nivel de gasto público por Administración y habitante por servicios que presta. Por que si las Diputaciones son anacrónicas (más si provienen del modelo español pensaran muchos de los fanáticos) pues que se lo