Publicitat
Política · 29 de Maig de 2020. 17:47h.

"No hi ha majoria a Catalunya per la independència"

Jordi Alberich, economista: "Un estat no acceptaria el referèndum"

"No hi ha majoria a Catalunya per la independència"

L'economista Jordi Alberich ha afirmat que "la independència no és factible" perquè "no hi ha una majoria a Catalunya per la independència". Alberich, que ha concedit aquest divendres una entrevista a e-notícies, ha recordat que "un estat no acceptaria el referèndum". També ha apuntat que els resultats electorals a Catalunya demostren que l'independentisme no té "una força moral".

"El referèndum no és fàcil que l'accepti un estat, és difícil que l'accepti, i aquesta és una realitat. Els líders polítics han de transmetre a la ciutadania fets objectius, i s'ha d'explicar que és molt difícil per un estat acceptar-ho" ha apuntat.

"Com s'aconseguiria? Doncs si durant un cicle de quatre anys (amb eleccions municipals, europees, etc) els vots independentistes arriben al 65%. Aleshores es tindria una força moral de la veritat. Això no s'ha produït i més aviat sembla que s'estan enquistant les posicions" ha explicat en l'entrevista.

L'economista ha apuntat que "Catalunya no és homogènia" i ha posat com a exemple que els resultats electorals demostren que, a diferència del que passa a Escòcia, a Catalunya hi ha una gran diferència territorial. "Poblacions on l'independentisme suma un 85% i en d'altres només un 20%" ha detallat. "Això s'ha de tenir en compte i és un fet molt rellevant" ha dit. "Hi ha dues Catalunyes molt marcades i amb orígens diferents, això és jugar amb joc" ha alertat.

Jordi Alberich ha indicat que "a Catalunya el que diem en veu alta no és el que diem en privat". "Jo d'això he sigut testimoni en moltes vegades: manifestar una gran inquietud en privat i en canvi en públic dir que això no va amb tu o callar. Això ha estat un error important perquè un país obert com és Catalunya hauria d'haver debatut més" ha apuntat.

L'economista també ha reconegut que "el pacte fiscal era impossible en aquells moments". "A mi em va preocupar aquell suport gairebé absolut a favor de la proposta de pacte fiscal, perquè era un pacte fiscal impossible en aquell moment, en un moment que Espanya estava en risc de sortir de l'euro, aquell pacte fiscal era impossible" ha recalcat.

Alberich ha considerat que "el dret a decidir era la manera amable del dret a l'autodeterminació" i ha afirmat que "molts empresaris haurien hagut de tenir més coratge cívic respecte al procés" i "plantejar alternatives factibles i no contribuir a conformar un estat d'opinió imparable".

També ha manifestat que "l'autocomplaença porta al retard i al deteriorament". "Hi ha motius per eliminar l'autocomplaença perquè l'autocomplaença porta a la decadència" o a "entrar en una dinàmica maniacodepressiva d'ara sóc el més guapo del món i demà sóc el més lleig i no serveix de res, que és on hem estat ara" ha explicat, fent referència a la situació de Barcelona. L'economista també ha apuntat que "Barcelona i Madrid han de conviure millor".

Publicitat
Publicitat

22 Comentaris

Publicitat
#20 Pepecohete, CALDES DE MONTBUI, 31/05/2020 - 16:34

Ser de nuevo libres,devolver al territorio el vigor ,la inteligencia y la esperanza de las generaciones mejor formadas de nuestra historia.
Vencer la desidia ,la actitud derrotista,saltar los muros mentales.
Adelante la vida os espera!

#19 Pepecohete, CALDES DE MONTBUI, 31/05/2020 - 16:29

Salir del atasco es aprovechar oportunidades reales.
No se aguanta el modelo de concentración en grandes ciudades.
Hay que volver a repoblar el interiot con tecnología moderna.
La Renta básica o el reciente Ingreso Min Vital puede ser un mínimo seguro económico para dar el salto.
Jóvenes y no tan jóvenes, esta es una gran ocasión para reinve

#16 Recaredo, Bcn, 29/05/2020 - 20:35

Por lo que observo ya estamos otra vez con la misma cantinela. La mierda del proces y sus racistas y chupopteros.

#15 Onofre de Dip, Barcelona, 29/05/2020 - 20:27

La d’en Jordi Alberich és una de les veus més raonables i sensates que es puguin sentir a Catalunya; quelcom del que anem desesperadament escassos.

#14 Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU PONTELA PONSELA LA MASCARETA PER SEGURATAT PER TU I PER TOTS HE TOTS I PODREN GUANYAR SI ENS LA POS, SÓC CATALÀ PERO JA FA MOLT QUE PASSO QUI VOL PARLAR EN CATALÀ O EN CASTELLÀ , JA SU FARAN A , 29/05/2020 - 20:21

1) JOANET .JOAN MANUEL SERRAT Es CATALÀ i fa molts anys que no canta res en Català ESTOPA Ban NEIXER A CATALUNYA y no volem ni Cantar en Català ni Parlar en Català .LEO MESSI Tota la seva vida aqui a Catalunya I MAI VA VOLGUER Apendra a Parlar en Català ES LO QUE HAY .SPORT y MUNDO DEPORTIVO Tot en Castella i son del BARÇA

#14.1 Alejandro, Villadecans, 30/05/2020 - 01:44

Bueno, hablan y escriben en la lengua de la mayoria de los catalanesy que tambien es una lengua catalana, tu dirias que el ingles es la lengua de EE UUy no lleva alli la mitad de años que el castellano en Cataluña

#14.2 Alejandro, Villadecans, 30/05/2020 - 01:46

Ademas cada cual usa la lengua que le da la gana para comunicarse con su entorno, ya esta bien de querer imponer una lengua solo para usarla como arma