Publicitat

El Govern descarta acceptar més processos de segregació

El Consell Executiu del Govern ha donat llum verda a l'avantprojecte de llei que ha de permetre a la Canonja recuperar la seva independència de Tarragona i esdevenir el municipi 947 de Catalunya. El Govern pretén donar resposta amb aquesta llei a una reivindicació històrica dels habitants d'aquesta Entitat Municipal Descentralitzada (EMD), que va quedar annexionada a Tarragona amb un decret de la dictadura franquista de l'any 1964. Després d'anys de tramitacions, el Govern ha decidit aprovar aquesta segregació amb una llei específica, donat que per la normativa habitual no era possible, perquè no es complia el requisit que els nuclis de població es trobin a una distància de 3.000 metres.

El nou terme municipal, ubicat dins de la comarca del Tarragonès, comptarà amb 7,32 quilòmetres quadrats i limitarà al nord i a l'oest amb Reus, a l'est i al sud amb Tarragona i al sud-oest amb Vila-seca.

La Canonja ja havia estat un municipi independent durant la República. De fet, l'antic municipi va existir com a tal fins a l'any 1964, quan va ser annexionat a Tarragona per un decret del govern espanyol i, parcialment, es va constituir una entitat local menor. Des del març de 1983, ha estat reconegut com a una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Tarragona.

Atenent a la petició de la Canonja, l'Ajuntament de Tarragona va iniciar els tràmits perquè aquesta es constituís com a municipi independent el maig del 2004. Els òrgans plenaris de Tarragona i la Canonja van acordar formalment la tramitació a la Generalitat de l'expedient de segregació el 16 d'abril de 2007, però aquesta sol·licitud va ser desestimada, d'acord amb la normativa vigent, perquè no complia el requisit que els nuclis de població es trobin a una distància de 3.000 metres.

Per la seva banda, la Comissió de Delimitació Territorial de Catalunya, que depèn del Departament de Governació i Administracions Públiques, va demanar que es tingués en compte l'especificitat del cas, ja que reconeixia les peculiaritats d'ordre social, geogràfic i històric de la Canonja. Aleshores, el Govern va adoptar el compromís d'impulsar el procés de segregació a través d'una normativa específica, que ha aprovat aquest dimarts.

La llei entrarà en vigor en el termini de sis mesos després de la seva publicació, un cop aprovada pel Parlament. Es preveu també un període de tres mesos com a màxim per executar l'alteració en els termes, per tal de permetre el funcionament normal dels dos ens locals amb la major celeritat possible.

Canonja
Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 torticero, puigcerdà, 28/07/2009 - 15:45

Heu llegit la interlocutoria de la Audiencia Provincial de Gerona sobre la querella contra en Carretero? Perquè el que acaba de d'aprovar el Govern té una musica que s'hi assembla força, tot i que la lletra potser no és la mateixa.