Publicitat
Política · 30 de Novembre de 2015. 08:40h.

Nou Barris, contra el franquisme

El districte retira les plaques del Ministerio de la Vivienda

Nou Barris, contra el franquisme

placa d’habitatges privats construïts durant la dictadura

El districte de Nou Barris impulsa la retirada de tota la simbologia franquista del districtet; revisarà el seu nomenclàtor i organitzarà exposicions i actes commemoratius vinculats a la memòria històrica.

L’Ajuntament de Barcelona ha encarregat al Grup d’Història de Nou Barris – Can Basté un catàleg actualitzat de la simbologia franquista que perviu en espais privats d’ús públic, la gran majoria plaques d’habitatges privats construïts durant la dictadura. 

Un cop inventariades les plaques, s’enviarà una carta a les comunitats de propietaris dels edificis on s’indicarà la voluntat del Govern de retirar-les. Se’ls donarà un termini de resposta, i en cas de no rebre’n l’Ajuntament entendrà que la comunitat és favorable a l’acció i procedirà a la retirada d’aquests elements. A més, s’encarregarà aquesta tasca a persones a l’atur, dins d’un pla d’ocupació local.

Una altra acció prevista és la revisió del nomenclàtor del districte, que s’obrirà a víctimes del feixisme - assassinats, exclosos, vençuts, resistents, deportats, exiliats… També es tindran en compte persones, entitats i associacions defensores de llibertats.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha remarcat que la proposta pretén ser “no només reparativa sinó sobretot propositiva”, per tal de “fer visibles memòries que estan infrarrepresentades en el conjunt de la ciutat”. 

“És una vergonya -ha afegit- que aquesta ciutat encara no tingui un carrer específic per a Frederica Montseny, per exemple, una de les primeres ministres de tota l’Europa Occidental i la primera ministra de tot Espanya”.

La mesura de govern també contempla actes i exposicions vinculats a la memòria històrica, com un acte commemoratiu a la plaça de Salvador Antich i una exposició del fotògraf Kim Manresa sobre Nou Barris entre 1973 i 1983. Un dels projectes en què s’està treballant és en el canvi de nom de la plaça Llucmajor, que passaria a dir-se Plaça de la República. 

La regidora de Nou Barris, Janet Sanz, ha dit que els membres del Govern municipal estan “absolutament convençuts i compromesos” amb la tasca i ha explicat que el proper dilluns es reuniran amb la Taula Unitària de Nou Barris per la República per definir aquest procediment i obtenir un full de ruta.

Publicitat
Publicitat

22 Comentaris

Publicitat
#16 Sin Complejos, Terrassa, 30/11/2015 - 20:34

Si lo que les jode es esa placa lo que deberiian de hacer es derribar los bloques enteros para tapar la incompetencia actual para dar salida a los trabajadores en materia de vivienda, pueden criticar lo de quieran pero a mí me permitío acceder a una vivienda en las mejores condiciones economicas

#15 pepe, andorra, 30/11/2015 - 17:40

uy, Nueve Barrios, q bonito, el unico barrio de Barcelona donde ganaron los Ciudad'anos...
¿y para q cono retiraran el yugo y las flechas, si ellos tambien son falangistas?

#15.1 Pere, Barcelona, 30/11/2015 - 19:24

Es cuerto Pepe. Y encima esta escoria...van de progres...es increible

#14 nedland, Roses, 30/11/2015 - 14:43

no treieu tots els simbols de cop.quan s acabin de que viureu? ja no quedara tema per desviar l atencio del personal.be sempre podeu buscar altre enemic.no se el pato donald o el colomines que ultimament se li en va la pinza.mentre ens pugen l aigua.mes retallades..pero tranquils menjarem plaques

#13 Ramon, Barcelona, 30/11/2015 - 14:26

Como los actuales políticos no hacen nada en materia de vivienda social, lo major es quitar las placas de la la viviendas construidas por el ministerio que había en la época de Franco y así, eliminadas la pruebas, más dificil será comparer.... y más fácil inventarse la historia.

#12 narcisa, independència i indpendènCiU, 30/11/2015 - 14:13

són uns campions retirant-ne plaques, però no hi ha manera que construeixin ni un sol puto habitatge de protecció oficial, jajjs.