Política · 13 d'Agost de 2009. 12:11h.

Nou lleis catalanes, encallades al Tribunal Constitucional

El recurs que porta més temps és el que Aznar va interposar contra la Llei de suport a les seleccions catalanes

Nou lleis catalanes, encallades al Tribunal Constitucional

Estatut de Catalunya

Més enllà dels set recursos presentats contra l'Estatut, la carpeta catalana del Tribunal Constitucional (TC) també està formada per altres recursos pendents de resoldre, siguin interposats per l'Estat contra lleis catalanes, o pel Parlament de Catalunya contra lleis estatals. Alguns d'aquests recursos porten fins a una dècada esperant una sentència per part de l'alt tribunal, que porta tres anys deliberant sobre l'Estatut aprovat l'any 2006. El recurs que porta més temps al TC és el que l'aleshores president del govern espanyol, José María Aznar, va interposar, l'any 1999, contra la Llei de suport a les seleccions catalanes. Aquest recurs fa una dècada que espera sentència.

Després de l'acord de finançament, la classe política catalana –i bona part de la societat civil organitzada- està pendent ara de conèixer quin és el contingut de la sentència que ha d'emetre el Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut. L'alt tribunal té sobre la taula set recursos contra el text català. El més conegut és el del PP, però també han recorregut l'Estatut el Defensor del Poble i cinc comunitats autònomes, Múrcia, La Rioja, Aragó, Illes Balears i País Valencià. Tots els recursos es van presentar entre el juny i el novembre del 2006, de manera que fa tres anys que la sentència està pendent.

En total, i a banda dels recursos relacionats amb l'Estatut, hi ha pendents de resoldre nou recursos presentats contra lleis catalanes, tretze presentats pel Parlament contra lleis de l'Estat, un conflicte en defensa de l'autonomia local i cinc qüestions d'inconstitucionalitat, segons dades facilitades per la cambra catalana.

Als calaixos de l'alt tribunal hi ha encara el recurs presentat pel govern espanyol del PP l'any 1999 contra la Llei de suport a les seleccions catalanes, contra la Llei de creació del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, interposat l'any 2000, o contra la Llei de l'impost sobre grans establiments comercials, que es va presentar l'any 2001.

Des de fa nou anys està pendent de resoldre un recurs presentat pel Parlament contra el decret llei de mesures urgents d'intensificació de la competència en la competència en mercats de béns i serveis. Altres lleis de l'Estat recorregudes al TC pel Parlament que estan pendents són la general d'estabilitat pressupostària, la Llei de la vinya i el vi, la del sector ferroviari o la llei general de subvencions.

Altres temes que estan pendents de resolució són dos recursos contra la Llei de la comunicació audiovisual, o contra la Llei de l'exercici de les professions titulades i dels col·legis professionals, tots ells interposats el 2006.

Des de l'any 2003, també està pendent un conflicte presentat per l'Ajuntament de Barcelona i deu ajuntaments de l'àrea metropolitana de Barcelona en defensa de l'autonomia local.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Juanc, Barcelona, 14/08/2009 - 12:30

Que demostración de incompetencia; se puede fallar una vez y hasta 2. Fallar 9 veces (y las que te rondaré morena..) demuestra una visión no concordante con la realidad. ¿psicosis? ¿paranoia?....

#3 Kropotkin, Vic, 14/08/2009 - 08:18

¿No se se la ha ocurrido a nadie del régimen nazionanista empezar a hacer leyes que sean constitucionales? A lo me jor nos ahorrabamos mucho tiempo ¿no?

#2 Ernest, Tarragona, 13/08/2009 - 14:49

I la resposta de CiU hauria de ser...PSOE llei electoral? Llistes obertes doncs! (cosa que als sociates no els agrada gens, ja que implica que perden la cadira ja que es fitxa a gent de fora "del partido"), ja teniu joc per a un anyet més..

#1 Ernest, Tarragona, 13/08/2009 - 14:29

Suport del PP a CiU...i lleis a les quals el PP li toca retirar els recursos...aleshores...el següent pas per donar per cul als catalans serà...la proposta de reformar lleis electorals per part PSOE per a fer por a CiU i que no pacti amb el PP, oi?