Publicitat

Tardà proposa acostar-se a socialistes i als comuns

Nou tripartit?

El diputat d'ERC, Joan Tardà, en un article a El Periódico, apunta que "l'independentisme només tindrà èxit si entén que ha d'acumular forces ("no som prous" hem repetit moltes vegades). Per ampliar la majoria social dues idees són imprescindibles , sense les quals no té sentit".

Tardà no ho diu, però una opció al bloqueig institucional seria un nou tripartit d'esquerres amb ERC (32 escons), PSC (17) i Comuns (8) i abstenció de Ciutadans en segona volta. Les tres forces polítiques sumen 57 diputats i a partir d'aquí intentar governar en minoria.

La primera idea és que "Catalunya és i ha de ser un sol poble en un marc de llibertats, de progrés econòmic i de justícia social (aquest és el consens social que es va formar en la lluita antifranquista de l'Assemblea de Catalunya i que el moviment per la República ha d'atraure) i que necessitem conèixer el millor camí per arribar al cim i amb qui cal transitar-hi".

"En aquest sentit, el republicanisme ha de convergir amb les forces polítiques que també defensen el referèndum vinculant, liderades per Xavier Domènech, i ha d'obrir vies de diàleg franc (el municipalisme pot ser un bon laboratori) amb el socialisme català del PSC d'un Miquel Iceta que ha de decidir si es planta o abona la involució dels drets i llibertats", afegeix.

"Caldrà també que en l'independentisme hi hagi menys budells i més cervell. Han fet falta massa setmanes per superar arguments tan reduccionistes com 'com més presos, millor' no entenent que res seria pitjor que engendrar un procés de 'batasunització' a Catalunya", constata.

"O fins i tot ha estat necessari tombar arguments bastant irresponsables com 'Puigdemont o eleccions', malgastadors de la titànica victòria independentista del 21-D, ignorants que els avenços del moviment per la República provenen d'haver complementat la mobilització al carrer amb la legitimitat democràtica guanyada a les eleccions", assenyala.

"Una victòria a les urnes que obliga a una governança de progrés, valent, desacomplexada exercida des de la Generalitat, que reuneixi als interessos de la ciutadania al marge de la seva adscripció ideològica, al marge que es sigui o no independentista", remarca.

Tardà subratlla "la necessitat d'establir un diàleg bilateral amb l'objectiu de la resolució democràtica del conflicte. Aquest diàleg entre els dos governs riba escenaris multilaterals, entre ells la Comissió d'Estudi per a la reforma constitucional".

"La resposta de Rajoy ha estat negativa. I ho serà durant temps, ho sabem. No obstant això aquí persistirem, perquè el camí triat per ERC rau en la generositat, en la intensificació del gir social i en la mirada llarga", conclou.

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#17 Rodejet, Barcelona, 05/03/2018 - 20:05

Tranquils, que la història sabrà jutjar als traïdors, d'un i altre extrem.

#17.1 Soloesmiopinion, Tabarnia, 05/03/2018 - 23:12

Traidor es aquel que os dice que ha proclamado una república y después reconoce que era mentira?

#16 Luigi., Barcino, 05/03/2018 - 17:51

Al final resultará que el President será Iceta. Es la única forma para que no se diga que el PSC negocia con independentistas.

#15 botifler1914, Sinitaca , 05/03/2018 - 17:01

Los de ERC no teneis muchas luces, os las dan con queso a cada dos por tres.

#14 Alco-berro´s, El Masnou, 05/03/2018 - 15:11

Apaga y vámonos... juas,juas,juas.

#13 Sergi , Barcelona, 05/03/2018 - 14:47

Ahora pide mas cerebro, a buenas horas ha despertado.