Publicitat
Política · 23 de Gener de 2014. 19:25h.

Oblit de l'èxode republicà

La Generalitat commemora la derrota del 1714, però no la del 1939

Oblit de l'èxode republicà

Uns exiliats republicans marxant (Foto: TVE)

El grup municipal d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) a l’Ajuntament de Sabadell (Vallès Occidental) ha presentat una moció a la Junta de Portaveus proposant la commemoració a la ciutat del 75è aniversari de l’exili republicà. La proposta d'EUiA es produeix perquè la Generalitat no té previst celebrar cap acte.

En ella recorden que des del desembre del 1938 fins el febrer del 1939 les tropes sollevades franquistes van ocupar Catalunya, entraren a Sabadell el 27 de gener acabant amb llibertats, drets i vides humanes en una repressió que va obligar molts sabadellencs a exiliar-se fora de Catalunya i de l’Estat Espanyol, que marxaren amb les més de mig milió de persones que van emprendre aquest mateix camí.

EUiA considera molt important que Sabadell prepari un acte públic de reconeixement de totes aquestes persones que es van veure forçades a marxar del nostre país. Per això planteja crear la Comissió Local per l’Any de l’Exili oberta a la participació de les entitats ciutadanes i al conjunt de població que ho desitgi. L’objectiu d’aquesta comissió serà la divulgació i foment de la memòria de l’exili republicà així com la de coordinar activitats per la recuperació de la memòria històrica.

La portaveu del grup municipal, Marisol Martínez, creu que és imprescindible que "una ciutat amb l’important passat republicà de Sabadell, prepari aquest homenatge. El 2014 no és només l’any del Tricentenari de 1714 sinó que també cal tenir present que hi ha una història molt més recent protagonitzada per unes persones que no podem oblidar i que mereixen el nostre record i homenatge".

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#11 Cesc, BCN, 25/01/2014 - 00:51

Pregunteu-li a la Presidenta actual del Parlament, que feia el seu pare en la época franquista, pues molta relació amb Diputació de Barcelona, evidentment no debia ser gaire catalanista ni independentista, i es clar la seva filla és funcionaria de la Diputació de Barcelona, ya coses que s'hereden.

#10 Lluis, BCN, 24/01/2014 - 21:55

En la guerra de 1714, hubo catalanes y castellanos luchando juntos en el mismo bando.... Recordemos el Tercio de Castellanos que defendió Barcelona en 1714, o los Dragones Catalanes luchando a favor del Borbón. Y en la guerra de 1936 también: catalanes y castellanos luchando juntos en cada bando.

#9 Pere, Lleida, 24/01/2014 - 21:54

És lògic, molts dels pares dels actuals líders nacionalistes -ara independentistes- eren simpatitzants actius de la falange. Commemorar l'èxode republicà els duria més d'un disgust.

Seria divertit que algú es dediqués a fer un llistat de desmemoriats...

#8 BEJOTA, BCN, 24/01/2014 - 14:59

AL 1714 ERA PART DE CATALUNYA LA QUE FEIA COSTAT AL ARCHIDUC D'AUSTRIA. LLEIDA I CERVERA ,ESTAVAN A FAVOR DE'L BORBÓ.

#7 pedrorepublik, barcelona, 24/01/2014 - 11:36

Hasta los huevos del adoctrinamiento catalanista. EN EL 1939 NO ERA ESTADO ESPAÑOL IGNORANTES CON MALA UVA. Era La República Española y el estado catalán. Una bella señora de un estado libertario, cosmopolita y anarquista.
Lo de ahora, es lo que querían Cambó y Franco, lo que queréis conseguir.