Publicitat
Política · 30 de Maig de 2019. 20:35h.

On és la burgesia catalana?

L'empresariat català evita les crítiques a Torra

On és la burgesia catalana?

Quim Torra (Foto: Govern)

L'empresariat català ha evitat les crítiques al president de la Generalitat, Quim Torra, durant les XXXV jornades del Cercle d'Economia a Sitges. Torra ha fet un discurs marcadament polític -ha arribat a parlar d'"estat d'excepció-, però en el torn de preguntes les úniques qüestions una mica crítiques han estat sobre la sentència del Tribunal de Drets Humans -que el president no havia esmentat- i sobre la nova presidència de la Cambra.

Torra, que ha recordat tres cops que havia treballat a Winterthur- ha començat denunciant "la ignominiosa aplicació de l'article 155" i destacant que, després de les eleccions municipals "més del 80% dels municipis catalans tindran un alcalde a favor de la independència. I entre ells, confio que hi haurà l'alcalde de la capital del país" tot i que l'àrea metropolitana de Barcelona ha votat principalment PSC i JxCat ha passat a Barcelona de deu regidors a cinc.

"Les formacions independentistes n'han sortit reforçades i el sobiranisme és més fort que mai", ha insistit. "Cap altre govern europeu ha obtingut el suport del 50% de l'electorat en les darreres eleccions europees", ha afegit.

En la seva opinió, "vivim en un estat d'excepció constant que posa en risc de manera sistemàtica el sistema democràtic i els drets i llibertats i la convivència que tant va costar d'aconseguir per les generacions precedents i que pensàvem tenir guanyats per sempre".

Torra també ha subratllat que la marxa d'empeses abans de l'1-O va ser a causa de "les pressions de les institucions de l'Estat" com també "la retirada de dipòsits de les entitats financeres".

El president ha recordat, com ja va fer ahir al Parlament, l'informe d'un grup de treball de les Naciones Unides, però ha oblidat en canvi esmentar la sentència del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg sobre la suspensió del ple de l'1-O. Ha acusat Espanya d'estar per sota dels "estàndards democràtics" i que Dinamarca és "el model que volem per al nostre país".

Ha fet una crida contra "la involució democràtica" i ha insistit que l'economia catalana "ha superat totes les previsions catastrofistes anunciades" i té uns "fonaments sòlids, robustos, profunds".

Quim Torra ha assegurat d'altra banda que la Generalitat "gestiona amb rigor" -tot i que no ha pogut aprovar els Pressupostos- i ha defensat que Catalunya és "una societat cohesionada".

El discurs ha estat rebut amb tímids aplaudiments -no tothom ha aplaudit-, però malgrat això només hi ha hagut les dues preguntes crítiques esmentades sobre el Tribunal d'Estrasburg i la nova presidència de la Cambra.

Només en el discurs d'inauguració, el president de l'entitat, Juan José Bruguera, ha demanat "la sortida del conflicte català". "Una qüestió a la qual, des de fa molts anys, el Cercle ve atorgant una consideració prioritària, conscients de la seva gravetat i de la necessitat de canalitzar per la via del diàleg i la negociació", ha afegit.

"Ens neguem a pensar que l'única perspectiva que hi ha per davant és el deteriorament de la convivència cívica, la polarització política i la desconfiança empresarial", ha insistit.

Juan José Brugera ha advertit que "la pèrdua de poder econòmic de Catalunya es comença a notar", i, en aquest sentit, ha demanat al Govern donar prioritat a la "gestió del dia a dia". Bruguera també ha lamentat que "el conflicte polític ho acapari tot". "L'orientació sovint única al conflicte polític ens porta a debilitar l'acció de govern en qüestions que afecten el dia a dia dels ciutadans", ha dit.

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#20 recordad 6 y 7 septiembre, Barcelona, 31/05/2019 - 13:47

La mayor parte de la burguesía productiva se extinguió con la crisis de los 70 y se reconvirtió a simples especuladores del dinero público vía contratas de forma exponencial, de ahí la facilidad de generar entramados como el del 3% por parte de una clase política parasitaria

#19 Finsescoions, Blanes, 31/05/2019 - 12:07

Si entenem burgesia com elit dirigent que monopolitzà el poder econòmic i "domina" el país.....aquest lloc l'ocupa la gran famiglia convergent, amb diferents noms i marques blanques (ERC)
Són els p.amos de Catalunya.....kbrns

#19.1 Exacte, Barna, 31/05/2019 - 12:46

I la pretesa afiliació al centre dreta ja ha passat a la História, ara son el que els convè a cada moment, si han de pactar amb Satanás per matindre's ho fan sense cap rubor. pel que fa a les marques val més deixar-ho córrer, hores d'ara ja ningú sap com es diuen.

#18 Galba , Barcelona, 31/05/2019 - 11:54

Vergonyos que cap dels botiguers presents a la reunió no abandones la sala devant de les mamarratxades que deia Torra. No valen res, tots calladets no sigui que els hi tallin contactes i subvencions.

#17 Gone with the wind, Barna, 31/05/2019 - 11:40

No hi ha actualment ni classe burgesa ni classe mitja. Hi ha tres classes socials ben definides: la política amb sous exhorbitants, la funcionaría que rema a corrent dels polítics i la resta un mix amb petits empresaris autonoms i treballadors mileuristes. Tampoc hi ha el quart poder (la premsa) que està al servei dels partits. No busqueu alló que

#16 Goebbels queda petit, Subur, 31/05/2019 - 11:29

O sigui que el president no electe va al cercle d'economía a parlar dels exilats, dels presos elquesigui i de l'opressió del govern central. Doncs vaja assumptes a tractar en un cercle econòmic!, val més que etzibi discursos als poblets aquells on tenen la foto del pastisser a la plaça.