PSC, Esquerra, Junts, i En Comú Podem han tancat un acord per "blindar" la immersió, després de la sentència que obliga un 25% de castellà a l'escola. Davant la falta de consens després de l'acord del 24 de març, els quatre grups parlamentaris han optat per la creació d'un nou text, que s'ha traduït en una nova llei sobre usos lingüístics.
El text pactat remarca que "el català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu i la d'ús normal en l'acollida de l'alumnat nouvingut" i afegeix que "el castellà és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre, d'acord amb els criteris que s'estableixen en els següents punts".
L'ensenyament i l'ús "curricular i educatiu" del català i del castellà, segons el nou text, "han d'estar garantits i tenir una presència adequada en els currículums i en els projectes educatius per tal que tot l'alumnat assoleixi el domini oral i escrit de les dues llengües oficials al final de l'educació obligatòria".
També diu la presència del català i del castellà "s'ha de determinar exclusivament amb criteris pedagògics i de manera singularitzada per cada un dels centres educatius i s'ha de fer des d'un abordatge global, integrador i de transversalitat curricular que inclogui tots els espais educatius i els recursos d'aprenentatge, també els de caràcter digital".
Finalment, remarca que els projectes lingüístics dels centres s'han d'ajustar "al que disposa aquesta llei i a l'ordenació curricular de les diferents etapes educatives, i s'han d'elaborar d'acord amb els criteris fixats pel departament competent en matèria d'educació, que verifica que s'adeqüen a la normativa vigent".
El portaveu d'En Comú-Podem, David Cid, ha celebrat que aquesta llei permet "blindar el català a l'escola i la immersió lingüísitca. "l contingut de l'acord envia un missatge molt clar: la immersió té una llarga vida per davant", afegeix. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, per la seva banda, ha celebrat que "el català seguirà sent la llengua vehicular en l'àmbit educatiu".