Publicitat
Política · 7 de Maig de 2009. 20:09h.

Paraules, no fets

La visita de José Blanco no aconsegueix millorar la imatge del govern de Zapatero a Catalunya

El ministre de Foment i vicesecretari general del PSOE, José Blanco, ha fracassat en el seu intent de millorar la imatge i la credibilitat del govern de Zapatero a Catalunya, molt deteriorades a conseqüència dels últims i reiterats incompliments. Podria dir-se que el lema electoral del president de la Generalitat, José Montilla, "fets, no paraules", ha estat invertit per Blanco, que ha ofert paraules, però no fets.

El traspàs a la Generalitat de la xarxa de trens de Rodalies de Renfe segueix estant en la fase d'un simple acord polític, sense que s'hagi concretat res sobre la valoració econòmica del traspàs. És a dir, l'aspecte fonamental, que és la dotació econòmica de la transferència, segueix sense estar pactat.

Blanc tampoc ha pogut oferir res sobre la promesa participació de la Generalitat en la gestió de l'aeroport del Prat, ni sobre el també promès traspàs a la Generalitat dels aeroports de Girona, Reus i Sabadell.

A més, les negociacions sobre el nou model de finançament de Catalunya continuen bloquejades i, malgrat les declaracions optimistes de membres del govern espanyol, la Generalitat manté una posició de pessimisme, la qual cosa, davant la postura de l'executiu de Zapatero, sembla molt realista.

Per tant, l'ofensiva política per millorar la credibilitat de Zapatero a Catalunya, iniciada pel govern espanyol des que Manuel Chaves, José Blanco i Elena Salgado van entrar al mateix, està resultant un complet fracàs.

En aquestes condicions, Zapatero no ha aconseguit convèncer els partits catalans en la cerca de suports parlamentaris davant del debat sobre l'estat de la nació de la propera setmana.

Per la seva banda, José Montilla i el tripartit català tampoc no tenen res concret que oferir com a contrapartida a l'absència d'avanços en les negociacions sobre el nou model de finançament per a Catalunya.

Aquesta situació proporciona munició política a Convergència i Unió, que té l'oportunitat de ressaltar que el tripartit no rep cap ajut del govern controlat pel partit germà.

I al Govern tripartit de Catalunya, la falta de resultats concrets en les negociacions amb l'executiu de Zapatero podria reactivar les tensions, amb risc que ERC, afectada per un complex conflicte intern, insisteixi en les seves crítiques al PSOE.

Aquests fets col·loquen als socialistes catalans i espanyols en una difícil posició davant les eleccions europees de juny. No es descarta que en la reunió que José Blanco ha mantingut aquest dijous a Barcelona amb la direcció del PSC, s'hagi analitzat fins a quin punt és convenient una presència activa de Zapatero en la campanya electoral de Catalunya.

La participació de Zapatero en les campanyes electorals catalanes sempre va ser un valor molt important per al PSC i per al PSOE. Però en aquests moments, en ambdós partits existeixen seriosos dubtes que segueixi sent així.

José Blanco, amb José Zaragoza, Manuela de Madre i Miquel Iceta, durant la reunió que han mantingut aquest dijous a Barcelona
Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 sulfuro sulfuro, Barcelona, 08/05/2009 - 17:23

Zapatero todavía no sabe bien hasta donde tiene que vaciar el cuerno (de la Abundancia) para pagar los derroches del Tripartit.
Contentar ya sabemos es imposible.
Con las que está haciendo su imagen será realmente inmejorable se ponga como se ponga.

#6 ton, sallent, 08/05/2009 - 16:47

el azote de los necios, mira pots començar per fer un sondeig, per veure si els que tu dius castellanoparlants s´en volen anar, potser t´enduries mes de milers de sorpresses, ja pots començar

#5 El azote de los necios., Barcelona, 08/05/2009 - 05:58

La solución es que todos los castellano-parlantes abandonemos Cataluña, fortalezcamos a los nos quieren. Ojalá CAT se independize y desaparezca por completo nuestro idioma allí.Les daremos la espalda y les boicotearemos,como Portugal, así les va.

#4 Eduard, Castelldefels, 07/05/2009 - 21:54

Pensen que la gent de Catalunya, ens sentim nacionalistes o no, som babaus. Mentir i tornar a mentir, allargar el compliment del que s'ha dit una i altre vegada... ni el ciutadà menys catalanista ho pot veure amb bons ulls. Els nacionalistes segur que no

#3 Joan, Baix Llobregat, 07/05/2009 - 20:53

Com va dir el Sr.Sanuy: la Generalitat tindrà traspassades les competències per netejar els lavabos de RENFE-Rodalies. Al cap i a la fi, Catalunya comença a ser especialista en empassar-se la merda. Fins quan haurem d´aguantar???