Publicitat

La suspensió de Borràs, la inhabilitació de Juvillà, la dimissió d'Esther Andreu i les llicències d'edat marquen el curs parlamentari

Parlament tocat

El Parlament ha tancat el tercer període de sessions d'aquesta legislatura amb 10 lleis aprovades i 28 decrets llei convalidats, però aquest curs parlamentari ha estat marcat per les llicències d'edat, la inhabilitació de Pau Juvilla (CUP), la dimissió de la secretària general, Esther Andreu; i s'ha tancat amb la suspensió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha portat la cambra a un període d'interinatge amb Alba Vergés assumint les funcions de la presidència.

Fins al gener d'enguany una vintena de funcionaris del Parlament de més de 60 anys cobraven sense treballar pràcticament tot el seu sou, que podia arribar als 10.000 euros al mes. La Mesa va eliminar la llicència per edat i va obrir una negociació amb els treballadors per decidir què es feia amb les 21 persones que n'estaven gaudint i les 12 més que la tenien autoritzada per al 2022.

Borràs va explicar el passat mes de març que "han gaudit des de l'any 2009 un total de 55 persones han gaudit amb un cost de 14,3 milions". La negociació ha durat sis mesos: ara s'han revocat totes i s'ha creat un nou sistema de prejubilació.

Pau Juvillà (CUP) va perdre al febrer l'acta de diputat, per ordre de la Junta Electoral Central, en ser condemnat a sis mesos d'inhabilitació pel TSJC per negar-se a retirar uns llaços grocs del seu despatx de la Paeria de Lleida durant la campanya de les eleccions municipals del 2019. El diputat de la CUP Carles Riera va ocupar el seu lloc a la Mesa com a secretari tercer.

La suspensió del cupaire va provocar tensions entre Laura Borràs i els funcionaris després que la presidenta els acusés d'actuacions "totalment improcedents" del funcionament de la cambra com l'actualització de la web o el tuit informant de la baixa publicada al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC).

La tensió entre la presidenta i els treballadors de la cambra es va evidenciar per la Diada de Sant Jordi quan desenes de treballadors de diversos departaments i estaments del Parlament van retornar-li la rosa i el llibre per "protestar" pel tracte que havien rebut els darrers mesos.

La secretària general, Esther Andreu, va presentar la seva dimissió el passat 31 de maig després de no informar la Mesa que el seu fill estava en un procés de selecció per a una borsa d'uixers de la cambra, en el qual va guanyar una plaça. Borràs va trigar deu dies en acceptar la dimissió d'Andreu, que va ser nomenada per la mateixa Borràs en substitució del fins aleshores secretari general, Xavier Muro.

El 28 de juliol, la Mesa va acordar per majoria la suspensió de tots els drets, deures i atribucions de la presidenta Laura Borràs en aplicació de l'article 25.4 del Reglament del Parlament i en tenir coneixement de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'obertura de judici oral a la presidenta en relació amb la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes.

A partir d'aquesta suspensió, la vicepresidenta primera, Alba Vergés, va assumir totes les funcions de la presidència. Esquerra ha instat  Junts a proposar un candidat per presidir la cambra per complir amb l'acord d'investidura, que li atorga la presidència del Parlament; però la formació presidida per Borràs ha rebutjat proposar un altre candidat.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#9 Ricardo, Barcelona, 10/08/2022 - 07:22

Le seguimos llamando parlament cuando no es mas que un circo.

#8 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 09/08/2022 - 19:45

El Parlament ha hecho muchas cosas malas, y hará muchas más si no se producen cambios profundos.
-¿Quién puede hacer esos cambios?
¡No los partidos que ahora mandan; es imprescindible una renovación política!

#7 Soloesmiopinion, Tabarnia, 09/08/2022 - 18:10

El Govern dels millors

#6 joan, manresa, 09/08/2022 - 15:57

ti.)u diem amb tristor..,veure..,llegir i escoltar tot lo que a donat de sí ,fins are ,la vida parlamentaria es com una llarga p ..,no.., no u escriurem per respecte a la Institució .,pro tenen la gran sorti en axó en saben un munt..,de capgirar tot moment..,i que el poble ignori lo que realment pasa cada dia..,eleccions ya...,per el be de CAT !

#5 joan, manresa, 09/08/2022 - 15:51

Des de " Can Mingo " obrim la nostra paradeta esperant amb candeletes , que ens caigui un bon patac d'aigua...--- Parlament tocat..??. NOOO..,tocat i enfonsat...,18 lleis aprovades i 28 per decret...,ni ya per pixar i no treure gota.... (amb perdó ).I tot lo demés ..,que no es poc, es com una " Charlotada"...,i no u diem amb alegria no...,(con