Publicitat
Política · 22 de Maig de 2015. 16:29h.

"Pasqual Maragall es va equivocar amb la reforma de l’Estatut"

Sergi i Xavier Vilamala, candidats del PSC: "Els partits tradicionals estan en decadència, però Iniciativa s’ha venut la marca"

"Pasqual Maragall es va equivocar amb la reforma de l’Estatut"

Una imatge dels germans Vilamala durant l'entrevista

Tenir a Sergi i Xavier Vilamala a la mateixa taula és com estar despistat davant la fotocopiadora i fer una còpia més de les previstes, estar a la sala dels miralls del Tibidabo que duplica una mateixa imatge, o mantenir un conversa amb ‘stereo’; sensació que -tret de viure-la amb el “tocadiscos”- un servidor mai més havia tingut. Són alcaldes tots dos. Del PSC tots dos. De dos pobles amb gairebé els mateixos habitants, sobre els 3.200 tots dos de Voltregà; un a les Masies (Sergi) l’altre de Sant Hipòlit (Xavier). Són d’aquells polítics, també tots dos per si algú ho dubtava, que s’hi dediquen perquè poden i no en viuen del seu sou. Cobren uns 300 euros i per dietes. I hi dediquen les hores que faci falta: dues hores al dia com a mínim i els caps de setmana necessaris. “Hi ha qui ajuda a l’AMPA –diu Xavier Vilamala- nosaltres a l’Ajuntament. I conclou Sergi: i si ens assabentem que algun dels nostres vilatans té algun problema d’aquests delicats que tots sabem, els diners els traiem de sota les pedres. Parlem sobretot amb Xavier perquè al Sergi l’espera en Miquel Iceta.

-Sr. Vilamala, com són possibles els bons resultats del PSC en dos municipis d’una comarca com Osona?

Perquè és una comarca treballadora. El creixement de la comarca es produeix amb al ramaderia, la pagesia i el tèxtil que, en desaparèixer, dóna lloc el sector càrnic. Hi ha empresaris però no grans indústries, i per tant classe treballadora i obrera. El PSC és qui la representa millor que ningú.

-No obstant això, per què el PSC no hi té gaire representació?

Pel fenomen del nacionalisme, A més a més, les figures que els darrers anys representaven el catalanisme, i s’han sentit marginats, no han volgut assumir el canvi i han preferit abandonar.

-Em parla de Geli, Elena, Maragall...

Els mateixos.

-Queda poca gent al PSC?

No. Som molts els que encara estem al partit i creiem en la vocació social, obrera i de justícia social com també en construir el país nou.

-A Manlleu, només començar, ja en van marxar uns quants?

Sí, i no es van donar de baixa i han continuat els quatre anys. Ara hem fet una candidatura nova, jove i renovada de gent preparada amb un perfil d’edat de 33 anys de mitjana.

-S’han barallat massa potser.

Sí, i no ho havíem d’haver fer tant portes enfora

-El tema del dret a decidir com queda?

El PSC sempre ha estat a favor del dret a decidir, però no ho hem sabut explicar prou bé.

-I la consulta?

Hi estem a favor, però que es faci com al Regne Unit.

-Sí es clar, però allà l’Estat els ha deixat i aquí no.

Doncs l’hem de convèncer, i l’únic que ho pot fer és el Partit Socialista. Perquè tingui un resultat vinculant, només es pot fer d’acord amb l’Estat.

-I quan la majoria del Parlament aposta per un referèndum per què vostès no ho voten?

Perquè tot el que es faci sense acord amb l’Estat i Europa no funciona. Això és el que està dient Unió i acabarà dient també Convergència. Requereix una reforma de la Constitució, i l’únic partit amb garanties per aconseguir-ho és el nostre. Els mateixos partits emergents, Podemos i Ciutadans, tenen aquesta visió. I l’únic partit que queda fora de joc és l'anacrònic Partit Popular.

-I pel que fa a la independència, què s'ha de fer?

Explicar-ne el pros i contres. L’única possibilitat perquè Catalunya tingui un finançament just i unes competències blindades en llengua i cultura és amb una victòria del PSOE a Espanya.

-I si el PSOE governa i això no passa?

Aleshores el Partit Socialista aquí Catalunya tindrà un conflicte definitiu.

-Com expliquen la baixada electoral del PSC?

Perquè les coses es paguen i no ho hem fet prou bé. A part, avui en dia és molt més fàcil explicar les coses des de postures extremes que des d’allà on toca. I insisteixo, la política vol dir arribar a acords.

-Però potser per això hi ha partits que parlen del Compromís de Casp o de 1714 pels quals no val la pena seguir així. (Intervé Sergi):

Fan la lectura de la història com els convé. I la història no té raonaments polítics. S’han d’entendre les circumstàncies, i no és ben bé com ells ho expliquen. Per exemple, la unió catalanoaragonesa es fa per voluntat.

-D’acord, i Ramon Berenguer IV es casa Peronella. Com s’explica aleshores el paper de Pasqual Margall i la Corona d’Aragó?

És que Pasqual Margall es va equivocar impulsant la reforma de l’Estatut i creant un conflicte innecessari, cosa que ni el mateix President Pujol va plantejar en 23 anys. Maragall es va ficar en un problema, quan el que havia de fer era governar i prou.

-El nou Estatut és un problema?

A partir d’aquí, es comencen a prendre decisions en contra dels principals valors del socialisme, amb una llei d’Educació feta pel mateix Ernest Margall o en l’àmbit de la Sanitat aplicades per Marina Geli. Per tant, aquells que volen donar lliçons de socialisme a alguns que encara hem resistit en els posicionaments és una gran injustícia. Governar vol dir cedir, i en aquell cas es va cedir cap a la dreta catalana de CiU, per tant, ara poques lliçons. La suma de tot plegat ha portat el PSC on està ara.

-La solució quina és?

La mateixa que apliquem aquí a Voltregà i que les persones, no sent del PSC, ens voten. Ser coherents amb els valors socials. Els socialistes, a nivell global, no ho hem estat prou i per això la gent ens castiga. Hem de recuperar els valors socials i d’esquerres.

-O sigui les eleccions els aniran bé a vostès.

Creiem que sí.

-Esquerra Republicana no pot ocupar part del seu espai progressista?

Sembla que puja, però la gent també veu que la credibilitat d’un president independentista que parla i parla de l’estelada i no la penja ni al seu Ajuntament és la que és.

-Amb Pere Navarro va ser un desastre?

Pere Navarro va encarar un problema molt complicat i és qui ha posat l’agenda federal en la política del PSOE.

-I no ha estat més federalista Iniciativa per Catalunya que el PSC?

Els partits tradicionals estan en franca decadència, i parlo de PSOE, PP, Convergència etc... però és que Iniciativa s’ha venut la marca.

-Les municipals són plebiscitàries?

De cap manera, i això és enganyar les persones.

-Sergi, com ha anat la gestió del dia a dia a Les Masies?

S’ha triplicat el patrimoni de l’Ajuntament passant de 5 milions a més de 16 milions d’euros, i al marge dels equipaments que ha fet la Generalitat.

-L’estat econòmic?

Tenim l’endeutament més baix des que vam entrar, avui és d’un 27%, un endeutament heretat de Convergència. La càrrega financera és només d’un 6%.

-Què més?

Hem fet una escolarització de 0 a 18 amb una àrea única entre Sant Hipòlit i Les Masies on els nens i nenes poden escollir. I sobretot l’aigua ara és potable, cosa que abans en determinats moment no.

(Intervé Xavier per tancar l’entrevista)

Tenim l’estació potabilitzadora que s’ha fet a les Masies però proporciona aigua per boca amb total garantia i s’ha fet junt amb el Consell Comarcal i beneficia Torelló, Les Masies, Sant Hipòlit, Sant Vicenç i Sant Pere de Torelló. El Parlament ha aprovat, fa quatre dies, una llei perquè als ciutadans no se’ls pugui tallar la llum, l’aigua i el gas cosa que nosaltres hem garantit a la gent des de fa molts anys amb uns fons de contingència.

-Això és política social.

La que nosaltres fem, també amb la col·laboració de la Comunitat de Municipis que hem creat. A Sant Hipòlit som dels municipis amb els valors impositius més baixos de la comarca. I si hi ha alguna família que no pot pagar la llum, l’aigua o el servei d’assistència social els diners els traiem de sota les pedres./ Una entrevista de Bernat Capell

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#12 Manolo, Barcelona, 23/05/2015 - 17:19

El PSC desde la muerte de Pallach dejó de ser obrero
Los Maragall, siempre han sido unos burgueses con chaqueta de pana. Punto y pelota

El y Zapatero quisieron pasar a la historia con el nuevo Estatut que nadie le pedía y para unir voluntades fue una barra libre de los demás partidos. Y así fue

#11 adelaida, sant celoni, 23/05/2015 - 12:33

No se equivocó, sabía lo que hacía o sea traicionar a su propio partido y a todos los socialistas que les votaron como demuestra cuando se pasó al independentismo después... desgraciadamente, por humanidad su enfermedad no nos permite criticarle como se mereció

#10 MIQUEL, Sant Hipòlit de Voltregà, 23/05/2015 - 08:15

Aixó es una rentada de cara completa després que surtis una nota oficial de l'oficina antifrau.
Estan sent investigats per la mateixa per no haver fet les coses correctament.
A i aquesta entrevista surt justament el dia avans de les eleccions, quin poder el d'aquest parell.

#9 Enric, bcn, 22/05/2015 - 23:58

-¿El tema del derecho a decidir como queda?

El PSC siempre ha estado a favor del derecho a decidir, pero no lo hemos sabido explicar bastante bien.

¿Y qué cony es el DERECHO A DECIDIR? Caisteis en la trampa independentista y no sabéis como salir...Estáis acabados, politica y moralmente

#8 spanish, Madrid, 22/05/2015 - 23:28

hombreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee a buenas horassssssssssssssssssssssssssssss jejejjejejejej