Publicitat
Política · 12 de Gener de 2012. 18:05h.

Per a què serveix el codi ètic del PP?

El document de Bones Pràctiques no ha impedit els casos Camps i Matas

Per a què serveix el codi ètic del PP?

Camps i Rajoy, en una foto d'arxiu

El PP va aprovar ara fa dos anys -al desembre de 2009- un codi ètic al qual havien de sotmetre's tots els militants que ocupessin càrrecs de rellevància i els treballadors interns encara que no fossin afiliats al partit. Els obligava, entre d'altres coses, a signar una carta de compromisos, amb declaració de béns inclosa.

"Han d'observar el màxim rigor i exigència en el desenvolupament de les seves funcions i vetllar sempre per l'interès públic i el servei dels ciutadans", indicava un dels punts del codi. També deia que "actuaran en el desenvolupament dels seus càrrecs o funcions d'acord amb els principis de transparència, eficàcia i austeritat".

Un altre dels punts d'aquest manual instava a que "s'abstinguessin de tota activitat privada que pugui suposar un conflicte d'interessos amb l'exercici de la seva funció", i que no acceptarien "cap tracte de favor o situació que impliqui privilegi o avantatge".

El Codi de Bones Pràctiques contemplava una auditoria externa dels comptes del partit, malgrat que per llei el Tribunal de Comptes ha d'auditar anualment les xifres de totes les formacions polítiques. Igualment s'anunciava un nou organisme intern del PP, la taula de contractació, que marcaria el procediment de contractació en aquells casos que la llei no ho especifiqui.

Aquesta iniciativa va sorgir arran dels escàndols pel cas Gürtel; però no ha evitat que dos anys després, els expresidents de les Illes Balears i el País Valencià s'asseguin durant aquests dies davant sengles tribunals per presumptes casos de corrupció.

Matas, president balear durant els períodes 1996-99 i 2003-07, està sent jutjat pel cas Palma Arena. En aquest primer judici, per la peça separada número 2, el jutge demana vuit anys i mig de presó per a l'excap de l'executiu insular.

Per la seva banda, Camps porta gairebé quatre setmanes de judici pel cas dels vestits. Imputat des del 2009, va dimitir com a president de la Generalitat valenciana al juliol de 2011 per preparar la seva defensa. Entremig, va revalidar la majoria absoluta a les corts.

L'esclat del cas Gürtel ha distanciat Rajoy i Camps. L'actual president del Govern espanyol va ser escolit president dels populars al juny de 2008 en el congrés que el PP va fer a València. L'alcaldessa Rita Barberà va ser la presidenta del congrés i l'home fort de Camps, Esteban González Pons, va esdevenir secretari general de comunicació.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 Kropotkin, Vic, 13/01/2012 - 12:29

Para lo mismo que el de CiU, PSC, ERC, ICV.

#7 Cristofer, Canet lo Roig, 13/01/2012 - 09:27

Per a fregarse el cul.

#7.1 guineu, barna, 13/01/2012 - 12:33

otros partidos ( psc-pesoe , Ciu ER, etc ) no tienen ni codi , perque com no tene ética no el nessesiten .

#6 Vicenç Ramoneda, Sentmenat, 12/01/2012 - 20:29

"El document de Bones Pràctiques no ha impedit els casos Camps i Matas"

Es que estava en català i clar, no l'entenien els incultes aquests!

#5 Almogàver , La Sagrera , 12/01/2012 - 19:57

PP? Codi? Ètic? No entenc res, son paraules antagòniques.

#4 Raimundo Onofre Sisquella, Castellón de la Plana, 12/01/2012 - 19:35

El código ético del PP sirve para lo mismo que las escrituras de Artur Mas cuando fue al notario o el juramento de cuando aquello de Wilfredo el Peludo: para nada.