Publicitat
Política · 13 de Desembre de 2009. 21:04h.

Per sota de l'Estatut

La participació s'acosta al 30% en 166 municipis

La participació a les consultes sobre la independència que s'han celebrat aquest diumenge a 166 municipis han registrat una participació que s'acosta al 30%, segons dades provisionals que han fet públiques la coordinadora de les consultes. Aquest percentatge, per sota del referèndum de l'Estatut, situaria els vots totals al voltant dels 200.000. La coordinadora s'ha mostrat satisfeta per la participació registrada i l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, ha parlat de "triomf aclaparador del sobiranisme". El portaveu de la coordinadora, Uriel Bertran, ha explicat que la participació ha estat més elevada allà on s'ha pogut treballar en "igualtat de condicions" que les institucions en altres jornades electorals.

Són dades que han facilitat tant la Coordinadora Nacional de la Consulta com l'entitat Osona Decideix, que organitza la consulta a aquesta comarca. A Osona ha votat el 32% de les persones amb dret a vot fins a les 18 h, mentre que a la resta de municipis catalans 101.850 ciutadans han votat a favor o en contra de la independència de Catalunya.

A les nou d'aquest matí s'han obert els col·legis per les consultes independentistes. Un total de 700.000 catalans de 166 municipis estan cridats a votar sobre la independència de Catalunya aquest diumenge 13 de desembre. Els votants tenen l'oportunitat de respondre a la pregunta 'Està d'acord que la nació catalana es converteixi en un Estat de dret, independent, democràtic i social integrat a la Unió Europea?'. Les consultes tenen lloc en 29 comarques i Osona és la que concentra més pobles on es fan consultes, un total de 34.

La consulta sobiranista convocada aquest diumenge en 167 municips i 29 comarques de Catalunya no té validesa jurídica per a l'Estat, però ha sacsejat la societat des que Arenys de Munt (Maresme) va prendre la iniciativa el passat 13 de setembre.

La iniciativa arriba a més amb l'Estatut recorregut des de fa tres anys al Constitucionl i una creixent desafecció política: el 44,4% dels catalans està "poc satisfet" del funcionament de la democràcia, segons la darrera enquesta del CEO d'aquest mateix mes.

D'altra banda, l'Administració central no ha recorregut en aquesta ocasió les consultes -en alguns municipis se celebren en dependències municipals- la qual cosa hagués provocat encara més enrenou. El conseller d'Interior, Joan Saura, també ha prohibit aquest diumenge les manifestacions de Falange, tal i com va fer amb la d'Arenys.

La convocatòria s'ha organitzat al marge dels partits tot i que tant Esquerra com Convergència hi donen suport explícit, sobretot els republicans. Unió, socis de CDC, no hi dóna suport oficial, però ha expressat el seu "respecte" així com Iniciativa. En canvi, el PSC, PPC i Ciutadans s'hi han manifestat obertament en contra, sobretot les dues darrers formacions. Però tots els partits van rebutjar a la Mesa del Parlament, per unanimitat, una iniciativa legislativa popular a favor de l'autodeterminació.

En total han estat cridat a les urnes més de 700.000 catalans majors de 16 anys a més d'immigrants, que també podran exercir el seu dret a vot; però a nivell de territori només hi ha convocada una consulta al Barcelonès o el Baix Llobregat, que aplega més de tres milions d'habitants: al municipi d'El Papiol. 

La convocatòria ha necessitat també un notable esforç logístic amb més de 15.000 voluntaris, 252 col·legis electorals i 564 meses i ha tingut notable ressò en la premsa internacionoal amb informacions al Daily Telegraph -que ha tingut una rèplica del col·lectiu Emma per la foto- Le Monde o la BBC, entre d'altres.

Independentistes, a la plaça de Vic
Publicitat
Publicitat

152 Comentaris

Publicitat
#152 Carme, Torelló, 15/12/2009 - 13:32

El percentatge total de la gent que va votar SÍ és superior a la suma dels tres partits perdedors del govern de Catalunya.

#151 josepxicot, barcelona, 14/12/2009 - 18:25

Això ja es veia venir,nosaltres els que no
sòm de la ceba,saben el que ens costa
anar cada dia a la feina crear empreses
fer productes que van cap afora de Cata
lunya preferenment a la resta d´Espanya
el nostre client majoritari.Una mica de cap.

#150 Miguel, Cádiz, 14/12/2009 - 17:49

Jua, jua....todavía me estoy riendo....por favor hago un llamamiento a los partidos pa que les dejen hacer el referendum ese en las grandes ciudades (Barna, Tarragona....) que va a ser ya de cine. Lo de ayer fue ridículo pero eso sería pa reir y no parar

#149 Boicot total, España, 14/12/2009 - 16:22

Supongo que los que salen en el video diciendo eso de pu... España, son luego los que se hacen las víctimas cuando el resto de España se cansa y respone. BOICOT TOTAL A LOS PRODUCTOS CATALANES.

#148 amoscaciques, girona, 14/12/2009 - 15:19

Per cert, voldria felicitar i dir q ténen DOS COLLONS MOLT BEN POSATS a totets les persones q van anar a votar Q NO (més de 6000 en total) tot i saber les cares amb les q serien mirats pels gossos rabiosos de l´estelada i el porro de maria.