Política · 20 de Novembre de 2009. 19:03h.

Pessimisme sobre la Llei Electoral

PPC i Ciutadans ja adverteixen que ho veuen difícil

Pessimisme sobre la Llei Electoral

Membres de la ponència parlamentària per la Llei electoral catalana, abans de començar la reunió de constitució (foto: ACN / Marc Colomer)

Després del canvi de posició de Montilla, que ara ha decidit que la Llei Electoral de Catalunya és una qüestió urgent, i que ha de ser aprovada aquesta legislatura, la ponència parlamentària conjunta que ha d'elaborar una proposta s'ha posat en marxa aquest divendres en un ambient d'escepticisme.

En general, s'han fet crides al consens, i únicament el PPC i Ciutadans han advertit que veuen difícil aconseguir aquest acord en la pràctica abans que finalitzi l'actual legislatura.

El principal problema és que aquesta llei requereix una majoria parlamentària de dos terços de la cambraa, un fet que exigeix un acord entre les dues forces majoritàries, el PSC i CiU.

En la seva primera reunió, la ponència ha començat els seus treballs amb urgència, i els seus membres s'han compromès a tenir elaborat un text en el termini de tres mesos. Aquesta proposta seria presentada després al Parlament.

La ponència treballa sobre un text elaborat per un grup d'experts per iniciativa del Departament de Govenació, i els problemes fonamentals per arribar a un acord estan en dues qüestions.

Una d'elles és trobar la fórmula proporcional entre vots i escons i com es distribueixen en el territori. La segona és l'elaboració de les llistes electorals, perquè hi ha diverses possibilitats.

En realitat, la ponència hauria d'elaborar un text que eviti la possibilitat que una força política pugui obtenir més vots que una altra però menys escons, un fet que ha passat algunes vegades.

A més, els interessos electorals dels partits en funció del seu predomini electoral en zones determinades del territori és un altre obstacle per introduir canvis de consideració en el sistema actual.

Totes aquestes circumstàncies han originat un cert escepticisme, en el sentit que és molt difícil que s'aconsegueixi un acord entre els partits abans que finalitzi l'actual legislatura, és a dir, en menys d'un any.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 pep, manresa, 22/11/2009 - 17:40

Perquè l'aparell mediàtic sociata troba injust que a Catalunya una força política pugui tenir més escons amb menys vots i en canvi no troba cap inconvenient en què aquest mateix fet també es pugui produir al Congreso de los Diputados espanyol

#2 pep, manresa, 22/11/2009 - 17:33

Els suposats principis democràtics que ens vol fer empassar l\'aparell mediàtic sociata pels seus interessos electorals es veu que només són vàlids a Catalunya
I el principi de representació territorial..?
I les llistes obertes..?

#1 pep, manresa, 22/11/2009 - 17:29

Afortunadament no es pot fer una nova Llei Electoral sense el vist-i-plau de CiU, ja sabem que ERC i ICV vendríen la seva ànima al diable per un plat de llenties