Publicitat
Política · 13 d'Octubre de 2008. 09:25h.

Picabaralla entre Saura i ERC per Companys

El conseller recomana a Esquerra "llegir bé" la Llei de Memòria Històrica i Ridao ho troba "vergonyós"

Picabaralla entre Saura i ERC per Companys

Saura, amb Mª Luísa Gally, néta de Companys (foto: Eva Guillamet)

El viatge que han fet  el conseller Joan Saura i la néta de Lluís Companys a Madrid, per aconseguir la nul·litat del judici a l'expresident, ha provocat una picabaralla entre el president d'ICV i ERC. Primer Joan Saura ha recomanat als dirigents d'Esquerra "llegir-se bé la llei de la Memòria Històrica", paraules que han provocat la rèplica del secretari general d'ERC, Joan Ridao, que ha considerat "vergonyós" el dit pel conseller.

Ridao ha criticat Saura i ha dit que "el conseller va dient que ara farà això i després farà la nul·litat, però em sembla vergonyós que avui digui que ens hem de llegir aquesta llei perquè ens l'hem llegida de 'pe' a 'pa'". El millor que podria fer és fer discretament la feina que el Parlament li ha manat i parlar menys". ERC ha enviat una carta a la néta de Companys i a Saura, en la qual afirmen que el viatge a Madrid és "una humiliació"

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, havia assegurat dies abans que iniciarà el procés per aconseguir la nul·litat del judici a Lluís Companys”, que va ser “víctima d’un assassinat, d’un judici sense cap garantia”. Saura posa en marxa aquest procés malgrat les crítiques d'ERC, que ho troba "indignant" i prescindint de Josep Lluís Carod Rovira, que havia plantejat aquesta qüestió.

El conseller es va reunir al Palau de la Generalitat amb la néta del president Companys per presentar conjuntament la petició de Declaració de reparació i reconeixement de Lluís Companys, afusellat el 15 d’octubre de 1940. Saura va destacar que “serà el primer cop que el govern espanyol fa un document de reparació i reconeixement a la figura de Companys” i va assegurar que “un cop s’obtingui la declaració, s’iniciarà la segona fase del procés per aconseguir la nul·litat del judici a Companys”. També va explicar que la petició formal de la declaració de reparació, prevista a la Llei estatal de Memòria històrica, la fa la família perquè la llei preveu que si hi ha familiars de fins a segon grau han de fer ells la sol·licitud.

Per la seva part, Mª Lluïsa Gally Companys va dir que aquest tràmit és “totalment necessari en record a la meva mare i al patiment de tota la família” i va lamentar que la reparació de la figura del seu avi arribi "tan tard". També va recordar que la figura del seu avi ha de pertànyer "a tot el poble de Catalunya".

Després de la reunió amb el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, Saura va destacar “la importància política i simbòlica de l’acte d’avui i del reconeixement que el Govern central farà de la figura de Companys” i va recordar que “l’objectiu final és aconseguir la nul·litat d’aquest judici”. El conseller va insistir que “serà el primer reconeixement del Govern espanyol de la figura del president Companys” i va assegurar que el ministre s’ha compromès a actuar amb celeritat. Per la seva part, la néta de Lluís Companys, Mª Lluïsa Gally, va explicar que “hem escollit el camí que ofereix la llei perquè el que volem és que l’honor del nostre avi, que va ser un home honorable, quedi en el seu lloc i que no s’oblidi mai que va ser vilment assassinat”.
 
El secretari d’Estat de Justícia, Julio Pérez, va dir que la sol·licitud ha estat rebuda amb “tot el respecte” i es tramitarà concedint-li la importància que té. Pérez va assegurar que “la declaració de reconeixement, una declaració moral i política, desfà l’aparença de legalitat dels actes de persecució com el que va patir Lluís Companys”. També va afirmar que les conseqüències jurídiques dependran de les accions que posteriorment emprengui cada afectat.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 l'indeoendencia no es demana es opren, de salses a guardamar, 14/10/2008 - 09:31

ho sento per la familiar pero anar a espanya a reivindicar l'honorabilitat del president martir?????? non se

#6 Meliq Salau, Reus, 13/10/2008 - 19:55

Efectivament, en no esser el govern qui exigeix l'anul·lacio, el desgreuge es envers la familia però no pas envers Catalunya
L'estat assassi semblarà bo accedint a la suplica i encara algu li ho agrairà i molts votaran els partits que ho fan possible

#5 Josep, Sant Martí, Barcelona, 13/10/2008 - 17:34

1.- Companys va ser un colpista.

2.- No va proclamar la República Catalana, si no que va intentar enderrocar el govern de dretes espanyol per posar un govern d'esquerres espanyol.

#4 Beto, Barcelona, 13/10/2008 - 16:26

Amb aquests politics de fireta i la crisi econòmica no trigarem a tenir populisme i feixime.Clar que això tornarà a donar raor de ser aquesta panda actual

#3 joan, manresa, 13/10/2008 - 15:49

¿Qué no és parlen en el Govern tota aquesta colla...?...Senyors de ERC esteu fen el panoli amb molts espectes,no pase rés,seguiu,seguiu....La factura ya vindrá més tard.Acabaré dient,un net dels de la colla,de ERC,comenta la mala maror dins ERC,per tot