Política · 9 de Maig de 2014. 19:35h.

Posen condicions a l’oficialitat del castellà en cas d'independència

L'IEC i Òmnium creuen que caldria assegurar abans "la plenitud de l’ús del català"

Posen condicions a l’oficialitat del castellà en cas d'independència

Una imatge de Casals, Joandomènec Ros i Corominas (Foto: Parlament)

El document ‘Qüestions d’estat. Reflexions per al país del futur’, que han lliurat al Parlament aquest divendres les entitats Òmnium Cultural i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), posa condicions a l’oficialitat del castellà en una eventual Catalunya independent, tot i que “veu probable” que es mantingui la consideració de llengües oficials pel català, castellà i aranès.

Entre els condicionants que planteja el document pel que fa a l’oficialitat del castellà hi ha idea d’assegurar abans “la plenitud de l'ús del català”, i també s’apunta que “caldrà tenir en compte que seria exigible el principi de reciprocitat de tracte entre l’estatus del castellà en el futur estat català i l’estatus del català als territoris que restessin dins d’Espanya”.

L’IEC i Òmnium Cultural apunten, recollint les opinions dels experts, que les “llengües històriques nacionals” són el català i l’occità aranès, assenyalant que el català ha de ser la llengua d’ús institucional i la llengua pública comuna del nou estat. Pel que fa a l’occità aranès s’afirma que “ha de ser la llengua d’ús en les institucions araneses, llengua de relació amb les institucions generals i llengua comuna pública a l’Aran”.

El document és resultat dels debats i seminaris organitzats per totes dues entitats i que durant un any han reunit més d’un centenar experts, que han reflexionat sobre els reptes que té plantejats Catalunya en sis àmbits: la llengua, l’educació, la cultura, la ciència, l’economia i la política.

El vicepresident primer de la Mesa del Parlament, Lluís Maria Corominas, ha estat qui ha rebut a la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, i el president de l’IEC, Joandomènec Ros. Corominas, en representació de la presidenta Núria de Gispert, els ha comunicat que el document serà tramès als set grups parlamentaris.

Publicitat
Publicitat

100 Comentaris

Publicitat
#69 Fanfatal, BCN, 11/05/2014 - 02:22

Ter Stegen: ?Cambiaré de equipo, estudio español...?

#68 vizcaino, españa, 11/05/2014 - 02:20

el catalan es muy util para... se usa mucho en...... puedes viajar por el mundo......

#67 nar6, bcn, 10/05/2014 - 23:21

Això es molt fàcil, aquí només hi ha una llengua minoritaria i per tant la que s'ha de protegir més. Un pais normal hagues fet el possible per protegir-la formant part de la seva cultura, pero ara passa el contrari. Tranquils que no es prohibirà parlar castella, contrariament varen fer amb el cat.

#66 Martín Martínez Mart, Barna, 10/05/2014 - 21:53

CALLEU JA!.. No parleu més d'independència!.. Doncs, els vostres s'il·lusionen més i els altres us accepten menys.
AIXÒ SIGNIFICA FRACTURA!.. CALLEU!

#65 amadeus, Barcelona, 10/05/2014 - 21:45

Tal vez en este tema también sería necesario saber que pensamos los catalanes mediante la celebración de un referéndum.