Publicitat
Política · 4 de Juny de 2019. 15:35h.

"President, aterri"

Xavier Rius: "si volen fer la independència amb el 47% dels vots Catalunya es trencarà"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut en roda de premsa per fer balanç de la seva obra de govern i ha afirmat que el Govern "se sent reforçat" després dels resultats electorals obtinguts a les eleccions europees. Preguntat pel director d'e-notícies, Xavier Rius, sobre la impossibilitat d'aconseguir la independència amb el 47% dels vots, Torra ha manifestat que "les dues forces que donen suport al Govern treuen el 50% dels vots" i considera que "l'independentisme segueix creixent".

Rius li ha retret que "vostès encara no toquen de peus a terra", li ha recordat que "van fer un órdago a l'Estat i l'han perdut" i que "el procés no ha anat enlloc". També ha afirmat que a Europa no es creuen que "Espanya és com Turquia" i ha apuntat que "un relator no el té ni el Trump quan es reuneix amb el president nord-coreà". Torra ha replicat que se sent reforçat a les eleccions europees i que "vull un referèndum d'autodeterminació". El president de la Generalitat també ha apuntat que "el fiscal no ha d'acusar, ha de defensar la legalitat, també la internacional" ha insistit.

- Xavier Rius: Vostè no ens ha fet un balanç de Govern, ens ha fet una declaració d'intencions, perquè d'aspectes concrets n'hi havia molt pocs. Si vostè vol dialogar amb el territori, em sembla molt bé, però això no és obra de Govern. Vostès només han aprovat tres lleis, sé que no s'ha de valorar un govern pel volum legislatiu, però crec que manca lideratge. Em dóna la sensació que vostès encara no toquen de peus a terra, vostès van fer un "órdago" a l'Estat, allò d'intentar declarar la independència amb el 47% dels vots només i el van perdre. L'Estat va prendre les mesures que considera que havia de prendre. Vostès no creuen que han d'assumir que el procés no ha anat enlloc? Vostè avui no ha parlat ni d'independència ni de república, ara l'objectiu és fer un referèndum, demana un relator amb el president del Govern espanyol. Això del relator no ho té ni el Trump quan es reuneix amb el president nord-coreà. I ha d'assumir que els fiscals estan per acusar. S'haurien de treure els presos del Suprem amb els menys danys judicials possibles, però vostès tampoc ajuden. Vostè ha dit: estem a favor del diàleg. Això no és veritat, vostès van a pinyó fixe. Un president espanyol, es digui Zapatero, Rajoy o Pedro Sánchez difícilment acceptarà un referèndum d'autodeterminació, això no és Anglaterra, entre altres coses perquè Anglaterra no tenen constitució, i vostè, que és un home llegit, ho sap. No poden continuar venent al seu electorat que això va endavant, que la independència està a tocar. I quan diuen que Espanya és com Turquia, això a Europa no s'ho creuen. I perdoni, no és l'ONU, l'ONU seria si fos el Consell de Seguretat o l'Assemblea General que hagués aprovat una resolució sobre la independència de Catalunya, per exemple, però ho ha aprovat un grup de treball. La sentència del TEDH adoptada per unanimitat l'oblida sistemàticament, vostès han d'aterrar d'una vegada, vostès no poden intentar fer la independència amb només el 47% dels vots perquè aquest país es trencarà.

- President Torra: Després d'unes eleccions europees en les quals les dues forces que donen suport al Govern treuen el 50% dels vots, quan normalment les eleccions europees s'aprofita en molts països europeus per castigar els governs que estan en exercici, doncs com pot imaginar-se no només és una alegria per aquest govern, que se sent reforçat sinó que constata que l'independentisme segueix creixent. Jo penso que si vam estar discutint aquest document amb el Govern espanyol, per què no podem continuar-lo discutint? Quan jo dic que vull un referèndum d'autodeterminació ho dic perquè crec que és una possibilitat per resoldre el conflicte polític que té Catalunya amb Espanya, però és evident que aquest govern té com a objectiu arribar a la constitució catalana. No crec que altres governs de la Generalitat s'hagin trobat en entorns polítics d'una complexitat com la que nosaltres hem hagut de fer front, però hem estat sempre molt transparents en dir en tot moment quin era el punt en el qual ens trobàvem. El fiscal no ha d'acusar, ha de defensar la legalitat, per tant, defensar també la legalitat internacional.

- Xavier Rius: President, vostès se la van saltar la legalitat

- President Torra: El Parlament va tirar endavant les lleis de transitorietat i de referèndum, sempre amb un procés democràtic havent-se votat l'any 2015 i tenint una majoria per tirar endavant el seu programa, que anava una DUI directa, i després muta a referèndum. Però tot el procés es fa de manera transparent i votat pel Parlament de Catalunya, que és on rau la sobirania del poble de Catalunya.

Publicitat
Publicitat

45 Comentaris

Publicitat
#40 Purria Separata , Mollerussa, 05/06/2019 - 10:39

Grande Rius. El Torrao está más de frenopático que de presidente de una Comunidad Autónoma..

#39 Pepe, Alacant, 05/06/2019 - 10:12

Torra dice lo que su electorado quiere oír, aunque ambos sepan que es mentira.

#38 catafracto, Barcelona, 05/06/2019 - 09:36

"Usted pregunte lo que quiera que yo responderé lo que me dé la gana".
Es la primera vez que escucho a alguien decir que un fiscal no está para acusar sino para defender la legalidad (¡!), cosa que en realidad compete a los jueces. Ah, y Cataluña NO es soberana, del mismo modo que no lo es Murcia. En fin, son una secta.

#37 ivan, el vallès, 05/06/2019 - 07:34

Xavier entenc perfectament que caiguis en la tentació de posar a caldo a l'indocumentat d'en Torra a la cara. Però a una roda de premsa fent de periodista s'ha de fer una pregunta i deixar que faci el ridícul ell sol

#36 Jose, Bcn, 05/06/2019 - 00:45

De forma fácil, no puedes preguntar a un niño si quiere un caramelo si no tienes caramelo para darle, en el caso que se lo pregunte si la respuesta es si y no lo tienes te lo exigirá, pero bueno en definitiva parece la táctica de estos señores.