Publicitat
Política · 22 de Març de 2010. 23:28h.

"President, ens ha portat algun regal?"

Zapatero compara els 200 milions del sincrotró amb els 1.200 del deute històric d'Andalusia

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha tingut en la nit d'aquest dilluns l'oportunitat de comprovar que a Catalunya ha provocat algunes susceptibilitats l'autèntica pluja de milions que l'últim Consell de Ministres ha suposat per a Andalusia. "President, ens ha portat algun regal?", li ha plantejat la directora de TV3, Mònica Terribas, a l'inici de l'entrevista amb el presidenta la cadena catalana.

I Zapatero ha aprofitat que havia viatjat a Barcelona per inaugurar el sincrotró de Cerdanyola del Vallès, i a ha contestat comparant els 200 milions d'euros que ha costat aquest laboratori d'investigació científica amb els 1.200 milions que ha costat saldar la coneguda com a deute històric amb la comunitat andalusa.

El deute històrica va ser fixat en el seu dia en uns 1.200 milions d'euros, i Andalusia ja ha cobrat 420 milions. Quedaven pendents 780 milions, que són els que el Consell de Minstres ha aprovat pagar a la Junta mitjançant la transmissió de diversos solars i d'altres actius de l'administració central.

Però, a més, el Consell de Ministres de Sevilla va acordar ampliar el PER (Pla d'Ocupació Regional) agrícola, crear el pla Andalusia Sostenible i lliurar diners pels danys causats a la comunitat andalusa per l'últim temporal. En total, i sense comptar el PER, més de 1.200 milions d'euros.

El pla Andalusia Sostenible, per reforçar el teixit productiu andalús, inclou, entre altres qüestions, 30 milions per finançar pimes i altres deu per a projectes que la Junta consideri "viables" i no tinguin finançament. També es preveu un acord entre el ministeri de Ciència i Innovació i la Junta per 200 milions per al foment de la innovació. Per als danys del temporal es destinaran 200 milions d'euros.

El Govern espanyol va decidir també ampliar el PER agrícola andalús i extremeny, reduint per un decret de 35 a 20 el nombre de jornades reals cotitzades que s'exigirà als treballadors afectats per les inundacions per cobrar el subsidi d'atur o la renda agrària.

La mesura beneficia, d'entrada, a uns 40.000 treballadors que resideixin en els municipis afectats o que puguin demostrar haver realitzat les peonades en aquests municipis durant els dotze mesos anteriors a l'entrada en vigor del decret. Però el més important, segons dades de CCOO, és que també afectarà més de 220.000 treballadors del camp, potencials beneficiaris del subsidi agrari o de la renda agrària.

Sobre això, el secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, va afirmar que "en plena crisi, quan es juga amb el futur de les pensions i es retallen 50.000 milions d'euros en bona part d'inversió productiva com són les infraestructures i els estímul fiscals per a alguns sectors productius, apareix Zapatero i inunda amb mil milions d'euros al seu feu andalús, a base de perpetuar el PER i pagar l'anomenat deute històrica amb Andalusia".

I el líder de CiU, Artur Mas, va dir: "Volem els diners que ens toca, les infraestructures que ens toquen, i el respecte a l'autogovern i les institucions de Catalunyaa", i no "peonades i subsidis" en referència a la decisió de Zapatero de reduir de 35 a 20 el nombre mínim de peonades necessàries per accedir al subsidi per desocupació ia la renda agrària a Andalusia i Extremadura.

Un moment de l'entrevista de Mònica Terribas a José Luis Rodríguez Zapatero
Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#16 joan, manresa, 23/03/2010 - 19:09

tinua.) es feta fora de temps,només feta per la por de perdre las eleccions i no apuntarse el mérit.Barroerisme en estat pur....Sr.Zapatero,a que cull...s ha vingut.?..Apliqui el finançament del Estatut,i no ens foti per la cara lo de Andaluçía.FORAAA

#15 joan, man, 23/03/2010 - 19:06

Aquest Senyor es el pitjor President de tota la Historia,i amb un cinisme i una cara que no trobarieu altre igual...Lo del sincrotró,es impresentable,es va pactar i posar las bases en governs del PP i de CiU,i ni sels ha invitat.La inaguració (cont

#14 Miquel, Mataró, 23/03/2010 - 15:57

Terribas segueix les consignes d J.Ferran (el de la crosta):quan parla d prsident dl govern es refereix al govern espanyol.L últim ex. d això es troba just al final d l entrevista.Lamentable.Si la directora d TV3 no té clara una cosa tan elemental,pleguem

#13 Espanya = nord àfrica, Lleida, 23/03/2010 - 14:33

Que els andalusos treballen per viure?Si per treballar entens tenir 3hec d'oliveres i viure del PER tota la vida,o tenir la típica invalidesa permanent que tan agrada al sud,o més d'un 30% de funcionaris..Imbècil que t'estàn robant i encara aplaudeixes

#12 bcn87, bcn, 23/03/2010 - 12:35

Potser Aznar i Pujol van prometre el Sincrotró, sí... però de res serveix si NO INVERTEIXES! El mateix que a la T1 del Prat, EL MÈRIT ES DE QUI CONSTRUEIX, no del que fa promeses!