Publicitat
Política · 21 de Juliol de 2019. 11:38h.

Presumpte desviament de subvencions al Tercer Món atorgades per la Diputació

El jutge investiga els dirigents de JxCat Francesc de Dalmases i Víctor Terradellas

Presumpte desviament de subvencions al Tercer Món atorgades per la Diputació

Francesc Dalmases

El jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona investiga una presumpta trama de desviació de fons entre la Diputació de Barcelona i entitats dedicades a l'ajuda al Tercer Món que dirigeixen Francesc Dalmases i Víctor Terradellas, persones vinculades a JxCat i el PDECAT. El cas de presumpta corrupció va tenir lloc entre els anys 2011-2015, durant la presidència de Salvador Esteve, segons informa aquest diumenge La Vanguardia.

El diari explica que el jutge sospita que hi ha un “entramat personal” entre l'organisme supramunicipal i els investigats que va permetre desviar un milió d'euros en subvencions destinades a projectes de cooperació al Marroc, Bòsnia, Fondària o illa de Pasqua. “Tot això relaciona funcionaris de la Diputació amb alguns alcaldes i determinades fundacions i empreses que se subvencionen de manera absolutament irregular”, recull un dels seus actes.

La instrucció, segons La Vanguardia, destaca la rellevància en la trama de la Fundació Catmon i l'associació Igman. La primera, controlada per Víctor Terradellas, exsecretari de relacions internacionals de Convergència; i la segona, dirigida per Francesc Dalamases, diputat de JxCat al Parlament.

Un informe dels comptes bancaris determina que els diners va arribar a Catmon i “van ser immediatament utilitzats per cobrir deutes de targetes de crèdit, despeses personals com el pàrquing de vehicles a nom de Terradellas i a nom de CDC o pagaments de restauració al negoci de la parella de Francesc Dalmases”.

Respecte a una subvenció superior a 160.000 euros concedida a Igman, la policia creu que “no va ser destinada a l'esmentat projecte i els diners cobrats de la Diputació tenen una destinació molt concret dins d'un cercle de persones amb un esperit altruista que els investigadors posen en dubte, atès que en la majoria dels casos el seu mitjà de vida principal, i no es compleixen els objectius declarts”.

La investigació s'emmarca en el cas Estela, que es va iniciar l'any 2018 amb la detenció de Víctor Terradellas -que va quedar en llibertat amb càrrecs-, entre d'altres investigats, i amb el registre de la Diputació de Barcelona, oficines i domicilis. Dalmases, tot i que consta com investigat, nou va ser arrestat per la seva condició d'aforat.

Víctor Terradellas, en una imatge d'arxiu

Publicitat
Publicitat

25 Comentaris

Publicitat
#21 rosa, Barcelona, 23/07/2019 - 09:40

Els donatius al paisos pobres era una "tapadera".

#20 Sergi Sergio, Barcelona, 22/07/2019 - 14:34

Pero ellos nos roban con el lacito amarillo puesto y por Catalunya, nos roban patrioticamente.

#19 sid , bcn, 22/07/2019 - 13:25

Sembla que no tenien prou amb robar als Espanyols que tb tenien que rovar als paisos més pobres.

#18 Anem a pams, Chez Titole, 22/07/2019 - 10:57

És que el tercer mon es troba a Horta-Guinardó.

#17 Marga, San Cucufate del Valles, 22/07/2019 - 01:45

Menos mal que la vuelta del PSC a la DIBA permitirá que los altos cargos vuelvan a tener las "mochilas" que tuvieron desde 2004 hasta 2011, y así los contribuyentes podamos volver a perder 1,3 millones de euros de nuestros impuestos, eso si con el beneplácito de los del 3% que ahora estan en coalición con el PSC.