Publicitat
Política · 8 de Juny de 2021. 18:34h.

Primer crisi entre ERC i Junts

Jordi Sánchez: "No crec que l’1 d’Octubre fos un error"

Primer crisi entre ERC i Junts

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, en un article a l’Ara, critica l’article d’Oriol Junqueras, qüestiona l’actuació de Pere Aragonès al respecte, i reobre antigues ferides amb ERC, a qui acusa de no saber “aguantar la pressió” de l’Estat. La crisi entre JxCat i ERC arriba tres setmanes més tard que Aragonès fos investit president, el passat 21 de maig.

Sànchez creu que les paraules de Junqueras “no pretenien ser neutres. I no ho van ser. La decisió de difondre la carta minuts abans de la trobada entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès no va ser atzarosa. Com en el cinema mut, Aragonès es va moure davant la pantalla deixant que altres hi posessin la lletra”.

“Després de passar-nos setmanes i setmanes parlant dels riscos de tuteles sobre el president de la Generalitat, la mise en scène de Junqueras pot ser llegida com la gran tutela d’aquest sobre el president Aragonès”, indica.

“La carta firmada per Junqueras traça un espai de joc que limita la capacitat d’acció del president en el lideratge que s’espera d’ell. No és bo per a la institució de la Generalitat que un exvicepresident vulgui tutelar l’actual president, però en tot cas cal deixar clar que la decisió personal expressada en una carta no té la força de modificar l’acord de legislatura entre ERC i Junts”, assegura.

“No crec que l’1 d’Octubre fos un error. Posar urnes perquè la ciutadania es pugui expressar no pot ser considerat un error. Una urna mai és un error i difícilment hi haurà millor embat per guanyar la independència que una urna i una papereta. No, no va ser un error i menys encara un acte il·legítim”, assegura.

Jordi Sànchez admet que “em desconcerten els girs de guió i algunes afirmacions que de facto esdevenen una revisió radical d’aspectes essencials del passat recent de l’independentisme”. “Certament, la pressió per sortir de la presó és gran. Sé del que parlo”, apunta.

“No podem quedar atrapats en l’imaginari que només quan el 100% de la població trobi legítim l’exercici d’autodeterminació aquest es podrà donar. Sabem que això no passarà mai. Per tant, tota la mà estesa però sense esperar unanimitats impossibles en societats obertes com la catalana”, adverteix.

També retreu a ERC que “alguns van fer un gir de guió i no van saber aguantar la pressió de l’Estat, que ja havia començat a empresonar-nos (en Cuixart i jo, el 16 d’octubre), i van empènyer la via de la mediació i el desitjat diàleg pel precipici, tot esgrimint 155 monedes de plata, precisament quan més forts érem”.

“La societat catalana és madura. Malgrat l’estrès viscut des de la tardor del 2017, no s’ha trencat entre catalans independentistes i no independentistes. Qui digui el contrari menteix o fa el joc a aquells que menteixen”, afegeix.

“La decisió de concedir l’indult pertoca en exclusiva al govern espanyol. Si arriba serà una decisió unilateral, com unilaterals van ser els tribunals i la Fiscalia quan van decretar les ordres d’empresonament aviat farà 4 anys. Si m’obren la porta de Lledoners en sortiré, com qualsevol altre pres indultat”, conclou.

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#15 BEJOTA , bcn, 09/06/2021 - 16:57

El voto de Lérida vale casi 3 veces que en Santa Coloma de Gramanet. TENÉIS UN 26% DEL CENSO (UNA PERSONA UN VOTO)EN LAS "PLEBISCITARIAS" DEL 14-F.
El separatismo ha perdido el 30% (casi 1 de cada 3) de los votos que obtuvo en 2017: de 2.079.000 a 1.456.000, més de 623.000 catalans han dit adéu al prusés, la secesión ya no les ilusiona.

#13 Sarah, Tabarnia, 09/06/2021 - 08:29

"No es bueno para la institución de la Generalitat que un ex vicepresidente quiera tutelar al actual presidente."
¡Qué nivel de cinismo!
¿O quería decir que "Sí es bueno para la institución de la Generalitat que un ex presidente quiera tutelar al actual presidente", como ha estado haciendo su querido Puigdemont?

#12 Venanci, Vilanova G, 09/06/2021 - 08:13

Tot es comediota, les dues bandes de farsants combreguen amb el mateix guió. Quan veuen que s'enfonsa la crispació i l'enfrontament amb l'Estat reaccionen repartint-se els papers simulant el bó i el dolent de cara al ramat. Pero es guardaran prou de passar de la ratlla doncs es la menjadora de milers d'amiguets i familiars vivint de l'erari publ

#11 Coti, La Pampa, 08/06/2021 - 23:17

"Tengo una mala noticia
No fue de casualidad
Yo quería que nos pasara
Y tú, y tú lo dejaste pasar
No quiero que me perdones
Y no me pidas perdón
No me niegues que me buscaste
Nada, nada de esto
Nada de esto fue un error, uh-oh-oh
Nada fue un error
Nada de esto fue un error, uh-oh-oh
Nada fue un error ..."

#10 Alberto, Alcorcón, 08/06/2021 - 22:56

A ver, menos parloteo y tiraos al monte, que se os van a pasar trescientos años más y todavía no habréis puesto el huevo.
A esta panda de membrillos se le va la fuerza por la boca.