Publicitat
Política · 8 de Juny de 2010. 12:57h.

Primer pas cap a la independència?

El PSC vota contra la iniciativa popular

Primer pas cap a la independència?

López Tena i Uriel Bertran, en una imatge d'arxiu

La mesa del Parlament ha acordat per majoria admetre a tràmit la iniciativa popular per convocar una consulta per via de referèndum sobre la independència de Catalunya, presentada el 25 de maig per Alfons López Tena, Elisenda Laborda i Robert Brillas, de la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència.

La pregunta que presenten els promotors és la següent: “Per tal que el Parlament de Catalunya porti a terme les iniciatives necessàries per fer efectiva la voluntat popular, està d’acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social integrat a la Unió Europea?”.

Per altra banda, la mesa no ha admès a tràmit per unanimitat l’altra iniciativa popular per convocar un referèndum sobre la independència que van presentar el 14 de maig David Vinyals i Domingo, Miquel Àngel Gràcia i Pardo, i Xavier Borràs Calvo. La mesa ha considerat que no és constitucional la formulació de la pregunta presentada: “Està vostè d’acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social integrat a la Unió Europea?”.

Pel que fa a la proposta acceptada, la primera que s’admet a tràmit des de l’aprovació de la llei de consultes populars per via de referèndum, la mesa ha acordat que es publiqui al ‘Butlletí Oficial del Parlament’. A partir d’aquest moment s’obrirà un termini de tres dies perquè una desena part de diputats o dos grups parlamentaris puguin sol·licitar al Consell de Garanties Estatutàries un dictamen, que no és vinculant, sobre l’adequació constitucional i estatutària de la proposta.

Superat aquest tràmit, els promotors han de presentar a la junta electoral el model de plec de recollida de signatures, que l’haurà d’aprovar, segellar i numerar. A partir d’aquest moment els promotors disposaran de sis mesos (prorrogables dos més per causes justificades) per a la recollida de signatures. Perquè la proposta pugui seguir endavant necessitarà tenir l’aval d’almenys el 3 per cent de la població de Catalunya i, després, que el ple del Parlament l’aprovi per majoria absoluta. Si fos així, el president de la Generalitat hauria de trametre la sol·licitud d’autorització al govern de l’estat.

Publicitat
Publicitat

80 Comentaris

Publicitat
#80 amoscaciques, girona, 10/06/2010 - 16:36

Joan(Baix LLobregat): per fi t´has tret la careta...ets andorrà!!! i pq t fiques en els assumptes d´un país q no és el teu? q ens venim a ficar els espanyols als assumptes polítics d´Andorra?Ara resulta q aquí no pots votar ni a les autonòmiques,jaja

#79 Mr. X, bcn, 10/06/2010 - 02:58

Gràcies per la recomanació, Joan. A partir d'ara, i en honor a un andorrà que vol ser espanyol, intentaré posar molt i molt esforç en el noble art dels signes de puntuació.

#78 Joan, Baix Llobregat, 09/06/2010 - 20:42

Primer aprèn a llegir correctament i a interpretar què vol dir i per què serveix una coma, un punt i coma i uns punts suspensius, i després opina, imbècil.

#77 Juan, Barcelona, 09/06/2010 - 20:15

Una cuestión para la reflexión. ¿Uds. conocen algún pueblo (desde el punto de vista antropológico) que deseandolo de verdad no haya conseguido cambiar de estado de sumisión a otro, durante más de 3 siglos?. Yo no, ¿porqué será?.

#76 A Lleida només un 8%, Lleida, 09/06/2010 - 20:00

Per a l'analfabet paleto indepe. de Joan (Baix Llobregat): Moltíssims catalans que es sentim espanyols no volem una Catalunya independent (Ni putes ganas de estar-hi), T'HAS ENTERAT?, AMARGAT DE LA VIDA, ACOMPLEXAT Marxa d'aquest pais,PALETO¡¡¡