Publicitat
Política · 24 d'Abril de 2009. 20:02h.

Primer pas del català a Europa

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea reconeix l'oficialitat de la llengua catalana

Primer pas del català a Europa

Pancarta a Brussel·les a favor del reconeixement del català a Europa

El català ha donat un pas important a Europa, en reconèixer el Tribunal de Justícia de la Unió Europea la possibilitat que el català, el gallec i l'euskera, siguin utilitzats pels ciutadans de l'Estat espanyol al dirigir-se al tribunal. L'acord sobre l'assumpte se signarà aquest dilluns a Luxemburg. Per part espanyola signarà el secretari d'Estat per a la UE, Diego López Garrido, i en nom del tribunal, signarà el seu secretari, Roger Grass.

Des de 2005, es permet un ús restringit del català, el gallec i l'euskera a les institucions de la UE, però sense un reconeixement oficial pel reglament lingüístic de la Unió. Per exemple, els ciutadans de l'Estat espanyol poden adreçar-se al Parlament Europeu en les llengües cooficials, i tenen dret a rebre una contestació en les mateixes. Però aquestes llengües no poden utilitzar-se al ple.

La manca de reconeixement pel reglament lingüístic implica que el govern espanyol ha d'arribar a un acord amb cada institució de la UE, com ha ocorregut ara amb el Tribunal de Justícia. A més, ha de pagar els costos de les traduccions.

Segons López Garrido, després de les eleccions europees del proper 7 de juny, el govern espanyol plantejarà de nou davant la UE la possibilitat que el català, el gallec i l'euskera es puguin utilitzar també en les sessions plenàries de l'eurocambra.

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#13 Oriol, BCN, 26/04/2009 - 11:26

Incompatibilitats? Totes les que puguis imaginar. No sé si ho dius amb mala fe, o simplement pq ets ingenu. En aquest últim cas, et recomano veure el documental
"Cataluña-Espanya". A Barcelona: Boliche, Cinesa Diagonal i Comèdia.

#12 Martín Martínez Mart, Barcelona, 25/04/2009 - 23:10

Defensar la identatitat catalana.
Defensar la pluralitat de l'estat..
Defensar la espanyolitat del parlament..
Detecteu alguna incompatibilitat intolerable?

#11 joan, manresa, 25/04/2009 - 17:31

El colmo dels colmos..,a fora sí ia casa no...No entenem rés,m'agradería poguer saber lo que pensen desde el Tribunal de Justicia de la U.E....Veure, .si es cert,el govern Espanyol demanar lo que nega a Las Corts Espanyolas..Surrealisma pur i dur...

#10 Oriol, BCN, 25/04/2009 - 14:15

Pep, el teu zapaterisme em desbordaria a mi també, si no fos perquè encara segueix sent CIÈNCIA FICCIÓ que al congrés dels diputats a Madrid es puguin dir més de 3 paraules seguides en català, sense que ningú posi el crit al cel.

#9 Hug, Begur, 25/04/2009 - 12:08

Pep, donç ja era hora , no troves? erPer quan al nostre parlament? Independencia i salut!