Publicitat
Política · 20 d'Octubre de 2010. 20:00h.

Primer regal de precampanya

Blanco anuncia el traspàs de Regionals a un mes de les eleccions

Primer regal de precampanya

Montilla i Blanco, al Palau de la Generalitat. (Foto: ACN)

El president de la Generalitat, José Montilla, i el ministre de Foment, José Blanco, han anunciat el traspàs del servei de trens Regionals a la Generalitat. El traspàs es farà efectiu l'1 de gener del 2011, després d'una reunió que han mantingut al Palau de la Generalitat. Així, un any després que la Generalitat comencés a gestionar Rodalies, rebrà el traspàs d'aquestes línies. El president del Govern ha assegurat que es tracta d'un acord "d'alt valor polític i simbòlic". El traspàs, però, no inclou els serveis Avant, que transcorren dins de Catalunya en alta velocitat, i l'acord no en quantifica el cost del traspàs, que haurà de fer una comissió abans de finals d'any. El traspàs de Regionals arriba a poc més d'un mes de les eleccions al Parlament.

En la reunió entre Montilla i Blanco, que ha durat menys d'una hora al Palau de la Generalitat, també hi ha participat el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal.

 De la reunió n'ha sortit un document que fixa la data de l'1 de gener per al traspàs efectiu del servei regional de transport de viatgers sobre la xarxa convencional que transcorren íntegrament a Catalunya. Això no inclou els Avant, uns trens que uneixen Lleida, Tarragona i Barcelona en alta velocitat i que no estan inclosos en aquest acord.

El document estableix una ampliació de l'acord que hi va haver en el seu moment per a Rodalies per encabir-hi els regionals. D'aquesta manera, la Generalitat s'encarregarà de la regulació, planificació, gestió, coordinació i inspecció d'aquest servei, així com la seva potestat tarifària, del servei de Regionals de viatgers prestats sobre la xarxa convencional que discorre en l'àmbit territorial de Catalunya. 

No s'especifica ara la quantificació del traspàs.

De fet, el document estableix els passos a seguir a partir d'ara per assolir l'objectiu i estableix que la "valoració dels serveis" i "la concreció de les aportacions de l'administració general de l'Estat per al seu finançament" es materialitzarà mitjançant un acord que s'haurà d'adoptar abans del 31 de desembre del 2010 per part de la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat. També es preveu una reunió abans de finals d'any de la Comissió Mixta de Transferències per concretar els detalls del traspàs, que "actualitzi el contingut" de l'acord a que es va arribar a finals del 2009 respecte a Rodalies.

Segons el document, les dues comissions han de tancar els seus acords abans de finals d'any. El pacte també estableix adaptar l'acord de febrer del 2010 entre Foment, Generalitat i Adif per a la utilització de la capacitat de la infraestructura ferroviària de Rodalies de Barcelona, així com també l'acord a què es va arribar al gener entre la Generalitat i l'operadora Renfe.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Carles, Cardona, 21/10/2010 - 19:54

A tots els que critiqueu. Si volem la independència i la plena autogestió també haurem de gestionar aquest servei encara que sigui "xatarra" per tant benvingut sigui i ara a demostrar que ho sabem gestionar millor que ells, això si ara que negociïn un preu bò i just pel traspàs, no fotem.

#3 joan, barcelona, 21/10/2010 - 19:33

fantastic ,pero de modernitsar simplement perque funcionin "normal"d´aixo res. au aneu a pastar fang i a fer demagogia a qui vulgui escoltar-vos.

#2 39 díes i al carrer, Barcelona, 21/10/2010 - 08:23

Fantàstic! Ja tenim més xatarra per gestionar

#1 Faithless, Barcelona, 20/10/2010 - 20:54

Què ens han traspassat les camapanetes de les estacions?
Quina poca vergonya tenen aquests socialistes!