Publicitat
Política · 13 de Setembre de 2013. 14:52h.

Primer suport europeu per a la independència

Letònia demana "mirar opcions de com abordar" una consulta

Primer suport europeu per a la independència

Valdis Dombrovskis

El primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, defensa que la Via Catalana és "un missatge molt poderós" i és "necessari prestar atenció". En una entrevista a l'ACN, Dombrovskis assegura que el govern espanyol hauria de "mirar opcions" per respondre al clam independentista després que 1,6 milions de persones s'unissin les mans l'Onze de Setembre inspirant-se en la via bàltica de 1989.

Preguntat sobre si Letònia reconeixeria una Catalunya independent, el mandatari conservador respon: "Si hi ha legitimitat en el procés diria, teòricament parlant, per què no?". Dombrovskis afegeix que la via bàltica va ser decisiva per a la independència perquè "va atreure l'atenció" del món.

"Si hi ha una clara voluntat del poble i una clara demanda per un referèndum, val absolutament la pena parar atenció i mirar opcions sobre com abordar-lo", remarca Valdis Dombrovskis, que és el primer ministre que ha estat més temps en el càrrec des de la recuperació de la independència letona, el 1991, i viatja habitualment a Brussel·les per participar en les cimeres de caps d'estat i de govern, on es reuneix amb els seus homòlegs, inclòs l'espanyol Mariano Rajoy.

Dombrovskis admet que és "molt difícil comentar els arguments legals de la Constitució" que utilitza l'executiu del PP per negar als catalans la celebració d'una consulta, però avisa que la Diada ha tornat a oferir un missatge "molt poderós". "El que puc dir a hores d'ara és que és un missatge molt poderós, una cosa que hem experimentat en el nostre propi passat", destaca el primer ministre letó.

Publicitat
Publicitat

26 Comentaris

Publicitat
#21 sard, bcn, 14/09/2013 - 14:05

muy bien Letonia. España, Francia, Alemania, UK e Italia, estados insignificantes y sin voz en la Unión Europea, se opondrán a la independencia catalana por la cuenta que les trae. Pero claro, con estados tan importantes como Letonia seguro que la reconocen en la UE rapidísimo...

#20 BEJOTA, BCN, 13/09/2013 - 20:04

Barroso insiste en que una Cataluña independiente quedaría fuera de la Unión EuropeaEl presidente de la Comisión Europea ha advertido de que las reglas del Tratado de la Unión Europea establecen que cualquier nuevo Estado necesitaría negociar su adhesión al club comunitario

#18 joan, Pyongyang, PPCC, 13/09/2013 - 19:32

Letonia no apoya nada que no esté consensuado por todas las partes.

#17 Donini, POn, 13/09/2013 - 18:10

Primer suport explícit. De suports lleus n'hem rebut ja 15.

#16 Scott, Lérida, 13/09/2013 - 18:02

¡Bien!

¡Letonia!

Y no olvidemos Kosovo, claro.

Enjoining Matrix, totaaaally! Jaja