Publicitat
Política · 29 de Gener de 2010. 18:23h.

Primera 'mani' contra les multes lingüístiques

PP, Ciutadans, UPyD i altres associacions es concentren a Arenys de Mar

Primera 'mani' contra les multes lingüístiques

Cartell de la manifestació

Tot a punt ja a la coordinadora 'Per una Catalunya en llibertat. No a les multes lingüístiques', integrada pel PP, Ciutadans, UPyD i les entitats Impuls Ciutadà, Associació per la Tolerància i Àgora Socialista, per sortir al carrer aquest dissabte a Arenys de Mar per reclamar al Govern que suprimeixi les multes lingüístiques.

Només en un any, la Generalitat ha ingressat 208.000 euros durant l'any 2008 amb les sancions -de 1.200 euros- a comerciants i petits empresaris per no escriure "al menys en català" les informacions i els rètols amb que ofereixen els seus productes i serveis, entre altres documents. Un any abans, el Govern va ingressar 138.000 euros en aquest concepte.

Fonts de la nova plataforma, que reuneix tres partits polítics i tres associacions cíviques, expliquen a e-notícies que afronten "amb orgull i certs nervis" la seva "gran primera manifestació" contra la Llei de Política Lingüística, aprovada el 1998, que obliga a retolar "al menys en català".

Xurde Rocamundi, amo d'una petita agència immobiliària d'Arenys de Mar que ha estat sancionat amb 1.200 euros, està decidit a "arribar fins al Tribunal Constitucional i al d'Estrasburg, si fa falta" per "reivindicar els meus drets constitucional" perquè, segons diu, "la llei espanyola ha d'estar per sobre de la normativa de les comunitats autònomes".

El treballador autònom s'ha convertit en un dels líders de la coordinadora, que considera que les multes "van contra el principi de llibertat d'empresa" i que exigeix que s'arxivin tots els processos sancionadors oberts.

Així ho ha expressat, en declaracions a e-notícies, Rocamundi, qui ha afegit que les exigències lingüístiques del Govern són "contràries al principi de llibertat d'empresa" i ha exigit que s'arxivin tots els processos sancionadors oberts. Així ho recull també el manifest que llegiran en la concentració, on esperen rebre unes 500 persones procedents de l'àrea de Barcelona.

"Aquesta batalla ha de ser un èxit, sinó tenim la 'guerra' pèrdua per avançat. Tota Catalunya, tota Espanya ha de saber que es cou al Parlament, ha de saber les injustícies que són capaços de fer en nom d'una imaginària nació, utilitzant la llengua i els costums com a armes per ferir", ha manifestat Xurde Rocamundi.

"Si hi hagués un bon nombre d'assistents, en un futur proper podria plantejar-se una nova reunió de partits constitucionalistes i associacions cíviques per crear un front comú que planti cara al nacionalisme excloent", ha afegit el comerciant denunciat que més cara està plantant a la política de multes lingüístiques.

Publicitat
Publicitat

30 Comentaris

Publicitat
#30 Potaroig, Tàrrega, 01/02/2010 - 17:53

Espanya es molt gran, si tant els agrada que coi foten aquí ?.
N'estm farts de tant xarnego.

#29 Fran, Llinars, 31/01/2010 - 14:07

Josep d la Seu,es perfecte el q dius,pero llavors no aneu d victimes,aneu d´agressors reconeguts i prou.Voleu ser ovelles quan sou llops.El q no entenc es q us feu els sords quan us toca la realitat a l´Aran,multen x no retolar almenys en aranes?

#28 josep m, la seu, 30/01/2010 - 22:05

Sense imposisions (historicament molt violentes), cap llengua important hauría arribat al nostres dies.
Ho trobo collonut. Si els francesos i espanyols ho han fet sempre, perque no ho poden fer nosaltres.

#27 vado, bcn, 30/01/2010 - 16:16

Dani, si comercializas un producto y las intruciones van solo en catalán también te multan. Mucho peor, te prohiben la comercialización.

#26 Cipriano Hernández Pelayo, Leganés, 30/01/2010 - 16:13

Cuando uno monta su negocio sabe que allí donde lo monta hay una normativa. En Cataluña hay una, desde hace mucho tiempo, que dice que las tiendas pueden rotular en cualquier lengua, pero que el catalán debe estar presente. No veo el problema.