Publicitat
Política · 23 de Febrer de 2018. 08:35h.

Puigdemont, a punt de fer un pas al costat

Proposarà Jordi Sánchez com a president, segons RAC1

Puigdemont, a punt de fer un pas al costat

Carles Puigdemont farà un pas al costat la setmana vinent i proposarà el nom de Jordi Sànchez com a nou president de la Generalitat, segons informa El món a RAC1. L'emissora explica que aquest és l’acord més destacat de les negociacions entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, que avancen a bon ritme, per bé que en alguns àmbits hi ha aspectes molt encallats.

Puigdemont es quedaria dues prerrogatives: un càrrec simbòlic i, més important, el lideratge executiu i estratègic del nou Govern. Dit d’una altra manera: les grans decisions hauran de tenir el seu vistiplau.

Després d’aquest gest de Puigdemont, el nou candidat a la presidència de la Generalitat serà Jordi Sànchez. Les formacions independentistes busquen d’aquesta manera un nou pols amb l’Estat perquè la justícia s’haurà de pronunciar sobre si deixa que una persona empresonada es pugui presentar a la investidura.

En cas que finalment Jordi Sànchez tampoc pugui assumir aquest càrrec, el tercer nom de la cadena serà el de Jordi Turull, que ara per ara té tots els números per tornar a ser conseller de la Presidència. Puigdemont, Sànchez i Turull estan encausats i, per tant, tard o d’hora podrien quedar inhabilitats. És aquí, a mitjà termini, on torna a cobrar força el nom d’Elsa Artadi.

La presidència a l’exili és per a Puigdemont, la presidència de la Generalitat per a Jordi Sánchez i el conseller de la Presidència seria Jordi Turull. Junts per Catalunya tindria, a la pràctica, el control de la cúpula del Govern i especialment la comunicació interna i externa de l’executiu. Per això, Esquerra Republicana reclama tenir el portaveu del Govern i també el càrrec de director general de comunicació, que és qui coordina la comunicació de tots els departaments.

Aquest debat per la comunicació s’estén a la Corporació Catalana dels Mitjans Audiovisuals, tant a l’ens en si com a la direcció dels tres mitjans públics: TV3, Catalunya Ràdio i l’Agència Catalana de Notícies. Les negociacions en aquest macroàmbit són un autèntic sudoku, plenes de moviments de peces que fan endarrerir la signatura final de tot l’acord.

Com ja s’havia publicat, el nou govern tindrà 14 departaments que es partiran a mitges Junts Per Catalunya i Esquerra Republicana. La intenció és que, llevat el nus comunicatiu explicat abans, les carteres siguin el més pròxim a la restitució del govern anterior.

Això vol dir, per exemple, que Esquerra Republicana mantindrà la vicepresidència i la conselleria d’Economia. La presència o no d’Oriol Junqueras continua sent una incògnita i assumirà les carteres en funció de la situació política i personal.

Mentrestant, Pere Aragonés serà el conseller d’Economia i home fort dels republicans a l’executiu. També, com abans, controlaran Treball i Salut. El número 2 de Toni Comin en aquest departament, David Elvira té tots els números per substituir-lo.

Raul Romeva també seria els dimarts al consell executiu exactament igual que Josep Rull, que repetirà com a titular de Territori. De fet, Junts per Catalunya tindrà quasi les mateixes carteres: Interior, Ensenyament i Cultura on sona molt el nom de Laura Borràs. En aquest dibuix del govern hi és, evidentment, Elsa Artadi que seria consellera d’Empresa amb competències sobre les oficines comercials a l’Exterior.

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#12 Rogeli, Tornabous, 23/02/2018 - 21:04

Mas bien lo empujan a un lado, Empiezan a pasar de Puigdement.

#11 Soloesmiopinion, Tabarnia, 23/02/2018 - 18:44

Ya le habrán ofrecido lo que realmente busca. Un carguito simbólico de 10-15k € al mes, y ande yo caliente...

#8 pepe.----, andorra, 23/02/2018 - 12:05

por una escuela de todos, la escuela en español....

#7 ferris, Barcelona, 23/02/2018 - 11:02

Avui es 23-F. Estaría molt bé que els golpistes indepes es posesin d´acord i acabessin forman govern. Estem espectants de veure quant dura aquesta aliança.

#6 asturià, Xixón, 23/02/2018 - 10:41

Cada vez nos lo ponen más difícil para simpatizar con esta gente. Qué despropósito ahora Jordi Sánchez candidato... es triste pero creo que están mejor con la autonomía intervenida.

#6.1 Veciana, Barcelona, 23/02/2018 - 12:59

Ojalá lo estuviese siempre,lo que ganaríamos en tranquilidad.