Publicitat
Política · 18 de Març de 2016. 12:28h.

Puigdemont ja no parla de 18 mesos

"Els catalans no esperarem cinc o deu anys més"

Puigdemont ja no parla de 18 mesos

El president Puigdemont amb els corresponsals. (Foto: Rubén Moreno)

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, afirma avui en una entrevista simultània amb cinc dels principals diaris europeus que “els catalans no esperarem cinc o deu anys més” a què arribin respostes des del Govern de l’Estat a les aspiracions sobiranistes de Catalunya. En aquest sentit, s’ha referit a la proposta de reforma de la Constitució que planteja el PSOE, sobre la qual Carles Puigdemont es pregunta amb quines majories compta per tirar-la endavant.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions en una entrevista conjunta que ha concedit aquesta setmana als corresponsals del diari britànic Financial Times, del francès Le Monde, de l’italià Corriere della Sera, de l’alemany Süddeutsche Zeitung i del portuguès Diário de Notícias, i que publiquen les edicions digitals d’aquests rotatius.
 
A preguntes dels corresponsals, el president Puigdemont denuncia que “Madrid no respon a les nostres demandes” i afegeix que “davant l’absència de respostes polítiques, de voluntat de diàleg i de negociació la responsabilitat dels electes pels ciutadans no és quedar-nos quiets sense fer res, sinó prendre decisions en interès dels ciutadans”. En aquest sentit, el president adverteix que “Catalunya pot aconseguir la seva independència d’Espanya sense un acord amb Madrid”.
 
En aquesta mateixa línia, el cap del Govern també es refereix als recursos que planteja l’Estat davant del Tribunal Constitucional i recorda que “vaig ser escollit pel Parlament català, no pel TC, i he de respondre davant dels diputats catalans”. Així mateix, fa notar que “en una democràcia madura el que és legal és el que és decidit pel Parlament” i afegeix que “el nostre procés està legitimat per la Cambra catalana i per les urnes”.
 
En relació a les negociacions per formar Govern a l’Estat, el president Puigdemont subratlla que “si el Govern espanyol es comprometés a organitzar un referèndum, podria comptar amb el suport de les forces majoritàries a Catalunya”. “No podem donar suport a un candidat que no s’ho plantegi”, subratlla, i assenyala que “seria una noticia meravellosa per a la societat espanyola i els governs de la UE, que esperen una solució democràtica”.
 
Tanmateix, Carles Puigdemont també explica que “no ens volem aprofitar de la inestabilitat política a l’Estat”, perquè “cal que hi hagi aviat un govern sòlid a Espanya, per nosaltres i per Europa, per fer front als reptes econòmics i socials”.
 
Respecte al reconeixement per part de la UE d’un futur estat català, el president ha posat l’exemple del Brexit, amb el qual “Europa demostra que té una sana i intel·ligent capacitat d’adaptar-se i resoldre els conflictes a base de la realpolitik”. Segons el cap del Govern, el Brexit també “mostra el que serà l'actitud de la UE davant de situacions imprevistes”, com un nou estat català.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 barbier, Barcelona, 19/03/2016 - 11:42

Honorable, no quisiera ser tú.

#8 Belén Rachola, barcelona, 18/03/2016 - 21:11

Es necesario que haya pronto un gobierno sólido en España. Pero sólo si es de ZP2 y el coletas, se ha olvidado de aclarar.

#7 Jordi B., L'H, 18/03/2016 - 16:20

Ja no parla de 18 mesos perquè ja només ens falten 16 per ser lliures.

#6 Carlos Gomez, Bcn, 18/03/2016 - 14:09

I de que parlara ara aquest home ?
Si el treuen del seu esgotador i recurrent viatge astral el seu discurs es queda mes bui que la caixa dels farmecutics.
Amb lo be que estava ell a la seva estimada Girona evangelitzant als conversos de tota la vida.

#5 Pepón, Bcn (España), 18/03/2016 - 14:07

Tomadura de pelo lo de esta gente. Dentro de diez años Puche seguiremos siendo españoles que es lo que hemos sido toda la vida por mucho que os empeñéis en negar la historia. Sabino Arana ya lo dijo bien claro, "los catalanes son españoles". Y sois tan listos que le dedicáis calles.