L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, va defensar en una entrevista a un rus el gener del 2019 els referèndums del 2014 a Crimea i Donbass (Donetsk i Lugansk) que, com remarca el periodista Edward Txesnokov, "occident no va reconèixer". "La gent de tot el món hauria de tenir els mateixos drets perquè la comunitat internacional reconegui la seva voluntat", va remarcar.
"Els catalans no inventem res de nou i només fem una crida -de manera pacífica i democràtica, a partir de les lleis internacionals- a fer realitat el dret a l'autodeterminació dels ciutadans. Es tracta de la solució de la crisi catalana i dels fets dels que parleu", va sentenciar.
Carles Puigdemont, d'altra banda, va assegurar que "una Catalunya independent mantindrà relacions estretes i amistoses" amb Rússia que, segons ell, "és un dels més influents del món". També va remarcar que "som dues nacions europees amb una història comuna" i,
En aquest sentit, recordava que "un dels majors comandants navals del segle XVIII, Josip de Ribas, era català". "Va servir al mar Negre sota l'emperadriu Caterina la Gran (i va fundar Odessa, el carrer central de la qual, Deribasovskaya, porta el seu nom)". "El mateix es pot dir dels centenars d'orfes catalans que van trobar aixopluc a Rússia després de la guerra civil espanyola a finals dels anys 30...", va subratllar.