Publicitat
Política · 20 de Novembre de 2013. 19:13h.

Pujol alerta del "perill de gangrena"

"Si la relació entre Catalunya i Espanya continua essent la que és"

Pujol alerta del "perill de gangrena"

Jordi Pujol, en una foto d'arxiu

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, troba "justificada" l'opció d'independència reclamada per una part de la societat catalana, en resposta a la "gradual però intensa residualització en tots els terrenys" a què és sotmesa Catalunya per part de l'Estat.

"O sia que l’envestida és potent i perillosa. I el clima en què es produeix, molt hostil. Per tant la reacció de Catalunya és justificada. Tot poble té dret a defensar la seva identitat i la seva capacitat de crear una societat justa i adequada a la seva manera de ser. També, si cal, amb la independència. I això és el que ara està en joc a Catalunya", ha indicat en un editorial al seu lloc web.

Segons Pujol, "una reclamació s'ha de fer bé. Bé, socialment. Bé, políticament. Bé, humanament; és a dir, amb respecte. És el que amb insistència reclama el president Mas. Diu i repeteix i reclama que el procés sobiranista que ara hi ha a Catalunya cal que sigui pacífic, respectuós i conduït amb pulcritud democràtica", ha indicat.

Alhora, ha remarcat que "una eventual independència toca el moll de l’os dels dos països. Més d’un o de l’altre, però de fet de tots dos. És un procés dolorós. Que sovint es fa amb violència o amb radical confrontació. Però de vegades, no".

L'excap del Govern català ha indicat que "podria ser que si la relació entre Catalunya i Espanya continua essent la que és, i la que Espanya vol imposar, potser sí que Catalunya quedarà malmesa, però Espanya hi perdrà més del que una mentalitat intransigent pot preveure. No seria potser com l’amputació d’un membre, però podria haver-hi perill de gangrena. I la gangrena és perillosa. Pot afectar tot el cos".

En aquest sentit, Pujol ha reclamat "un gran esforç de, entre altres coses, de respecte de l’altre". "Tot això no és una lletania de pies intencions. Això és un llistat de condicions d’èxit. Ho és per a Espanya, que sempre ha estat i és un país de pes i de fort significat. I ho és per a Catalunya, que ha de tenir com a objectiu evitar la pèrdua d’identitat i la capacitat de crear una societat econòmicament i socialment potent, equilibrada i justa", ha afegit.

"És pel perill que això passi que tanta gent, com mai no n’hi havia hagut, ara reclama un estat propi. I que s’hagi posat de manifest una gran energia cívica i moral al servei d’aquesta reivindicació. Com mai", ha conclòs.

Publicitat
Publicitat

32 Comentaris

Publicitat
#28 Onofre, La Fullaca(Osona), 22/11/2013 - 12:39

Avui,a l'Esglesi del poble,les campanes tocaven a l'agonia.En Pujol va dir:!Algú esta pitjor que nosaltres!

#27 BEJOTA, BCN, 21/11/2013 - 14:32

SR. PUJOL: AL MERCAT COMÚ ,JA NO HI CAP ALLÓ DE "TOT PER CATALUNYA PERQUE SI NO...I LA RESTA QUE EMIGRIN".JA VEUREM SI LA SEVA COLLA ES LLIURE DE LA JUSTICIA AMB L'ESTELADA.

#26 buster keaton, calella, 21/11/2013 - 13:25

La verdadera gangrena han sido sus veinte y muchos años de nepotismo.

#25 FGR, Barcelona, Espanya, 21/11/2013 - 11:30

En Pujol diu: "Tot poble te dret a defensar la seva identitat i la seva capacitat de crear una societat justa", com si tots els catalans tinguessin problemes d'identitat. ¿ I qui assegura que la nova societat sorgida de la independència serà més justa? ho dubto

#24 FGR, Barcelona, Espanya, 21/11/2013 - 11:20

I ara em replicaran els separatistes dient que ha estat Espanya (com si fos un altre país) qui oprimeix els catalans des de fa 300 anys. Partint d'aquesta falsa premissa, tot el que vingui a continuació sonarà d'allò més coherent: "ens odien", "Ens roben", "som una país ocupat". Pur llenguatge Pu