Publicitat
Política · 4 d'Agost de 2014. 20:20h.

Pujol va acusar Franco de "corruptor"

L'expresident va ser condemnat a presó pels Fets del Palau

Pujol va acusar Franco de "corruptor"

La octaveta llançada al Palau de la Música contra Franco

"Us presentem el general Franco", aquest era el títol d'un volander llançat el 19 de maig de 1960 -fa 54 anys- al Palau de la Música Catalana de Barcelona, que tractava el dictador de “corruptor”. Els Fets del Palau van desembocar en la detenció, tortura i empresonament -durant dos anys- de Jordi Pujol per la redacció d'aquest volander.

Pujol manifestava en el text que “la manca de llibertat és absoluta. I només és atenuada per l'estat de corrupció en què vivim. El general Franco, l'home que aviat vindrà a Barcelona, ha escollit com a instrument de govern la corrupció”. “Ha afavorit la corrupció -continuava-. Sap que un país podrit és fàcil de dominar, que un home compromès per fets de corrupció econòmica o administrativa és un home presoner”. 

“Per això el Règim ha fomentat la immoralitat de la vida pública i econòmica. Com es fa en certes professions indignes, el Règim procura que tothom estigui enfangat, tothom compromès. L'home que aviat vindrà a Barcelona, a més d'UN OPRESOR, ÉS UN CORRUPTOR”, concloïa. 

L’impressor Francesc Pizón va imprimir el text el 15 d'abril de 1960 i estava previst repartir-lo el 30 d'abril, però finalment la visita del dictador a la ciutat de Barcelona es va ajornar i el llançament no es va produir fins el 19 de maig. 

Aquell dia al Palau de la Música se celebrava un homenatge a Joan Maragall pel centenari del seu naixement, en el marc d'una operació del règim franquista per mostrar obertura i acostament als sectors catalanistes. Malgrat la prohibició governativa d’interpretar El Cant de la Senyera, el públic del Palau la va cantar i uns activistes llançaren el pamflet escrit per Pujol i imprès per Pizón.

Publicitat
Publicitat

34 Comentaris

Publicitat
#19 LeonAnto, Barcelona, 05/08/2014 - 20:20

Suele pasar que hay personajes que proyectan, en otro, lo que constituye su verdadero plan.

#18 Alex, Barcelona, 05/08/2014 - 13:41

Sempre s'ha dit a Catalunya que el que més crida és sempre el que més ha de callar.No m'agrada la gent que va pel món de referent moral,i d'això Pujol en sabía molt...Renyant tot el dia el tio aquest....El millor que pot fer és amagar-se i no sortir més d'alguna de les boniques cases dels seus fills

#17 LOLA, BCN, 05/08/2014 - 10:43

Ja ho du be.. un corruptor que el va corrompre.. :DD la politica ha estat corrompuda,i en aquella èpica o ho feies o mories, era la manera de fer politica... qualsevol al seu lloc hagués fet el mateix.. bueno, menys el MAS, es clar...

#16 Scott, Lérida, 05/08/2014 - 10:38

Pujol, ese hombre.

#15 Barcelonesbcn, Barcelona, 05/08/2014 - 09:34

Lo fuerte y dramatico es que Franco robo muchisimo menos disponiendo de un poder absoluto y de mayor radio de accion territorial que Pujol, mientras este ultimo ha expoliado a una sociedad, la catalanista, que miraba por encima del hombro al resto de España, tildandola tantas veces de tercermundista

#15.1 david, pamplona, 05/08/2014 - 10:23

? tú deliras. Ha expoliado a la sociedad catalanista? delirium. Hay que describir no ensageral

#15.2 Terraxa, Terrassa, 06/08/2014 - 00:19

Tenint en compte que encara no sabem tot el que ha mangat el Pujol i que MAI sabrem el que va mangar Franco, el teu comentari l'entenc en clau revisionista, com allò de negar les càmeres de gas, i el situo dins la corrent actual de rehabilitar dictadors genocides.