Publicitat
Política · 21 de Desembre de 2009. 21:11h.

Quan la LOFCA era un "assassinat"

CiU va votar per error a favor de la LOFCA després d'haver-la criticat durant setmanes

Quan la LOFCA era un "assassinat"

Un comunicat contra la LOFCA del portaveu d'economia i hisenda del grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Sánchez Llibre

El passat dia 17, el grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats va cometre un error -el responsable de l'equivocació va ser el portaveu d'economia i hisenda, Josep Sánchez Llibre-, i va votar a favor de la reforma de la Llei Orgànica de Finançament de les comunitats autònomes (LOFCA), una reforma que serveix per aplicar el nou sistema de finançament autonòmic, durament criticat per CiU. En una de les seves crítiques, Sánchez Llibre va arribar a dir que aprovar aquesta reforma era un "assassinat polític de l'Estatut".

Sánchez Llibre no ha estat l'únic dirigent de CiU que ha pres posició contra la reforma de la LOFCA. Les crítiques més recents des de CiU a aquesta reforma han estat les següents:

-13 de novembre: Artur Mas, president de CiU, va declarar que “en la LOFCA, la llei que regula el finançament de Catalunya, l’actitud del tripartit ha estat de submissió al partit socialista a nivell espanyol. Aquí hi hem perdut bous i esquelles. Observo que els grans poders polítics de Madrid, que han manat durant segles, ara s’aprofiten d’una Catalunya que veuen submisa i debilitada, afeblida en gran part per l’acció del tripartit, que en la votació de la LOFCA es va sotmetre als dictats dels partits estatals”.

-16 de novembre: Josep Antoni Duran i Lleida, president d'Unió y secretari general de CiU, va dir que “creiem que (...) la LOFCA, votada pels partits que integren el Govern de Catalunya, deixa l’Estatut com un paper mullat. Això té una gran transcendència que cal denunciar i explicar. Un dels grans objectius era intentar que l’Estatut tingués una superioritat per damunt de la LOFCA i que no quedés supeditat a aquesta llei”.  

-12 de novembre Josep Sánchez Llibre, portaveu d'economia i hisenda del grup de CiU al Congrés dels Diputats, va rebutjar el nou model de finançament autonòmic al ple de la cambra i va acusar PSC-PSOE, ERC i ICV de ser “els responsables de l'assassinat polític de l’Estatut de Catalunya amb premeditació” al donar suport el nou sistema de finançament autonòmic. Sobre la LOFCA, va afegir que “si confirmen amb el seu vot aquesta Llei seran els responsables de l'assassinat polític del Estatut de Catalunya, amb premeditació”.
 
-29 d'octubre: Josep Sánchez Llibre va manifestar que el nou sistema de finançament autonòmic proposat pel Govern espanyol és “poc democràtic”, “vergonyós” i una “gran deslleialtat” a “l'incomplir flagrantment l’Estatut d'autonomia de Catalunya”. Sánchez Llibre també  va dir que aquest model “fereix de mort el sistema de finançament” per a Catalunya.

-9 de novembre: Josep Maria Pelegrí, secretari general d'Unió Democràtica, va afirmar que donar suport a la LOFCA és una “subordinació del tripartit als pressupostos generals de l’Estat”.

-11 de novembre: Francesc Homs, diputat de CiU al Parlament, va assenyalar que amb la futura aprovació de la reforma de la Llei “es perpetrarà una nova amputació de l’Estatut, aprovant-se una LOFCA que el contradiu” i que “posa de manifest que el finançament pactat pel tripartit tampoc compleix l’Estatut”.
 
-5 de novembre: Xavier  Trias, portaveu del grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, va declarar que “als incompliments en relació als compromisos que fixava la carta municipal sobre el nou finançament de Barcelona, ara s’afegeix el recent acord a Madrid, al Congrés dels Diputats, entre PP i PSOE per supeditar a la LOFCA el nou acord de finançament de Catalunya".

De la seva banda, el coordinador dels diputats i els senadors del PSC, Francesc Vallès, va defensar la reforma de la LOFCA dient que el nou model acordat “és bo i compleix amb l’Estatut, tal com han afirmat les institucions i la societat civil de Catalunya”.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Jordi, Barcelona, 22/12/2009 - 18:55

Això és un error molt greu. Si això fos una empresa privada, hi hauria destitucions. El poder públic té una protecció que indigna.

#2 Miquel del Fai, n05702, 22/12/2009 - 12:24

Estratagema cap ni una, tot pactat i a sota ma com sempre entre CiU (Duran-LLeida) i el Zapatero. Un ENGANY mes a la societat catalana, per part de CiU i presentat com si fos un error. Pregunteu als diputats del PNB o PP i que expliquin la veritat.

#1 marcianu, gava, 21/12/2009 - 22:58

vergonios, esperpentic, una desgracia, en fi no tinc paraules