El Parlament ha tramitat per unanimitat una proposició de llei de Catalunya Sí que es Pot que busca que Catalunya tingui una llei electoral pròpia després de 37 anys i deixi de ser l'única comunitat autònoma sense aquesta legislació específica pròpia. Catalunya encara mantè la disposició transitòria del 1979 que regula com es representa els ciutadans en el Parlament.
Els partits han fracassat diverses vegades en el seu intent de negociar una llei -la darrera el juliol de l'any passat- així ja que discrepen en el punt clau: el sistema electoral -com traduir els vots en escons-, i en el debat d'aquest dimecres s'ha vist que les possibilitats d'acord segueixen sent mínimes.
La diputada de CSQP, Marta Ribas, ha demanat als sobiranistes que, si consideren de veritat que aquesta legislatura és "excepcional", s'esforcin per aprovar una llei electoral que Catalunya té pendent des de fa 37 anys anys i que per aprovar-la requereix una majoria qualificada de dos terços.
La norma presentada per Ribas proposa per a Catalunya un sistema semblant a l'holandès de circumscripció única i amb llistes per vegueries, cosa que, segons la formació, acabaria amb la situació actual per la qual consideren que els vots de la província de Barcelona estan infrarepresentats respecte a les altres tres.
PSC, PP, ICV-EUiA -ara a CSQP- i C's han defensat històricament un recompte únic de vots per a tot Catalunya, mentre que Junts pel Sí s'inclina per mantenir el sistema actual d'un recompte per a cada circumscripció -les quatre províncies-. És el debat entre proporcionalitat i representativitat: PSC, PP, ICV-EUiA i C's defensen imitar el pes d'un vot a Barcelona amb un de Lleida, mentre JxSí adverteix del risc de crear una Cambra on les zones menys poblades no estiguin ben representades.
La llei presentada inclou altres novetats més enllà del sistema electoral: desbloquejar les llistes; llistes cremallera per garantir la paritat; facilitar el vot anticipat a través dels ajuntaments i no només del vot per correu; crear una sindicatura electoral catalana; acabar amb els blocs electorals en els mitjans públics; i que els partits enviïn la propaganda junts per estalviar.