Publicitat
Política · 5 de Gener de 2010. 18:02h.

Querella criminal contra l'alcalde de Mataró

El fiscal l'acusa de delicte urbanístic per autoritzar un Corte Inglés en una antiga fàbrica

Querella criminal contra l'alcalde de Mataró

Joan Antoni Baron (dreta), del PSC, alcalde de Mataró

La fiscalia de Barcelona s'ha querellat contra l'Ajuntament de Mataró per autoritzar la construcció d'un centre comercial als terrenys de l'antiga fàbrica de Can Fàbregas, declarada bé cultural d'interès local, i que està sent traslladada, peça a peça, a un altre solar. Els querellats són, en concret, l'alcalde, Joan Antoni Baron, del PSC, i l'advocada del servei d'urbanisme

La querella, que ara el jutge ha de decidir si admet a tràmit, acusa l'alcalde de Mataró i l'advocada del servei d'Urbanisme del consistori, Maria Lluïsa Guanyabens, de dos suposats delictes sobre l'ordenació del territori i sobre el patrimoni històric.

La fiscalia va presentar la querella en relació amb la decisió de l'Ajuntament d'autoritzar la construcció d'un centre comercial d'El Corte Inglès a l'Illa Fàbregas i de Caralt, on es troba l'edifici protegit. Així mateix, es va decidir el trasllat d'aquest immoble històric.

L'edifici històric Can Fàbregas i de Caralt, situat fins ara al carrer Biada, està declarat bé cultural d'interès local, protegit pel pla especial del patrimoni arquitectònic i cultural.

El 2005, el consistori va aprovar una modificació del pla general de Mataró que afectava a la Ronda Barceló i l'Illa Fàbregas i de Caralt per a la implantació del centre comercial. En conseqüència, també es va aprovar el trasllat de la fàbrica protegida.

Segons la querella, durant el procés urbanístic, i mitjançant escriptura pública de data 17 d'abril de 2007, la fàbrica catalogada, i d'altres locals, va ser venuda per l'empresa propietària, Naves Biada, SA, a Residencial Aurum, SL, que estava interessada en l'execució d'un edifici singular en l'espai de la Ronda Barceló - Illa Fàbregs i de Caralt.

L'import global de la venda va ser de 16.498.000 euros, més IVA. Eren socis de l'empresa venedora -la propietària de l'edifici protegit- Juan Segura i Pou i Jesús Segura i Pou, oncles del regidor Ramon Bassas i Segura, que des de el 16 de juny de 2009 va ser regidor d'urbanisme.

El fiscal ha demanat en la seva querella, com a mesura cautelar, la paralització de l'emmagatzematge de la fàbrica, que està sent desmuntada peça a peça i guardada als terrenys de Valldeix.

De la seva banda, el consistori afirma en un comunicat que els acords del trasllat de Can Fàbregas per construir en el seu lloc un centre d'El Corte Inglés es van prendre "seguint la legalitat vigent i que l'Ajuntament defensarà aquesta línia argumental davant les interpretacions realitzades per l' fiscal en el seu escrit".

El consistori recorda que la construcció del centre comercial es va aprovar "tenint en compte l'interès general per a la localitat i la creació de més llocs de treball i atractiu comercial a Mataró".

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#24 roser, mataro, 15/10/2010 - 16:55

La fabrica estava descuidada, plena de rates, okupes, bruticia... i ara dona pena l'estat actual del solar. Es hora que facin un bonic projecte allà al solar amb el centre comercial el Corte Inglés. Jo sóc de Mataró i estic a favor que vingui a la nostre ciutat la promotora comercial.

#23 David, Mataró, 13/10/2010 - 17:01

Després de inventar-se fer un trasllat inútil de la fabrica de Can Fabregas que gairebé ningú conexia i que ha costat una pasta als ciutadans mataronins, ara que venia la part interessant que és fer el corte inglés, donant 1000 llocs de treballs. Ara ho paren tot. Són la ost....

#22 jordi, Mataro, 23/07/2010 - 17:04

una fabrica que lleva treinta años cerrada que lo unico que alberga son ratas, podrian construir ya el corte ingles y dar trabajo a todos los mataroneses que lo necesitan y los cuatro hipies que piden que se rehabilite can fabregas que los pongan a currar

#21 nax, Mataró, 15/01/2010 - 19:22

i si tornem a montar can Fabregas? ja,ja,ja

#20 Indigeta, Cipsel.la, 07/01/2010 - 15:40

La corrupció a Catalunya: http://www.youtube.com/watch?v=8aKd-Lx-zlU