Publicitat
Política · 28 de Juliol de 2009. 21:07h.

Quevedo ja comparava els catalans amb un "avortament de la política"

L'historiador Joan B. Culla recull episodis de catalanofòbia

Quevedo ja comparava els catalans amb un "avortament de la política"

Una imatge de Quevedo

L'historiador Joan B. Culla ha publicat al diari El País un article titulat "La ingrata conducta del poble català ...", en el qual recull diversos episodis de catalanofòbia i assegura que" gairebé sempre que Catalunya (...) ha pretès preservar o millorar el seu estatus dins de l'Estat espanyol, ja fos aquest monàrquic o republicà, tradicional o parlamentari, això ha suscitat a l'Espanya de matriu castellana poderosos moviments de rebuig i desqualificació que, sovint, van adquirir un to de prejudici o de fòbia anticatalans".

--Després, recorda a Quevedo: "Són els catalans l'avortament monstruós de la política", i "el català és la criatura més trist i miserable que Déu va criar".

--També es refereix a un diari de la ciutat, a dir el seu nom: "Espanya ha passat a ser patrimoni de Catalunya", i "doncs encara no estan contents. Serà necessari que la resta d'Espanya els pagui (als catalans) un crescut tribut, perquè ens dispensin l'obsequi de no declarar independents ni pensin en mudar de nacionalitat".

--Parla també del llibre Perill nacional. Estudis i impressions sobre el catalanisme (Madrid, 1901), dels conservadors José Martos O'Neale i Julio Amado: demanaven prohibició absoluta del "dialecte català" en l'espai públic, "incompatibilitat dels catalans per exercir càrrecs oficials al servei de l'Estat a Catalunya", substitució de tot el clergat local per eclesiàstics "d'altres províncies espanyoles" i supressió de l'aranzel proteccionista per castigar la burgesia fabril.

--D'altres expressions estan recollides dels "mestres nacionals de la comarca de Alcañiz, a finals del 1918": "Catalunya ha estat l'hereu de la pobra Espanya"; "Si les províncies catalanes han prosperar ha estat a costa de la resta del país"; "Després de tot, viuen del nostre suor i de la nostra sang"; "¿Consentirem que en aquelles regions furibunda autonòmiques surtin nens de l'escola gairebé sense saber parlar castellà?".

--Així mateix, indica que, després del franquisme, la ideologia que es desprèn de la catalanofòbia "incloïa còmodament a un Alejandro Rojas Marcos o a un Juan Carlos Rodríguez Ibarra", i es refereix a "l'aliança parlamentària aleshores vigent entre González i Pujol. Al respecte , recorda que José María Aznar va dir que "el que el Govern del PSOE feia era 'treure diversos milers de milions de pessetes als pensionistes i als aturats espanyols' per donar-se'ls a Catalunya".

--L'articulista escriu després sobre l'OPA llançada per Gas Natural sobre Endesa el 2005, i de com el llavors president de l'elèctrica i després diputat del PP, Manuel Pizarro, va dir: "Mai seré empleat de la caixa".

--Es refereix també a una frase de Mariano Rajoy, segons la qual, amb el nou Estatut de Catalunya "les regions més pobres sortiran triturades". I sobre la negociació del nou sistema de finançament afirma: "'Que un català valgui el que dos madrilenys és intolerable!', va llançar el conseller Beteta. 'Els diners es va per als rics catalans', denuncien a Astúries; 'Espanya va ser i és un opíparo negoci per a Catalunya', afirmen a Galícia".

Publicitat
Publicitat

31 Comentaris

Publicitat
#29 PepeMix, Barcelona, 27/02/2018 - 05:05

Quevedo tenía razón. La actitud de los catalanes para con Castilla para aportar más dinero era indigna y vergonzosa. Ahora es cuando las mentiras del nacionalismo en la escuela desvelan el gran desconocimiento de los catalanes sobre su propia historia. Felipe V, con su Decreto de Nueva Planta, hizo a los catalanes un 400% más ricos. ª

#28 Jose Maria, bcn, 31/07/2009 - 09:29

Iba uno por la carretera conduciendo un coche y por la radio oyó que un loco peligroso conducía en contra dirección: "¿Uno?" dijo entonces "¡Todos van en contra dirección!"

#27 Ramon, Barcelona, 31/07/2009 - 08:12

Mireu quin acudit corria: Un artista fa una escultura amb merda. Algú li pregunta que què és allò. I respon: "Un marsianu". "Per què no fas un mursianu?". "És que no tinc prou merda". Indignant. Acudits així els prohibiria.

#26 yomismo, Murcia, 29/07/2009 - 21:40

Cuando tantos autores de diversas partes del mundo y en diferentes épocas han llegado a la misma conclusion deberia dar que pensar a los catalanistas mas acerrimos

#26.1 SERGI BARREDA LACAMBRA, Reus, 07/10/2013 - 23:09

De diversas partes del mundo? Yo solamente veo comentarios de castellanos fascistas y demas descendientes. En otras partes del mundo, como Voltaire (igual no sabes quien es), dijeron: "Cataluña puede prescindir del universo entero y sus vecinos no pueden prescindir de ella"

#25 JPC, Barcelona, 29/07/2009 - 20:33

I encara hi ha catalans que se senten bé com a espanyols. Això és deixar que et donin pel sac i encara pagar tu la vaselina.