Publicitat
Política · 16 de Novembre de 2009. 15:10h.

Qui controla les subvencions del Govern?

El Govern vigilarà el destí de les subvencions, però no qüestiona la seva conveniència

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells; la consellera de Justícia, Montserrat Tura, i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, han presentat un conjunt de mesures que proposaran al Govern amb l’objectiu d’evitar que es tornin a produir fets semblants. Es tracta de 16 mesures per a controlar de més a prop el destí final de les subvencions que atorga el Govern després del cas del Palau de la Música, quan Fèlix Millet va desviar més de 600.000 euros a la fundació de CDC.

El propi conseller Tresseras ha reconegut que la mesura està feta per a "restablir la confiança" arran de l'escàs control amb les subvencions, tant amb CiU com amb el tripartit, al Palau i que és una mesura "ad hoc". En una compareixença de gairebé una hora, els tres consellers han 'venut', en efecte, setze mesures contra el descontrol per augmentar la transparència de les entitats, els requisits per obtenir subvencions, el bon govern de les entitats i els mecanismes de control de la Intervenció General de la Generalitat. També als nous requeriments que afecten les fundacions i les associacions.

Però les mesures preses tenen per objecte controlar el destí final de les subvencions perquè no és pugui repetir un altre cas Millet, però no sobre la conveniència o no d'algunes de les pròpies subvencions que atorga el Govern. Com en el cas dels informes -als que l'oposició només ha tingut accés sense fotocòpies-, l'Executiu no veu més enllà.

Un exemple és el de les recents subvencions que va atorgar la Secretaria General de Joventut a un sindicat del qual és membre el propi secretari, Eugeni Villalbí. CCOO va denunciar enguany presumpte favoritisme, ja ho havia fet l'any anterior, sense que el Govern s'hagi donat per al·ludit.

De fet, la JSC també va denunciar en el seu moment les subvencions de la Secretaria General de Joventut, en mans d'Esquerra, i l'afer va arribar al Parlament, però en la comissió corresponent el tripartit va votar sense fissures a una iniciativa de CiU.

Preguntat per e-notícies sobre aquest exemple concret, Castells s'ha limitat a dir que les mesures afecten "a totes les subvencions atorgades pel Govern", però no ha entrat en el fons de la qüestió. Mentre que la consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha afirmat per la seva banda que "en cas de conflicte d'interessos cal presentar denúncia en els òrgans que correspongui". Però, en aquest cas, tampoc ha aclarit quins són "els òrgans que correspongui".

Antoni Castells, amb Tura i Tresserras
Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Hug, Begur, 16/11/2009 - 18:31

El govern ha de estar controlat per la oposició. Que no fan be la seva feina? ah, que son uns vagos que nomes interessa per les questions de la llengua