Publicitat
Política · 22 de Gener de 2009. 12:20h.

Quim Monzó: "El país s'enfonsa"

L'escriptor lamenta que "Catalunya està en camí de convertir-se en una regió d'Espanya i punt"

Quim Monzó: "El país s'enfonsa"

Jordi Pujol i Quim Monzó, al centre

L'escriptor Quim Monzó ha estat el convidat del Centre d'Estudis Jordi Pujol per a realitzar una xerrada amb periodistes sobre la situació de la cultura catalana. Monzó ha afirmat, durant la mateixa, que "el país s'enfonsa". "El país, tal com era i tal com l'hem conegut, s'enfonsa. Ara neix un altre país", ha manifestat. L'escriptor també ha lamentat que "la qualitat de la llengua s'està empobrint" i en aquest sentit ha posat com a exemple que "s'han publicat llibres que eren per posar-los a terra quan vas a fregar".

Monzó considera que "Catalunya està en camí de convertir-se en una regió d'Espanya i punt". De la mateixa manera, ha denunciat l'ús polític que es fa de la cultura i en aquest sentit ha recordat la Fira de Frankfurt, on "es va fer un ús polític sense cap respecte". A més, l'escriptor ha afirmat que "la immersió lingüística és una falsedat" i ha lamentat que "el llibre en català és marginal", ja que "hi ha només un 2% de llibres escrits" en aquesta llengua.

A criteri de Monzó, "la llengua que es parla als mitjans de comunicació fa esgarrifar". Preguntat sobre si s'hauria de multar als periodistes que utilitzin malament la llengua, l'escriptor ha fet broma i s'ha ofert "per a ser qui reculli els diners". "Ja no caldria finançament", ha apuntat.  Sota el seu punt de vista, també contribueix a la mala situació del català que "els de pobles d'interior de Catalunya el parlen pitjor que els de Barcelona, perquè no volen ser de poble, volen ser cosmopolites". Igualment, ha remarcat que "els immigrants ni parlen català ni el volen parlar". "Una cosa és que la llengua evolucioni i una altre és que s'estigui convertint en un dialecte del castellà, que és el que està passant", ha dit.

A Monzó també se li ha preguntat si valien la pena els esforços per a defensar el fet diferencial català quan Catalunya és només una autonomia espanyola. L'escriptor ha recordat en aquest sentit que "una majoria brutal de la població ja li està bé tal com estem, una autonomia d'Espanya". Finalment, ha volgut fer una defensa de la classe política perquè "si hi ha algú dolent és el poble, els polítics fan el que el poble vol".

Vídeo: Monzó titlla de "falsedat" la immersió i de "marginal" el llibre en català

Publicitat
Publicitat

114 Comentaris

Publicitat
#114 Jorge, Madrid, 23/01/2009 - 21:20

ramonet, jo sóc català..

#113 ramonet, bcn, 23/01/2009 - 19:44

Es aixi Quim es aixi,i ja no cal escarrasar s-hi ,a arribat l´hora de relaxar s-hi i dilatar.Jorge ,FelipeV e Isabel la Catolica tambien querian que fueramos importantes y espejo de no se qué,pero vosotros solo nos quereis para el sexo y nosotrosniparaeso

#112 tantarambana, barcelona, 23/01/2009 - 19:38

És obvi que si no posem tanques a la frontera, com les que tenen els espanyols a Ceuta i Melilla, per evitar la infinita immigració espanyola setmanal que arriba fugint de la Castella tercemundista aviat serem una reserva índia.

#111 Jorge, Madrid, 23/01/2009 - 17:24

4 Por último, y referente a Quim Monzó: Cataluña no se va a convertir, ya es una Comunidad Autónoma del Reino de España. Y yo desearía que fuera la primera, la más importante y el espejo de las demás, como lo fue en muchos momentos de su historia.

#110 Jorge, Madrid, 23/01/2009 - 17:22

3 Felipe V aplicó los Decretos de Nueva Planta en toda España (incluída Castilla), no sólo en los territorios de la Corona de Aragón; su intención era uniformar las diferentes leyes que se aplicaban a los súbditos según el lugar en el que vivían.