Política · 10 de Gener de 2018. 20:27h.

Rajoy convoca el Parlament

La legislatura més incerta comença dijous vinent

Rajoy convoca el Parlament

Imatge d'arxiu d'una sessió parlamentària

El president del Govern espanyol Mariano Rajoy ha convocat pel dimecres 17 de gener els diputats electes que van sortir de les eleccions del 21-D per a la constitució del nou Parlament, a l'empara de l'article 155.

El debat d’investidura del president de la Generalitat haurà de celebrar-se com a molt tard el proper 31 de gener, deu dies hàbils després de la constitució del Parlament. El reglament de la cambra catalana estableix que entre la seva constitució i la investidura del president del Govern han de passar com a màxim deu dies hàbils. En aquest període “el president de la cambra ha d'obrir consultes amb els partits amb representació parlamentària per proposar un candidat o candidata per ser investit president de la Generalitat i convocar el ple d'investidura”.

El candidat a la presidència de la Generalitat ha de presentar el seu programa de govern davant el ple i rebre el suport favorable d’un mínim de 68 dels 135 diputats, és a dir, aconseguir la majoria absoluta de l’hemicicle. En cas de nos sumar els vots necessaris per sortir investit, el candidat se sotmetrà a una segona votació dos dies després, en què només necessitaria la majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.

Si en aquest segon debat tampoc hi surt investit el candidat, el president del Parlament “ha de fer una nova ronda de consultes amb els grups i tornar a proposar un candidat, que pot ser el mateix que ja s'ha sotmès a la investidura o un de nou”.

El reglament de la cambra catalana estableix que la legislatura es dissol automàticament i es convoquen noves eleccions, si transcorreguts dos mesos des de la primera votació cap candidat ha aconseguit els suports necessaris per ser investit president del Govern. Aquests comicis se celebrarien 54 dies després de la seva convocatòria.

Abans del debat d’investidura, però, el Parlament es constituirà el proper dimecres 17 de gener a les 11.00 hores per elegir els sets càrrecs de la Mesa: la presidència, les dues vicepresidències i les quatre secretaries. La convocatòria de la sessió constitutiva és una competència del president de la Generalitat en funcions, però aquesta vegada, en aplicació de l'article 155 de la Constitució, la signa el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy.

L'elecció dels membres de la Mesa es fa en tres votacions successives: una per a la presidència, una per a les dues vicepresidències i una altra per a les quatre secretaries. Totes les votacions es fan dipositant cada diputat una papereta en una urna. La primera votació és per elegir el president de la cambra catalana i surt elegit el que obtingui la majoria absoluta. Si cap candidat no assoleix aquesta majoria, s'ha de repetir la votació entre els dos diputats que han aconseguit més suport, i és elegit el que obté més vots de tots dos.

La segona votació és per elegir les dues vicepresidències. Cada diputat ha d'escriure també un sol nom a la papereta, i surten elegits els que, per ordre correlatiu, obtenen més vots. Aquesta fórmula s'aplica també en la tercera votació, per a l'elecció de les quatre secretaries.

1 Comentaris

Publicitat
#1 Carlos Gomez, murenu de la serra, 10/01/2018 - 22:19

Quan ja estigui implementada aquesta fantastica republica sovietic-liberal del niunpasenrere ens deixaran entrar a tots a Casa Fuster a fotre´ns uns cubats i uns gintonics a preus populars amb l´Antoniu Soler, el Baños i el Graupera ?

I banyar.nos a la piscina de la senyora Rahola ? I anar a la llotja del Barça de gorra ?