Publicitat
Política · 20 de Febrer de 2013. 13:55h.

Rajoy defensa la "indissoluble" unitat d'Espanya

Recorda a la Generalitat que només el Govern espanyol pot convocar referèndums

Rajoy defensa la "indissoluble" unitat d'Espanya

Rajoy, durant el seu discurs

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha abordat el procés sobiranista català cap al final de la seva intervenció al debat de política general i ha defensat la "indissoluble" unitat d'Espanya.

El president espanyol ha recordat també que el seu Executiu és l'únic que pot convocar referèndums i ha manifestat, en referència al pacte entre CiU i ERC per celebrar-ne un, que "no és acceptable que des de les institucions es prenguin decisions contra la Constitució".

Rajoy ha ofert diàleg només "si es compleix la llei" perquè "al marge de la Constitució és impossible cap acord i el meu govern n'és el garant". "La Constitució espanyola està oberta a canvis però s'ha de fer respectant les regles de joc", ha afegit.

El cap de l'Executiu ha reconegut que la Constitució es pot reformar, però ha advertit que "abans de plantejar qualsevol reforma, cal tenir molt clar què es pretén reformar, si el moment és oportú i si hi ha consens social i polític per a això".

Mariano Rajoy també ha parlat de la corrupció durant el discurs, que ha durat més d'una hora. "Tota corrupció és insuportable i desacredita els països", ha dit Rajoy, per qui "la corrupció és corrosiva per a l'esperit cívic", "qualsevol volum de corrupció és massa" i "em repugna que n'hi hagi".

En aquest sentit, ha proposat un ampli acord perquè els ciutadans tornin a confiar, ha defensat la "llei de transparència i ha proposat que partits, sindicats i empreses que rebin diners públics hi estiguin inclosos. També ha citat propostes que vol dur a terme, com més vigilància financera dels partits polítics i o que el Tribunal de Comptes tingui més poder. Rajoy ha avançat que vol una norma per regular les escales de retribució dels polítics.

A més, creu que no només s'han de fer públiques les declaracions de l'IRPF, sinó que s'han de fer auditories de patrimoni dels alts càrrecs al final dels mandats. En qualsevol cas, el cap de l'executiu ha reclamat més agilitat als processos judicials en els casos de corrupció i proposa un increment de condemnes a través d'una reforma del codi penal.

D'altra banda, Rajoy ha justificat l'incompliment de les promeses electorals pel seu sentit de responsabilitat davant d'una situació que així ho exigia, ha fet un segon anunci sobre el dèficit de les diferents administracions de l'Estat. Ha assegurat que el 2012 ha estat per sota del 7% del producte interior brut Això suposa acostar-se al màxim marcat per la UE: el 6,3%.

Finalment, el president espanyol ha anunciat una "segona generació de reformes per tornar a créixer i crear ocupació", en la qual ha inclòs una mesura que ja s'esperava: pimes i autònoms no hauran de pagar l'IVA fins que hagin cobrat les factures corresponents.

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#13 Jordi, Martorell, 21/02/2013 - 19:18

Mariano, pallus, no vesh abajo en el mapa de la peninshula que un parte de Eshpanya ya she disholvio hace 300 primaverash y que la tenen losh Inglesesh?

#12 hoguera de odios, rubricata, 21/02/2013 - 13:44

Sr. Rajoy: o paga (su gobierno) lo que por ley le debe a catalunya o catalunya reclamarà su independencia , lo que catalunya es o sea, es consecuencia de las decisiones que toma el jefe del gobierno de españa.

#11 BEJOTA, bcn, 20/02/2013 - 20:38

FORA MAS:El compte enrere de la liquidació política d'Artur Mas ha començat, així com el de la fi de la política d'enfrontament permanent amb el govern central, em diuen separadament dos membres de la Comissió Executiva de la Federació de CiU .

#11.1 barsenas, botswana, 20/02/2013 - 23:42

El que ha començat, i ja fa temps, és el compte enrere per la llibertat de Catalunya. 74 (o 87) a 48 al parlament i les enquestes 57% a favor de la indepe per 35% en contra. Endavaaaant!!!

#10 spanish, Madrdi, 20/02/2013 - 18:05

Fa un mes la Casa Blanca va rebutjar 8 iniciatives per iniciar processos de secessió de vuit estats, la resposta va ser "no procede, la unidad de la patria es perpetua" apa ..per cert Sala Martin no ha dit res encara jajajjajaaaaa

#9 LLCR59, Banyoles, 20/02/2013 - 16:44

Jo no sé perquè collons es posen tant la Constitució espanyola a la boca.
Si en el procés d'independència de Catalunya, no hi té res a veure!!!. Te el mateix valor que la del Congo (si en tenen) , exactament el mateix. I els seus juristes ho saben, per això han posat en marxa tot el joc brut.